Lóvá tett ország – Chacco Blue II története

2019. szeptember 27. 18:00
Kincsem, a nagyszabású kosztümös filmben is megénekelt csodaló alkalmas volt rá, hogy egy közösséget erősítsen meg identitásában, hitet és reményt adjon. Ilyen szimbólummá válhatott volna napjainkban Chacco Blue II, a kalandos úton hazánkba kerülő versenyló, hacsak közbe nem szól egy érthetetlen döntés.

A Németországban nevelkedő Chacco Blue II csikó korában egy baleset következtében fél szemére megvakult, így „leselejtezték”, és Magyarországra, egész pontosan Szarvasra került. Az egyébként kiváló fizikai adottságokkal rendelkező ló látássérülése azonban nem jelentett akadályt kiképzésében és a versenyekre való felkészítésében. Kezdetben egy amatőr lovas versenyzett vele, karrierje csak 2015-ben indult el igazán, amikor Krucsó Szabolcs kezei közé került. (Bár jogilag továbbra is az őt Magyarországra hozó Kórusz Attila tulajdonában maradt).

Krucsó a magyar lovasvilág egyik legeredményesebb szereplőjének számít, több alkalommal nyert világkupát, számos nemzetközi nagydíj győztese és helyezettje, többször állt fel a dobogóra a magyar bajnokságban is. Chacco Blue II-vel hamar megértették egymást, vele tudta életében először elhódítani a magyar bajnoki címet is két éve. Chacco Blue II a „legjobb magyar ló” címet is elnyerte, és számos nemzetközi versenyen szerepelt kiválóan.

Ló és lovasa már a tokiói olimpiára készülhetett, ami

sporttörténelmi pillanat lehetett volna a magyarság számára,

hiszen magyar díjugrató igen régen szerepelhetett olimpián. Az álomszerű pályafutást azonban nem várt esemény törte meg. Chacco Blue II-t eladták, az új, egyébként szintén magyar tulajdonos pedig az amerikai tryoni Világjátékok után elszállíttatta az állatot. Amihez kétségkívül joga volt, ám a lépés óriási csapást jelentett a magyar lovassportra.

Ahogy Krucsó Szabolcs nyilatkozta lapunknak: „Ha itt maradt volna Chacco, ahogy a szövetség és minden lovassport-rajongó szerette volna, a magyar csapat nagy valószínűséggel minősült volna a budapesti kvalifikációs versenyen a tokiói olimpiára. Hogy érthető legyen ennek jelentősége:

magyar díjugrató az utóbbi időben nem vett részt az ötkarikás játékokon.

Az új tulajdonos azonban megbontotta azt az együttműködést, amivel hazánk legeredményesebb ugrópárosa lehettünk, és odaadta a lovat egy portugál lovasnak. Így Chacco Blue II ezek után nem magyar színekben versenyzik majd.

A történet teljességéhez tartozik, hogy a Magyar Lovassport Szövetség állami támogatással többször is kísérletet tett az állat megvásárlására, ám az egyezség nem jött létre. A ló új tulajdonosa, egy magyar nagyvállalkozó pedig portugál lovasnak juttatta Chacco Blue II-t. Így szertefoszlottak azok a remények is, hogy a Kincsem után újra magyar ló kovácsolhassa egybe a nemzetet, és újra magyar lovasnak szurkolhassunk az olimpián.

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennyit fölösleges megírni, ez csupán hangulatkeltésre elegendő információ, nem tényfeltárás. Mi volt a probléma - pénz vagy más (is) -, hogy történt?

Azt írta, hogy az utóbbi időben!

Jobb lett volna, ha a proletariátus nevében lefoglalják a gonosz kapitalistától? A tulajdonjog az tulajdonjog, kezitcsókolom.

:-)))))) akkor miért válaszoltad rá ezt az alapos hosszú masolast?
Megnevettettél, komolyan.

Elolvastam mind a 26 hozzászólásodat. Szerintem a hvg-n, vagy a hirklikknél van az igazi helyed:-)))

De igen. Bocs. A magántulajdon, amíg a törvényeket betartva élnek vele, szent. Történt törvénysértés? Nem történt. Ennyi.

Amúgy a Kincsem-filmben nem az volt a sztori, hogy megnyertek a lónak egy francia zsokét? Csak úgy kérdezem, mert amúgy tökmindegy. A tulaj dönt a lováról.

Hát, ha nem történt törvénysértés, akkor semmi olyasmi nem történt, amihez neked, vagy nekem közöm lenne. Ma-gán-tu-laj-don. Ízlelgesd a szót! Ahhoz sincs közöd, milyen színű a zoknim.

Bocs, de te úgy ismered a jogot, hogy egy autóbaleset okozóját nem vonják felelősségre? Akkor nem csak a "magántulajdon" fogalmával vannak gondjaid.

Ha mondjuk egy erdőben rám dől a fa, vagy azzal teszlek boldoggá, hogy simán rákot kapok és meghalok, azért valóban senki nem vétkes, de éppen ezért senki nem is kiabál ostobaságokat hazaárulásról.

Azért egy kis infó Kincsemről, a magyar csodakancáról: "Kincsem nyergében a győztes futamai során, összesen három angol zsoké (versenylovas) lovagolt: Harry Wainwright, Michael Madden és Tom Busby."

Ez itt egy alapos szócikk: https://hu.wikipedia.org/wiki/..(versenyl%C3%B3)

Azt, hogy a ló "magyar", nem a zsoké tette, hanem a tulajdonos, Blaskovich Ernő.

Akkoriban a lósport kedvelői még nem lévén prolik, pontosan tudták, hogy a zsoké bérmunkás, és a tulaj az, aki a sportsikerek hordozója.

Ad 1. Amennyiben az autós vétlen volt, akkor megfelelően használta a magántulajdonát, és vélhetően én voltam a hülye, hogy elé szaladtam. Vagy senki, ha mondjuk földrengés miatt pottyant a fejemre az autó. Mindenesetre ami közös ezekben a történetekben és abban, ha rákot kapok, hogy ilyenkor senki nem pampog hülyeségeket "hazaárulás"-ról.

Ad 2. Ha a díjugratásban leszarják a ló tulajdonosát, akire a lóversenyben a XIX. században nagyonis figyelnek, az a sportág egészének a proletarizálódását jelenti: a proletár a fontos, és nem a tulaj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés