DK: Nincs elég hely a fővárosi általános iskolákban

2019. szeptember 20. 13:22
A párt szerint a kormány átgondolatlanul módosította a közoktatási törvényt.

Átgondolatlanul módosított törvényt a kormány, nincs elég hely a fővárosi általános iskolákban – írja közleményében a Demokratikus Koalíció.

„Sajtóinformációk szerint konténertantermekben kezdhetik a tanévet jövőre az első osztályosok több budapesti kerület iskoláiban. A Fidesz ugyanis úgy módosította közoktatási törvényt, hogy szokás szerint meg sem vizsgálta, milyen következményekkel jár döntésük. Például, hogy a hatéves kortól kötelező iskoláztatáshoz lesz-e egyáltalán elég hely a gyerekeknek.”

Remekül tükrözi a fideszes helytartók nemtörődöm hozzáállását ez a minden logikát nélkülöző döntés is – írja a párt.

„Magasról tesznek rá, hogy mi szolgálja valójában a gyerekek érdekét,

ha éppen úgy látják jónak, akkor konténerbe pakolják a hatéveseket. Mi, európai magyarok azonban nem gondoljuk úgy, hogy a hatévesen erőltetett iskolakezdés vagy a konténerek lennének a gyerekeink javára.”

A párt szerint konténerek helyett sokkal inkább a nyugodt, kiegyensúlyozott gyerekkor és a kényelmes, korszerű iskolák járnak a budapesti gyerekeknek.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még hányszor fogja ezt idehányni?

Szerintem komplett konténer iskolákat kellene építeni a régiek toldozása-foldozása mellett. Az újakat pedig ugyancsak ezzel a módszerrel félre téve a hagyományos építkezést. Nagyon sok fejlett országban ezt a módszert alkalmazzák.

Az ellenzék már 2014-ben is ezzel kampányolt, csak felületében nézve a történéseket. Ezzel kapcsolatban írt az origo.hu is.

2014.09.03 „Mobil konténerekben kezdte meg a tanítást Dunakeszin, a Fazekas Mihály Általános Iskolában ötven harmadikos kisdiák. Az érintettek örülnek, Horváth István, az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje szerint a kialakult helyzetért a fideszes városvezetés a felelős.

Mobil konténerekben kialakított tantermekben kezdte el az új tanévet Dunakeszin a Fazekas Mihály Általános Iskola ötven harmadikos kisdiákja. Az ügyet azonnal kampánytémává tették az önkormányzati választásokra készülő jelöltek. Horváth István, az ellenzék (Együtt–PM–DK–4K!–MLP–Moma) polgármesterjelöltje szerint a város fideszes vezetése az iskola bővítése helyett 400 millió forintért díszteret épített. Az önkormányzat viszont azzal érvel, hogy két különböző finanszírozású ügyről van szó, amit nem kellene összemosni.

Az iskola dolgozói, a diákok és a szülők örülnek az új tantermeknek, az intézmény igazgatója, Kovács Gáborné szerint csak egyetlen anyuka tiltakozott, de ő még nem látta belülről a konténereket.”
https://www.origo.hu/itthon/20..

„Ha új iskolaépületre van szüksége, vagy a régit kell kibővíteni, szívesen segítünk. Az iroda- vagy lakókonténerekből felépített mobil iskolában minden ugyanolyan, mint egy fix épületben. Az ausztriai Feldbachban például mindössze 2 hónap alatt egy komplett iskola került felépítésre rugalmas térmodulokból. Az iskola 455 iroda- és szaniterkonténerből áll és helyet ad egy gimnáziumnak, kettő gazdasági szakközépiskolának, egy adminisztrációs épületnek, valamint Feldbach város könyvtárának.

Példa-konfiguráció

A mobil iskolákat átmeneti és hosszú távú megoldásként is használhatja. Évtizedes tapasztalatunknak köszönhetően nagyon rugalmas lehet, és tervezési példáinkra is támaszkodhat.
A válaszfalak elhagyásával iskolájában tetszőleges méretű tantermek, tanári, kantin, öltözők és a zuhanyzási lehetőséget is magában foglaló szaniterhelyiségek keletkeznek. Az optimális hőszigetelés és légkondicionálás révén egész évben használhatja termékeinket.

http://www.containex.hu/hu/fel..

Úgy igaz ahogy írod. Angliában is vannak konténeres iskolák.
Egy iskola kibővítése mobil térrendszerekből Grade Ruan-ban, Angliában.


A "Grade Ruan Általános Iskola" részére kialakított osztálytermek Angliában.

A 2015 áprilisában felállított egység 12 db térmodulból, mégpedig 10 db iroda- és 2 db szaniterkonténerből áll.A két nagyméretű osztályterem elegendő helyet biztosít több mint 30 diák számára.

Az iskolai konténeregység rendelkezik egy nagyméretű bejárati résszel, továbbá számos íróasztal, több faliújság és padlószönyeg is a berendezés része. A tükörrácsos fénycsövek biztosítják a diákok számára az optimális megvilágítást. Mindezen felül gyermekek számára kialakított WC-fülkék illetve mosdók is beépítésre kerültek. Az iskolai konténeregység ezáltal garantálja a gyermekek számára a tökéletes feltételeket a kellemes iskolai mindennapokhoz."
http://www.containex.hu/hu/ref..

Gyurcsányinak kell a hely.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés