Sorsdöntő választás következik Izraelben

2019. szeptember 17. 7:41
Netanjahu vagy Ganz – szerda estére kiderülhet.

Az áprilisi patthelyzet megismétlődésétől tartva rendeznek általános választásokat kedden Izraelben. Azért kellett öt hónappal az áprilisi választások után ismét szavazóurnákhoz szólítani az izraelieket, mert a kormányalakításra felkért Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek a meghatározott időtartamon belül nem sikerült megalakítania egy új kabinetet, de nem is adta vissza felhatalmazását Reuven Rivlin államelnöknek, hogy ő mást nevezhessen meg kormányfőjelöltnek, hanem megszavaztatta a parlament (kneszet) feloszlatását és új választások kiírását.

Hiába népszerű Bibi, sok gondja akadhat a kormányalakítással

A 2009 óta folyamatosan kormányfői hivatalban lévő Benjámin Netanjahu továbbra is a legnépszerűbb politikus. A közvélemény-kutatók utolsó felmérései szerint Beni Ganz Kék-fehér nevű ellenzéki centrista pártja fej-fej mellett áll a kormányzó jobboldali Likuddal, de a jobboldali blokk valamivel megelőzi az ellenzéket. A választásokat befolyásolhatja, hogy néhány nappal ezelőtt Benjámin Netanjahu a palesztin ellenőrzés alatt álló Ciszjordánia egy részének annektálására tett ígéretet, ha a választások után is folytathatja a kormányzást, és noha ezt már az április választások után is megígérte, azóta nem tett lépéseket megvalósítása érdekében.

Netanjahunak a gyors kormányalakításhoz legalább hatvanegy parlamenti helyre lesz szüksége a százhúsz tagú kneszetben.  Ha nem sikerül megszereznie a hatvanegy támogató mandátumot, akkor ismét patthelyzet születhet, és sem Netanjahu, sem Ganz nem lesz képes kormányt alakítani. A választások tisztaságát háromezer felügyelő ellenőrzi, és közel tizenkilencezer rendőr fog járőrözni.

A Kék-fehér pártszövetség a kampány során csak követni tudta a médiát uraló, a témákat meghatározó Netanjahut. Elsősorban népjóléti intézkedésekkel próbálták elcsábítani a csalódott jobboldali szavazókat, illetve nagyobb biztonságot ígértek a Gázai övezet környékén élőknek.

A kampány emlékezetes pillanata volt, amikor az Asdódban választási nagygyűlést tartó Netanjahut a biztonságiak egy óvóhelyre vitték, mert a Gázai övezetből rakétatámadást intéztek Askelón és Asdód ellen.

Az országban 6 millió 394 ezer 30 választópolgár szavazhat 10 ezer 788 választási urnánál huszonkét párt képviselőire, de utóbbiak közül a felmérések szerint csak tíznek van reális esélye átjutni a 3,25 százalékos bejutási küszöbön. Börtönökben is várják az urnák a szavazati joguktól meg nem fosztott őrizeteseket, és a kórházakban is voksolhatnak a kihelyezett urnáknál a betegek. Az izraeliek az 1948-ban megalapított ország történetének huszonkettedik parlamentjébe 120 képviselőt fognak megválasztani.

Az általában iskolákban, közintézményekben kialakított választóhelyiségek reggel héttől este tízig tartanak nyitva. A választáshoz személyi igazolvánnyal, útlevéllel, jogosítvánnyal vagy katonai igazolvánnyal mindenkinek bizonyítania kell személyazonosságát. A fogyatékkal élők, az állapotos nők és a 80 évesnél idősebbek soron kívül szavazhatnak.

Szerdáig is elhúzódhat a szavazatszámlálás

Az izraeli tévécsatornák este tízkor – közép-európai idő szerint kilenckor – kezdik meg az első – még csak a közvélemény-kutatók kiválasztott urnáinál megjósolt – eredmények közlését. Ha szoros lesz az eredmény, akkor csak másnap hajnalban vagy – a számlálás elhúzódása esetén – még később tudják bejelenteni a valódi, összeszámolt szavazatok alapján az új knesszetbe bejutott pártok nevét és mandátumaik számát.

Izraelben hagyományosan igen magas a részvételi arány, a legutóbbi, áprilisi választásokon a jogosultak közel 68,5 százaléka voksolt. A bejutott pártok vezetőit a választások után fogadja az államelnök, és annak a politikusnak adja az új kormány megalakításának jogát, aki a pártok szerint a legnagyobb valószínűséggel képes stabil koalíciót létrehozni.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az izraeliek az 1948-ban megalapított ország történetének huszonkettedik parlamentjébe 120 képviselőt fognak megválasztani."
Hetven év alatt 22 parlament, átlagban 3 évente választások.
Az egész vihar egy kanál vízben, Izrael ugyanis olyan adottságokkal rendelkezik, amelyen semmiféle új parlament, kormány lényegi változtatásra képtelen.
Az pedig annyi: uralkodni közel és távol, mert ez a Talmud-i hatás.
Ebből fakadnak az ország, a nép feloldhatatlan problémái: nekem kötelező komfortzóna, másoknak egyáltalán nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés