Már nem Babis a második leggazdagabb cseh állampolgár

2019. szeptember 24. 10:37
Most már csak a negyedik.

Átalakult az utóbbi évben a leggazdagabb cseh és szlovák állampolgárok listája, Andrej Babis kormányfő, az Agrofert-holding tulajdonosa a második helyről a negyedikre csúszott – írta a listát összeállító Euro című cseh gazdasági és társadalmi hetilap legújabb számában.

A listát változatlanul Petr Kellner, a PPF pénzügyi és beruházó csoport tulajdonosa vezeti, vagyona 270 milliárd korona (3510 milliárd forint), a második Radovan Vítek ingatlankereskedő 89 milliárddal (1157 milliárd forint), őt Karel Komárek az energetikai iparban aktív KKCG-csoport tulajdonosa követi 81 milliárd koronával (1053 milliárd forint).

A listán most negyedik Andrej Babis vagyonát, az Agrofert-holding értékét az Euro 71 milliárd koronára (923 milliárd forint) becsülte, 20 milliárd koronával (260 milliárd forint) kevesebbre, mint tavaly. Az Euro szerint Babis vagyonának csökkenését az Agrofert apadó nyeresége és növekvő eladósodása okozta.

A kormányfő vagyonát a politikai hivatalba lépése után a hatályos szabályok, a cseh összeférhetetlenségi törvény szerint két éve speciális vagyonkezelő alapokba helyezte. Bár a jog szerint Babis nem tulajdonos, de ő az alapok létrehozója, így végső soron gazdasági tevékenységük eredménye is őt illeti meg.

A lista első öt helyét elfoglaló vállalkozók közül tavaly csak Andrej Babis lett „szegényebb”, a többiek mind tovább gazdagodtak.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés