London, Párizs és Berlin Iránt tette felelőssé a támadásokért

2019. szeptember 24. 7:09
Johnson, Macron és Merkel felszólította a teheráni vezetést, hogy kötelezze el magát a párbeszéd mellett.

Egyértelműen Iránt tették felelőssé a szaúdi olajlétesítmények ellen szeptember 14-én végrehajtott támadásokért Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői hétfőn New Yorkban nyilvánosságra hozott közös közleményükben. „Nyilvánvaló számunkra, hogy Irán a felelős e támadásokért. Nincs más hihető magyarázat” – olvasható a közleményben, amelyet Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Boris Johnson brit miniszterelnök adott ki az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán tartott tanácskozásuk után.

Síkra szállnak a feszültség csökkentése érdekében

A három vezető támogatásáról biztosította az események tisztázásáért folyamatban lévő vizsgálatokat, és ígéretet tett arra, hogy folytatja diplomáciai erőfeszítéseit, melyek révén megkönnyíthetik a párbeszédet minden érdekelt fél között a feszültség csökkentése érdekében a Közel-Keleten.

„Felszólítjuk Iránt, hogy kötelezze el magát e párbeszéd mellett, és tartózkodjék a provokációktól” – hangsúlyozza a három vezető politikus. Hozzátették: Teherán számára elérkezett az idő, hogy elfogadjon egy hosszú távú tárgyalási keretet nukleáris programjával és más kérdésekkel kapcsolatosan, beleértve rakétaprogramját is.

„Ezek a támadások Szaúd-Arábia ellen irányultak ugyan, de általuk minden ország érintett, és fokozzák egy kiterjedtebb konfliktus kockázatát” – olvasható a közleményben, amely szerint a történtek nyomán még fontosabbá váltak a térség biztonságának és stabilitásának a szavatolása érdekében hozandó erőfeszítések, például politikai megoldást kell találni a jemeni konfliktus rendezésére.

Helyi idő szerint hétfőn Boris Johnson új megállapodás kidolgozására szólított fel. „Azt hiszem, van valaki, aki jobb alkut tudna csinálni, ez a valaki pedig Donald Trump amerikai elnök. Csináljuk egy »Trump-alkut!«” – mondta a brit miniszterelnök az  NBC amerikai hírcsatornának adott interjújában a 2015-ös többhatalmi atomalkura célozva, amelyet Washington 2018-ban egyoldalúan felmondott, majd fokozatosan visszaállította az Irán elleni szankciókat. 

Washingtonnak jól jött a közlemény

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a közleményt Twitter-bejegyzésében köszönte meg, a támadást pedig „Szaúd-Arábia elleni háborús cselekedetnek” nevezte, amelyért egyedül Irán tehető felelőssé.A közleményről Pompeo azt írta, hogy az erősíteni fogja a diplomáciát és a békét, valamint felszólított minden országot, csatlakozzanak az aláírókhoz.

Szeptember 14-én dróntámadások érték a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, a támadás elkövetőjeként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek. Az Egyesült Államok már rögtön az elején hangoztatta, hogy az események hátterében szerinte Teherán áll.

Irán ugyanakkor kitartóan tagadja, hogy köze lett volna a támadásokhoz. Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter a múlt héten egy Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: az Egyesült Államok elrugaszkodik a valóságtól, amikor Teheránt teszi felelőssé. Szerinte Washington figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a jemeniek – akik négy és fél év óta elszenvedik a legsúlyosabb háborús cselekményeket – mindent megtesznek, hogy visszavágjanak.

Az amerikaiakat valószínűleg zavarba ejti, hogy a dollár százmilliárdokért Rijádnak eladott fegyverek nem voltak képesek kivédeni a jemeni csapásokat. Ezen semmit sem változtat, ha Iránt vádolják – tette hozzá Zaríf.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gleiwitz szelleme kísért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés