Nukleáris baj esetére: franciák milliói kapnak jódtablettát

2019. szeptember 18. 8:45
Felülvizsgálták a hatóságok az érvényben lévő vészhelyzeti intézkedéseket a közelmúlt tapasztalatai miatt.

Több mint 2,2 millió ember kap ingyenes jódtablettát a francia hatóságoktól a következő napokban, mivel kiterjesztették a francia hatóságok a nukleáris erőművek körüli biztonsági zónát – számolt be az intézkedésről az Euronews magyar nyelvű oldala, amely szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert a közelében élve ők fokozottan ki vannak téve a sugárzás veszélyének egy esetleges baleset esetén.

Az ország atomenergia ügynöksége, az ASN kedden jelentette be, hogy az EDF, a francia áramszolgáltató vállalat 19 atomerőművének 10-20 km-es körzetében élők, illetve a szintén ebben a körzetben található 200 ezer közintézmény – köztük iskolák is – kapnak levelet a következő napokban, mellyel a legközelebbi patikába besétálva fel is vehetik az ingyenes jódtablettákat.

Mindez azért, mert a közelmúltbeli atomkatasztrófák, mint amilyen a 2011-es fukusimai volt, arra késztették a francia kormányt, hogy vizsgálja felül az évtizedek óta érvényben lévő óvintézkedéseit. Eddig csak az erőművek 10 km-es körzetében élőknek osztottak jódtablettát, de most úgy döntöttek, kitágítják ezt a kört.

A jód azért lehet jó, mert egy esetleges nukleáris baleset esetén radioaktív iodin szabadul fel és kerül a levegőbe, melyet belélegezve vagy lenyelve a pajzsmirigy károsodásához és rák kialakulásához vezethet, azonban ha a pajzsmirigyet stabil jóddal kezelik, a radiokatív iodin nem tud felszívódni és így drasztikusan csökken a rák kialakulásának esélye. Ehhez azonban a tablettát a lehető legrövidebb időn belül kell lenyelni – ismerteti a páneurópai hírportál a jód szükségességét.

Az ASN ezzel egyidőben új tájékoztató kapmányba is kezd arról, mit kell tenni egy esetleges baleset esetén. Tájékoztatójukban leírják: az embereknek azonnal fedezéket kell keresniük a közelükben lévő, legközelebbi épületben és semmi esetre sem mehetnek gyerekeikért az iskolába.

(MTI)

 

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában