Igazán csak a baloldaliakat tudja megszólítani a német közmédia

2019. szeptember 18. 22:20
Az ARD és a ZDF sok pénzből aránylag kevés embert ér el, de legalább balra húz – derül ki egy friss oxfordi kutatásból.

A német köztévéket, az ARD-t és a ZDF-et gyakran kritizálják amiatt, hogy egyoldalúan számolnak be az eseményekről, és baloldali agendát követnek – írja a Neue Zürcher Zeitung. Hogy a ZDF és az ARD balra húznak, azt most az oxfordi egyetemen végzett egyik kutatásban mutatták ki, amelynek a végkövetkeztetése az volt: a német köztévé nézői többségükben baloldaliak. 

A kutatásban hat európai ország közszolgálati médiumait vizsgálták meg. Nagy-Britanniában, Finnországban és Spanyolországban például azt találták, hogy a köztévék nézőközönsége szinte a teljes politikai spektrumot lefedi. Finnországban és Spanyolországban szinte szimmetrikus a bal- és jobboldali nézők megoszlása, míg a BBC enyhén balra húz. Az ARD és a ZDF viszont szinte teljesen ennek a koordinátarendszernek a bal oldalán helyezkedik el. 

Ez az eredmény érthető okokból kellemetlen a német közszolgálati adóknak. Az ARD alapszabálya kötelezi az adót arra, hogy a „társadalmi gondolatspektrumot lehetőleg átfogóan és igazságosan visszatükrözze”. A ZDF alapvetései között az áll, hogy a „társadalom gondolati sokszínűségét” kellene bemutatni. Az intézet által készített tanulmány szerint mindkét adó nézőközönsége túlnyomórészt baloldali. A nézők többségének beállítottságának pedig a műsörokat is meg kellene határoznia. Ebből az a következtetés is levonható, hogy az ARD és a ZDF szerkesztőségei inkább egy baloldali világképet közvetítenek a nézők felé. 

A jobboldali nézők gyanakvóbbak

Ez visszatükröződik abban is, ahogy a nézők a csatornák hitelességét értékelik. A kutatásban résztvevő baloldali érzelmű nézők összességében 7,1-re értékelték az ARD és a ZDF hitelességét, míg a jobboldaliak esetében ez az érték alacsonyabb, 5,0 volt csupán. 

A legtöbb vizsgált adónál megfigyelhető az a trend, hogy a baloldali nézők jobban hisznek a híreknek, míg a jobboldaliak kritikusabbak. De sehol nincs akkora különbség a két csoport értékelése között, mint Németországban. A legkiegyensúlyozottabb eredményt egyébként a brit és a francia közmédia szállította, a jobb- és baloldali nézők itt szinte ugyanolyan jó osztályzatot adtak a közszolgálati csatornáknak. 

A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, mekkora arányban érik el a közszolgálati csatornák a polgárokat Európában. A ZDF és az ARD összesen a németek 69%-ához jutnak el (minden csatornájukat ideértve). Hasonlóan más médiumokhoz, ezeknek az adóknak az esetében is a fiatalok elérése okozza a legnagyobb nehézséget; a német közszolgálati adók közönségének mindössze 9%-a 25 év alatti, de ezt a demográfiai folyamatokkal és a digitális médiumok előretörésével is magyarázhatjuk. Hogy az interneten elérhessék a fiatalabb korosztályt, az ARD és a ZDF sokat fektet az online felületekbe, de az eredmény igen halovány: a 18-25 év közötti korosztálynak csupán az ötöde használja ki ezeket. A BBC esetében ez az arány 56%.

Az ARD vitatkozik

Az ARD ugyanakkor azt mondja, hogy egy tavaly készült másik tanulmány egészen más képet mutat. Eszerint az ARD összes médiumával együtt a lakosság 94%-át érte el, a 14-24 évesek között pedig 88%-os volt az elérés. Az oxfordi tanulmány szerintük azért nem jutott megfelelő eredményekre, mert nem vizsgálta az alcsatornákat és a regionális adók online kínálatát sem. Azt ugyanakkor nem kommentálta az ARD sajtóosztálya, hogy a BBC miért képes több különböző politikai tábort is elérni. 

A BBC évi ötmilliárd fontból gazdálkodik, míg a német csatornák több pénzt, nyolcmilliárd eurót kapnak évente, igaz, a BBC kevesebb regionális adót finanszíroz. A német köztévé kritikusai éppen a regionális tévéadók hálózatának túldimenzionáltságát és a reformjuk szükségességét emelik ki. Akárhogy is, a tanulmány következtetései egyáltalán nem hízelgők Németország számára, amely a világ legköltségesebb közmédiáját üzemelteti.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na húzzál a hülyeségeiddel! X

Hát, okosember nem egy okos ember.

Neked ugye mindenről Orbán jut az eszedbe? Vagy ha mondjuk az elfogult magyar közmédiáról van szó, mindig beírtad, hogy "Bezzeg a magyar közmédia, az aztán kiegyensúlyozott! :-D"?

Hoppá, természetesen ezt: "Bezzeg a német közmédia, az aztán kiegyensúlyozott! :-D"?

Talán azért, mert ez a téma a német közmédiáról szól. Ha a magyar közmédiához akarsz hozzászólni, folyamatosan fogsz remek cikkeket találni mondjuk az Index fórumon vagy a 444-en - ahol viszont _soha_ nem fogsz cikket olvasni a német közmédiáról.
Ha ennyire fontos neked az a téma, akkor nem értem, hogy miért nem ott szólsz hozzá.

"Miért látod meg a szálkát embertársad szemében, amikor a magadéban a gerendát sem veszed észre? Hogy mondhatod embertársadnak, hogy hadd vegyem ki a szemedből a szálkát, amikor a magad szemében gerenda van? Képmutató! Előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, s akkor hozzáláthatsz ahhoz, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből!" (Mt. 7:3-5.)

Esetleg azért, mert ez olyan dolog, amiről máshol nem esik szó. És mert egy magyar kormányzattal kapcsolatban rendszeresen negatív üzeneteket közvetítő adóról van szó, szóval mindenkit érint, és eléggé releváns, hogy elfogult-e vagy sem az adott adó.
Azonkívül Magyarországon az a helyzet, hogy a jobboldali álláspontot a piaci média nem igazán jeleníti meg.
De akkor hadd tegyek már fel pár kérdést én is:
- mit akarsz mondani azzal, hogy fideszes?
- vallásos vagy? rendszeresen jársz templomba?

Neked mennyire fér bele a sajtószabadságról alkotott képedbe, hogy egyszemélyben próbálod megmondani, hogy melyik médiumban miről lehet szó?
Baloldali médiumokban is ugyanilyen hevességgel kéred a témaválasztás kiegyensúlyozását?

Rosszul látod, nézd csak meg, mit írtam 14:30-kor.

Sajtószabadság: a médiumok szabad témaválasztással rendelkeznek. Ha ez nem tetszik, választhatsz másikat. Ha neked ez nem fér bele, akkor neked bizony nem tetszik a sajtó szabadsága, mert ebbe nem férő dolgot kérsz számon rajtuk.

Nézd meg a baloldali sajtót, legalább ennyire elfogult, csak a másik irányba. Örülök, hogy segíthettem.

Tegyük fel, hogy agresszív klímavédő/vegán vagy, és minden marhahúst kínáló étteremnél szóvá teszed, hogy miért van a kínálaton marhahús. Ez nekem eléggé úgy tűnne, mintha azt szeretnéd, hogy az éttermek ne árulhassanak marhahúst, ha érted, hogy mit akarok mondani.
Azonkívül nagyon régi troll fogás az "erről miért nem írnak" - ami nagyon jó a téma elterelésére a troll számára kedvezőbb irányba, már csak ezért sem szeretem ezt a stílust. Elég nagy az internet, minden témára lehet találni olyan fórumot, ahol hozzá is lehet szólni, ha ez a téma erről szól, akkor illendő ehhez szólni. Mellékesen trollból is több van a kelleténél a Mandineren.

De, válaszoltam. Olvasd el még egyszer.

Miből gondolod, hogy a magyarországi helyzet sokkal rosszabb? Azt ugye észrevetted már, hogy a német közmédia ugyanúgy a baloldal szemszögéből nézi a dolgokat, ahogy a piaci média is - nem igazán van jobboldali ellenpont. Ugyanitt jártunk mi is 2002 után. Lehet, hogy te rosszabbnak gondolod, de abban igen nagy szerepe lehet a saját nézőpontodnak.

Úgy jön ide, hogy a hozzászólásaidban többször használtad a fideszes kitételt. Szóval a szavazóit jelenti. Ha én azt mondom, hogy RTL-klubos, akkor te a csatorna alkalmazottaira, vagy a csatorna nézőire fogsz gondolni?

Bibliai idézeteket használsz, ami érthető akkor, ha vallásos ember vagy. Ha nem, akkor a baloldalon rendszeresen kampányelemként használt Bibliára hivatkozást folytatod te is. Tudod, nincs cherry picking, egy-egy elem kiragadása a kontextusból, mert esetleg a nagy kép pont az ellenkezőjéről szól, mint amit mutatni próbálsz - én se szemezgetek nagy progresszív idolok, mondjuk Marx és Mussolini idézetekből.

Nem írtad.
De akkor a kedvedért átdolgozom a példát: bemégy minden étterembe, ahol nincs vegán konyha, hogy miért nincs, viszont egy vegán étterembe sem mégy be, hogy miért nem árulnak húst.
Ebből nyilván senki sem gondolna arra, hogy ez a fazon vegán, és baja van a nem vegán konyhával.
Hátha így megérted.
És hogy miért nincs vegán étel ezekben az éttermekben? Van valami szabály arra, hogy minden étteremnek kötelező ezt kínálnia? Mert ha nincs, akkor bizony törvény adta joguk olyan étlapot kínálni, amilyet nekik tetszik. És ha ez neked nem tetszik, akkor neked a törvényekkel van a bajod, nem az étteremmel.

Szóval akkor a korábbi válaszom többi részével egyetértesz.

Olvasd el még egyszer, nagyon sokáig rágod ugyanazt a csontot.
No, melyik médium az?

Ha annak akarod látni, akkor annak is fogod. Ezek szerint elkerülte a figyelmed, hogy a Mandiner többet bírálta a kormány 2010 óta, mint a baloldali kormányok alatt a baloldali sajtó az akkori kormányt...

Ha jól emlékszem, Rajcsányi rengeteget írt a trafikok kapcsán, illetve volt még elég sok gesztus a népszabadságos újságírók felé - amiből persze semmit nem kaptak vissza, amikor Simicska elküldte az újságjaitól a nem az ő szája íze szerint írókat.

Tudnál akkor mutatni baloldali médiatermékből cikket a ZDF balos mivoltáról?

A Népszabadság bezárásakor biztosították szolidaritásukról az elbocsájtott kollégákat - na ez egy tipikusan olyan gesztus, amit nem történt meg a viszonzása az arra alkalmas pillanatban.
Szerintem Tiborcz lámpáiról volt már itt cikk, nem is egy.
Ahogy én látom, Rajcsányi Gellért és Balogh Ákos Gergely írtak inkább ilyen hazai közéletre reagáló cikkeket, a mostaniak (Szilvay, Trombitás) inkább általánosabb cikkeket írnak a konzervativizmusról, szóval inkább stílusváltásról van szó.

Láthatólag abból indulsz ki, hogy a baloldali média az nem baloldali, hanem maga a megtestesült objektivitás, pedig próbálnád valóban objektíven nézni, akkor látnád, hogy mennyire elfogultak.
Ezzel nincs is gond, arról szólna a piaci verseny, hogy virágozzék minden virág, legyen több nézőszög és narratíva, hogy ugyanazt minél több oldalról lássuk, a Mandinertől sem lehet elvárni, hogy egy egyébként nem definiálható objektivitás alapján íródjon minden cikke - már csak azért sem, mert ha minden újság objektív lenne, akkor ugyanazt írnák, szükségképpen elegendő lenne egyetlen újság. Tiszta 1984.
Mondjuk az Index az erősen rájátszik erre az "objektívek vagyunk" stílusra, de attól még nem lesz az. Szemben a 444-gyel, amelyik bevallottan trollkodik, a Heti Hetes legszebb hagyományait követve.

Szóval akkor azt mondod, hogy a baloldali sajtó az minden szempontból objektív?
Ja, hát ha te definiálod, hogy mi a beismerés, akkor mindig igazad is lesz.
Ha a te fordulataiddal akarnék élni, akkor ez pont annak a beismerése, hogy megfutamodsz a vitától.

Már bocs, de nem tartom ezt a vitát eléggé fontosnak ahhoz, hogy órákat szánjak ötévesnél régebbi cikkek előbányászására - különösen, mivel előre meg tudom jósolni, hogy arra a válasz valami olyasmi lesz, "jó, de ez csak egyetlen dolog, bezzeg arról miért nincs szó, hogy..."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés