Forintos alapon

2019. szeptember 26. 7:09

Kiss Gergely
Magyar Nemzet
A gyengébb forint az emberek hétköznapi életét nem befolyásolja jelentősebb mértékben.

„De mi lesz jövőre? – jött a következő kérdés, mire a válasz: vélhetően visszaerősödik az árfolyam a 300 forint közeli sávba. A sapkás kolléga érezhette, hogy ide ennél is több kell, és újabb drón- és rakétatámadás lehetőségét vetette fel Szaúd-Arábia ellen, de ez sem akart hatni. Amikor pedig Vértes András azt is kimondta, hogy a devizahitelek forintosítása miatt nem okoz nagy bajt a gyenge forint, az exportáló cégek pedig jól is járnak, akkor tudni lehetett, hogy itt ma nem terem babér. A riporter mesterterve ezúttal nem működött, de búcsúzóul még hozzátette, hogy mindig örömmel beszélget Vértes Andrással, noha őszinte mosolyra most nem tellett.

És valóban. Amíg a devizahitelek forintosítása előtt az adósok népes tábora az árfolyam mozgásától retteghetett, amíg hónapról hónapra nőttek a törlesztőrészletek, amíg azt sem tudhatták, hogy végül mennyit kell visszafizetni, addig bizony óriási fenyegetést jelentett a forint mozgása. Az emberek joggal tarthattak attól, hogy elvesztik otthonukat, ráadásul olyan mértékű volt a devizahitelek állománya, hogy az az egész gazdaságra veszélyt jelentett. A balliberális kormányoknak is tartaniuk kellett volna a tömeges fizetésképtelenségtől, de vezetőik nem féltek ettől, semmit nem tettek a baj elhárításáért, ellenben csődközeli helyzetbe irányították az országot. Az Orbán-kormány, amikor elhárultak a forintosítás elől az akadályok, megtette a szükséges lépést, így a devizahitelek kockázata a múlté lett.

A gyengébb forint természetesen drágítja az importtermékeket, az üzemanyagot, kevesebb pénzt kap, aki most váltja be például euróra a forintját, de ezen túlmenően az emberek hétköznapi életét nem befolyásolja jelentősebb mértékben. Plusz: a magyar gazdaság alapjai rendben vannak, ez nem indokolja az árfolyam mostani alakulását, ahogy bizalmi válságról sem beszélhetünk az országgal szemben. A nemzetközi fejlemények – így például a brexit és a kereskedelmi háború – között már jóval több a negatív fejlemény, de pánikra végképp nincsen ok, bármennyire szeretné ezt a tisztelt ellenzék. A jászladányi és edelényi polgárok is nyugodtan hajthatják álomra a fejüket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért az elég ritka, hogy Vértes András legyen a "szakértelem", akire a kormánypárti sajtó hivatkozik... Fidesz szavazóként nem sűrűn olvastam ilyesmit. A pénzügyekhez keveset konyítok, de a gyenge forint nem tűnik éppen sikertörténetnek...

NEM így van, majdnem minden külföldől jön és lassan, de biztosan drágul. A benzin azonnal.

Igaz, a zloty, cseh korona együtt romlik. Nekünk a legnagyobb az államadósságunk, nekünk egy kicsit rosszabb, GYAKORLATILAG mindegy.

Elkeseredem, mikor osztrák pizzát, rántott sajtot veszek. Sajnos, azért, mert jobb.

Viszont TV-t csak Panasonicot. Nem lesz olcsóbb, mert romlik a forint. A németországi unokáimnak az Amazonon keresztül küldünk ajándékot. Az is drágább lesz.

Persze. Hatványozottan kisebb a kockázat most, mint a "szakértő" időkben volt. De ezért érdemes észen járni.

Ha választhatok a Fidesz és az ellenzék között, nem kétséges, kikre szavazok.

A nagyfiam a Fal ledöntése után, az utólsó ösztöndíjas csoporttal ment ki. Elvégezte, német lányt vett feleságül, kinn maradt. Van négy német gyereke.

A legkisebb Gyurcsány idején, akkor már elhangzott, h. akinek nem tetszik a rendszer, elmehet. Elment, fölépítettek egy új életet, a harmadik gyerek már kinn született. Németország egy Magyarországnál lényegesen gazdagabb ország, az élet sok területén rend és rendezettség van, a kertváros még biztonságos.

Ma már nem menne el, de nem is jön haza, itthon az otthon teremtéstől, munkahelytől, gyerekek iskoláztatásától kezdve mindent előlről kéne kezdeni, már nem egészen fiatalon.

Ez egy sztori a sok közül.

Két magyar dédszülöm volt a nyolc közül. Nem idegenbe mentek, de évente járnak haza, még az apai ősök hűlt helyét is látogatják Székelyföldön.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés