Mad Max és a balliberális szakértők

2019. szeptember 19. 12:52

Kiss Gergely
Magyar Nemzet
A valóság az, hogy hét éve növekedési szakaszban van az ország, az államháztartást fegyelmezetten menedzselik, a fizetési és a külkereskedelmi mérleg pozitív.

„A civilizáció hanyatlik, általános az áru- és üzemanyaghiány. A rendet és a törvényt egyre inkább az anarchia és ököljog váltja fel. A városok még működnek, de a vidéki utakon már féktelen motorosbandák garázdálkodnak – így ír az 1979-es Mad Max című film tartalmáról a Wikipédia. Hasonló elborzasztó képet rajzolt Magyarország jövőjéről Petschnig Mária Zita a Népszava hasábjain.

»Ha Orbánnál is fogyatkozik majd a muníció, szerintem a Fideszen belül lesznek lázadások. Az oligarchái között is kitörhet a harc. Addig azonban aki tud, elmegy külföldre tanulni, dolgozni. Egy fokozatosan lecsúszó ország leszünk, ahol tönkremegy az állami egészségügy és az állami oktatás, összeomlik a nyugdíjrendszer. Ugyanakkor olyan mértékű vagyoni differenciálódás felé megyünk, amire a második világháború előtt volt példa.Visszatérőben a béresek, cselédek, illetve a nagybirtokosok, mágnások világa. Az ilyen állapotokban persze mindig ott van a társadalmi robbanás veszélye. Nem volna jó ezt megélni…«

A Pénzügykutató Zrt. főmunkatársának forgatókönyveket kellene írnia tudományos-fantasztikus filmekhez, talán nagyobb sikereket érne el. Évek óta siratja a magyar gazdaságot, mégsem akar összeomlani a rendszer.

No nem baj, legalább jókat lehet szórakozni az okleveles közgazdász vízióin. A valóság az, hogy hét éve növekedési szakaszban van az ország, az államháztartást fegyelmezetten menedzselik, a fizetési és a külkereskedelmi mérleg pozitív. Ezt nem lehet az uniós támogatásokkal sem magyarázni, a lehívható pénzt úgy is el lehetne költeni, hogy közben csődbe viszik az országot. A magyar költségvetés viszont olyan jól áll, hogy meg lehet belőle előlegezni az uniós forrásokat. Sőt olyan bőkezű családtámogatási rendszert is fent lehet tartani, amilyenre nemigen találni példát.

Az erre a célra fordított összegek 2010 óta 935 milliárd forintról 2228 milliárd forintra emelkedtek. Ez azt jelenti, hogy egy családra a korábbi 785 ezer forint helyett 2,057 millió forint jut.

Július óta ötvenezernél többen igényelték a családvédelmi akció valamelyik elemét, így például a babaváró támogatást, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét vagy éppen a jelzáloghitel elengedését. Százmilliárdokról van szó, amit egy rosszul működtetett, adósságaiban fuldokló, a közpénz lenyúlására szakosodott országban nem lehetne kigazdálkodni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem volt az majdnem államcsőd, az bizony technikai államcsőd volt, az állam nem tudta magát a piacról finanszírozni, IMF/EKB lélegeztetőgépen ment az ország.

És hogy jön ez ide? Még mindig siratod a Szovjetuniót?

Ne higgyen az Indexnek, mert hazudik, mint a vízfolyás.
https://infogram.com/egy-fo...
Az egy főre eső GDP vásárlóerő-paritáson, az EU-átlag százalékában
A grafikonból kiderül, hogy 2009-ben Magyarország az EU-átlag 64 %-át érte el, míg 2018-ra ez az érték 70,2 %-ra növekedett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés