Forint, te drága

2019. szeptember 19. 10:57

Bonta Miklós
Népszava
Orbán Viktor manapság bölcsen teszi, hogy hallgat.

„Orbán Viktor manapság azonban hallgat, amit bölcsen tesz, mert a miniszterelnöknek nem az a dolga, hogy árfolyamcélokat jelöljön meg. De napjainkban aligha gondolkodik akként, mint ellenzéki vezér korában, 2008-ban, amikor a 274 forintos euróárfolyamnál nyomta meg a vészcsengőt, s ingerülten jelentette ki, hogy »a forintválságot« csak a miniszterelnök-csere oldhatja meg. A jelenlegi kormányfő kívánsága akkor nem teljesült – már csak azért sem, mert éppen kibontakozóban volt a gazdasági világválság, így a forint árfolyamának kilengéseit itthon aligha lehetett volna eredményesen kezelni. De szükség se nagyon lett volna rá.

Most viszont merőben más a helyzet. Újabb gazdasági világválságot még a legpesszimistább elemzők sem prognosztizálnak, sőt ha hinni lehet a hazai makrostatisztikai adatoknak, akkor nálunk is csak kisebb-nagyobb növekedési kilengések várhatóak, amelyeknek azonban aligha lehet olyan hatása – ebben is egyetértenek a szakemberek –, amely a forint értékét történelmi mélységekbe kergeti a vezető devizával szemben.

A forint történelmi értékvesztésének okairól viszont erősen megoszlanak a vélemények. Azt az elmúlt évtizedekben megszoktuk, hogy a világgazdaságot kisebb-nagyobb mértékben izgalomban tartó események – az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a szaúdi olajfinomító elleni támadás vagy a Brexit – kedvezőtlenül érintik a feltörekvő országok devizáinak árfolyamát. Most sincs ez másképp. Az viszont egyértelmű, hogy a forint mindezt tartósan túlreagálja, és az is bebizonyosodott, hogy ezt a helyzetet az MNB képtelen kezelni. Vagy ha mégis, akkor sem az  ésszerű gazdaságpolitikai érdekeket figyelembe véve teszi. Valóságos céljaikat palástolják, miközben fedezékbe vonulnak. (A jegybankelnök bajvívását a pénzügyminiszterrel aligha tekinthetjük a nyilvánosság szeme elé valónak, a tartósan alacsony alapkamat bejelentése pedig  egyértelműen Matolcsy György kommunikációs baklövéseinek számát gyarapítja.) ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nagydumás Népszavás a forint történelmi értékvesztéséről regél.

Idézet Horatius római költő Ars poeticajából, aki bírálta a dagályos stílust:
Vajudnak a hegyek s nevetséges egér születik.
(Parturiunt montes, nascitur ridiculus mus .)

A mai MNB középárfolyam euro 1 332,65.
A Bajnai kormányzás utolsó napján 273,33 volt a középárfolyam az euróhoz viszonyítva!
Azaz több, mint 9 év alatt a Ft/euró árfolyam mindössze 21,7 %-al romlott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában