Íme Budapest jövője!

2019. szeptember 23. 22:49

Kerpel-Fronius Gábor
Facebook
Október 14-én új időszámítás veszi kezdetét Budapesten.

„Kedves főpolgármester-jelölt úr, kedves polgármesterjelöltek, kedves leendő győztesek!

Reménnyel telve és bizakodva állunk itt. Megcáfolva egy olyan ellenfelet, amelyik már 10 éve nem hirdet programot, ellenben folyamatosan azzal vádol minket, hogy nincs mondanivalónk a város számára. Nos, íme a mondanivalónk a fővárosban élőknek és dolgozóknak.

Íme Budapest jövője!

Amikor jelölt lettem az előválasztáson, első dolgom volt felhívni Karácsony Gergelyt, hogy megismerjük egymást. Azt gondoltam, hogy ilyen helyzetben ez a kulturált megoldás. Voltaképpen udvariassági találkozásra gondoltam, végül mégis hosszan, mélyen beszélgettünk politikáról, városról, kultúráról. Onnantól tudtam, hogy az előválasztás nemcsak a megoldás miatt lesz újdonság a magyar politika történetében, hanem azért is, mert végre nyíltan fogunk a politika és a várospolitika tartalmi kérdéseiről beszélni.

Visszatekintve is boldog vagyok, hogy a főszereplők között vettem részt ezen az előválasztáson, amely a magas részvételi aránnyal és a vállalt vitákkal bebizonyította, hogy lehet máshogy politizálni, mint ahogy a kormánypárt teszi és állítja.

Ezen az úton kell továbbmennünk, meg kell mutatnunk és folyamatosan bizonyítanunk is kell a fővárosban élők és dolgozók számára, hogy jobban, tartalmasabban, hatékonyabban dolgozunk, hogy értük dolgozunk, az élhető fővárosért, szemben a jelenleg kormányon levő megélhetési politikusokkal, szemben a jelenleg a fővárost maffiaszerűen irányító érdekcsoportokkal.

Gergő sokat fog beszélni arról, hogy hogyan vegyük vissza Budapestet.

Büszke vagyok rá, hogy végül a mi jelszavunk lett a fővárosi kampány jelszava is. Talán ez a jelszó az egyik legmaradandóbb hozzájárulásom a kampányhoz. Azért választottam, mert többes szám első személyben hívja cselekvésre a budapesti polgárokat is. Mindazokat, akik korrupciótól mentes, átlátható városban szeretnének élni, mindazokat, akik megelégelték a hazugságot, a megalázóan primitív propagandát, amellyel a regnáló hatalom takargatja a valódi problémákat.

Amikor tisztességes, átláthatóan működő kormányzásról, önkormányzatokról beszélünk, akkor beszélünk a múltról is, de sokkal inkább beszélünk a jövőről.

A múltról annyiban, hogy a jelenlegi városvezetés az egész országra kiterjedő maffiakormányzás áldozata. Ennek következtében rengeteg olyan szerződést kötöttek, amelyek elsősorban a Fidesz-maffia gazdasági szervezeteinek kedvezőek, az önkormányzatok és a budapesti polgárok számára nem. Ezek között sok olyan nagyértékű szolgáltatási szerződés is van, amelyek az október 13-i választás után felálló ellenzéki vezetésű önkormányzatok kezét is eleve megköti.

Ezeket a szerződéseket az új vezetésű önkormányzatok és különösképpen az új főpolgármester, akit Karácsony Gergelynek hívnak, természetesen át fogják vizsgálni és szükség szerint föl fogják mondani vagy át fogják alakítani. Mert mi nem tartozunk semmivel a Fidesz-maffiának / maffiaszerűen működő fideszes érdekcsoportoknak. Mindazokat, akik tudatosan ilyen szerződéseket kötöttek, kártérítési vagy akár büntetőjogi eljárásokban felelősségre fogjuk vonni.

Ez azonban legyen mihamarabb a múlt. Most arról szeretnék beszélni, hogy mit kell máshogy csinálni.

Először is: biztosítani kell az önkormányzatok minden eddiginél átláthatóbb működését. Nemcsak a megkötött szerződések teljes nyilvánosságát – ami a minimum. A fővárosban csak olyan szerződés léphet életbe, amely az interneten is elérhető.

Ez azonban nem elég: az önkormányzati szerződések tartalmát, illetve a szerződő partnerekhez kapcsolódó adatokat nyilvános, jól kereshető adatbázisokban kell az érdeklődők számára nyilvánossá tenni. Ez persze időbe kerül, de addig is antikorrupciós kutatószobát hozunk létre, amelyben a polgárok és az újságírók szabadon kutathatnak majd az önkormányzati szerződések között.

Be kell fejezni a titkolózást – nem megnehezíteni és ellehetetleníteni kell a döntéshozatalhoz szükséges információhoz való hozzáférést, hanem megkönnyíteni.

De nemcsak a szerződéseket kell elérhetővé tenni: megközelíthetővé és nyilvánossá kell tenni a döntéshozatali folyamatot a pályázati kiírástól a véleményezésen át az értékelés és a döntéshozatal szempontjaiig. Olyan módon, hogy a folyamat egyes lépései során minden érintettnek legyen lehetősége érdemi véleményt nyilvánítania úgy, hogy arra követhető módon érdemi választ is kap.

Ehhez azonban az önkormányzat működését közérthetővé kell tenni. A jövőben jóval nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy az önkormányzati döntéselőkészítés ne (csak) hivatali szakzsargonban legyen értelmezhető, hanem az érintett polgárok számára is. Működjön úgy az önkormányzat, hogy a lakók értsék, hogy mit miért csinál az általuk megválasztott vezetés.

És ez már átvezet a másik fontos témához, a részvételiséghez. Ki kell nyitni az önkormányzatokat!

1990 egyik nagy ígérete volt, hogy lebontjuk a tanácsi rendszert és valódi önkormányzatiságot hozunk létre. Ehhez képest az önkormányzatok nagy része dölyfös, elérhetetlen hivatalként vagy akadálypályaként működik, élükön tanácselnökként viselkedő polgármesterekkel.

A fővárosi önkormányzatot ki kell nyitni az emberek felé. Nyílt napokkal és átjárható terekkel kell biztosítani, hogy a Városháza az érdeklődő budapestiek számára megközelíthető legyen. Hiszen a Városháza Budapest parlamentje – a Parlament épületével szemben azonban sokan nem is tudják, hogy hol van, és hogy hogyan működik. Ez nem maradhat így.

Az új vezetésű Budapest a civil szervezetekben nem ellenséget, hanem a polgárok képviselőit, azaz együttműködő partnereket lát. Ezért a fővárosi önkormányzat a jövőben igény szerint teret biztosít a civil szervezetek működése számára. Ezen felül átláthatóan pályázható keretet biztosít a fontos közfeladatot ellátó civil szervezetek működésének támogatására.

A főváros új vezetése lehetőséget ad majd arra, hogy maguk a budapesti polgárok is befolyásolhassák a fővárosi közgyűlés napirendjét, és kellő támogatás esetén a közgyűlésnek kötelessége legyen egy-egy állampolgári kérdést érdemben napirendre vennie. Mindent el fog követni az új városvezetés, hogy az érdeklődő polgárok részére biztosítsa az érdemi beleszólás lehetőségét a döntéshozatalba. Ilyen lehetőség formálisan korábban is létezett, országos szinten is, de nem volt követhető, hogy az egyes véleményeknek mi lett a sorsa. Ezt a részvételi lehetőséget fogja az új vezetés tartalmivá tenni.

Ezenkívül pedig a fővárosban is bevezetjük a részvételi költségvetés a világ több pontján és egyébként már Kispesten is bevált megoldását. Ennek révén a költségvetés egy részéről az érintett lakosság közvetlen szavazás útján dönthet.

Természetesen nem szabad azt hinnünk, hogy ettől az attitűdváltástól hirtelen minden polgár kedvet kap a közügyek intézéséhez – sok embert továbbra sem fog »érdekelni a politika«. De fontos lépés, hogy azok számára, akik hozzászólnának a közösség ügyeinek intézéséhez, ennek a lehetőségét megteremtsük és elősegítsük.

Ebben nyilvánvalóan több vita lesz, mint a nemzetinek és együttműködésnek gúnyolt rendszerben.

De ez azt is eredményezi majd, hogy a közösség sokkal inkább a magáénak fogja érezni a fővárost.

Az új főpolgármester feladata, hogy minden korábbinál átláthatóbban működtesse a fővárost. Ez fog számára és az
állampolgároknak védelmet nyújtani a főváros költségvetését és működését fogva tartó Fideszmaffiával és voluntarizmussal szemben.

Ez fogja lehetővé tenni számára, és – engedjenek meg itt ennyi kiszólást – a Momentumos polgármesterek számára, hogy bebizonyítsák: lehet hatékonyabban, tartalmasabban és jobban működtetni a fővárost és a kerületeket, mint ahogy a kormánypárti maffiavezetés teszi.

Október 14-én új időszámítás veszi kezdetét Budapesten.

Ebben a szellemben támogatom Karácsony Gergely kampányát.

És ebben a szellemben kívánok sok sikert Budapest jövendő új főpolgármesterének, Karácsony Gergelynek!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Október 14-én új időszámítás veszi kezdetét Budapesten."

A Fidesz 2014-ben megnyert azt hiszem a 23 kerületből 16-ot vagy talán 17-et Budapesten. Meg persze a főpolgármesteri posztot. A fő kérdés az, hogy ezt felül-, vagy alulmúlja-e az ellenzék 2019-ben. Ez a kérdés, nem az, hogy az ellenzék nyer vagy sem.

Tegnap is írtam, amit most a fővárosi zsidó balliberális értelmiség produkál, az számos ponton felidézi a Tanácsköztársaság szellemiségét.

Kizárólagosság, bárminemű ellenvélemény eltaposása, agresszivitás, féktelen demagógia, az ellenféllel szembeni gátlástalan gyűlöletkeltés, idegen érdekek elsődlegessége, kiszolgálása /Lásd Kun Béla-Lenin, balliberális pártok-Soros, Brüsszel/, a család, a vallás, a nemzeti értékrend gúnyolása, szétverése, a Mensáros által kitűnően megfogalmazott proli megnyerése/becsapása/ szavazóként, majd a proli kimegy az utcára azokért, akik az első kétes helyzetben külföldre menekülnek - lásd Tanácsköztársaság vezetői -, minden jól működő rendszer szétverése, felforgatása, a beteges hatalomvágy, a vidéki Magyarország megvetése, lenézése, lebunkózása.

Az SZDSZ egyszer már eljátszotta a Fegyőr által is említett korszellem jegyében azt, amit most próbál a Momentum újjáéleszteni. Egyetemisták, főiskolások, középiskolások, aki szakállas, kockás inget visel, aki az SZDSZ-re -most a Momentumra _ szavaz, az az egyedüli értelmiségi, a korszellem letéteményese. S lám felfutott az SZDSZ, majd összeborult az ideológiailag egyébként is rokon MSZP-vel, s lerabolták, kiárusították az országot. Jött az IMF, külföldiek kezébe kerültek stratégiai közművek, lerohadt az oktatás, az egészségügy, a közlekedés, minden.

S megtollasodott egy szűk balliberális réteg, amely most szűköl, hogy kevesebb jut az állami csöcsből.

A tizenkilences elődök aljasságai mellé még párosul a családdal szembeni eszeveszett támadás, a szexuális devianciák elsősége, a drog, mindenféle abnormalitás. A belpesti értelmiség ismét ki akarja sajátítani magának a mindent tudás előjogát a bunkónak tartott lakótelepiekkel, a vidékiekkel szemben.

Aki október 13-án az ellenzékre, Kun Béla örököseire szavaz, az saját családja, egyháza, nemzete, szülőföldje jelene és jövője ellen szavaz.

Momentum, hol voltatok a Koszorús megemlékezésről? Zsidóként egyedül Reiner Péter érezte ezt szükséges tiszteletadásnak. Hol volt a kormány által kiemelt támogatásban részesülő EMIH, Slomó barátunk, s a többi zsidó szervezet? Ha nincs Koszorús, s Horthy, akkor ma nincs Momentum és a többiek.

Szóval fiúk hátrább az agarakkal, mert miattatok tisztességes zsidókat fognak mocskolni.

Egy szint alatt lévőnek ritkán reagálok, most kivételt teszek veled. Tudod, van gondolkodó, s van arra képtelen zsidó. Tudod, mindig volt némi különbség a belvárosi, avagy éppen XI.kerületi és a Teleki téri zsidók között intellektuális téren. Te az utóbbi kategóriába tartozol.

Amit igazol, hogy nem ismered a számomra minden vonatkozásban etalon Scheiber Sándor álláspontját a jólétét megbecsülni képtelen zsidókról, s a nagyszerű Karinthy Ferenc zsidókról írott kritikus sorait sem. No, de nem vagyunk egyformák. Egyébként meg csak ártasz a zsidóság józan többségének, a DK-s levegő árt Neked.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés