Nem engedték kikötni James Cook híres hajójának mását a maorik Új-Zélandon

2019. szeptember 17. 10:36
„Cook egy barbár volt”– mondta egy helyi törzs vezetője.

Nem engedték kikötni James Cook brit felfedező Endeavour nevű hajójának mását egy új-zélandi faluban, mert a helyi maori törzsek ellenzik a látogatást.

A hajó útja része annak a rendezvénysorozatnak, amellyel októberben megemlékeznek az európai gyarmatosítók és a helyi őslakosok 250 évvel ezelőtti találkozására.

Fogadtatás

„Cook egy barbár volt. A gyarmatosító terjeszkedés időszakának legtöbb emberéhez hasonlóan bárhová is ment, gyilkosság, emberrablás, erőszak kísérte útját” – mondta Anahera Herbert-Graves, a helyi ngati kahu törzs vezetője az új-zélandi rádiónak.

„Semmit nem fedezett fel itt, ellenezzük a Tuia 250 rendezvénysorozatot, amely olyan eufemizmusokat használ, mint a »találkozások« azért, hogy elleplezze a tulajdonképpeni inváziót” – hangoztatta.

„Elismerjük, hogy a múltban Új-Zéland történelmének és James Cook kapitány érkezésének megörökítése és tanítása kiegyensúlyozatlan volt” – közölte Tamsin Evans, az évfordulós rendezvénysorozatot szervező új-zélandi kulturális miniszter helyettese.

Evans szerint a Tuia 250 program lehetőséget biztosít arra, hogy a szigetország történetét gazdagabban, erőteljesebben és őszintébben mutassák be. „Szándékunkban áll, hogy kiegyensúlyozzuk az európaiakkal történt első találkozások történetét. Azt akarjuk, hogy a közösségek megosszák térségük eredeti történeteit, hangot adjanak a múlt ritkán hallott elbeszéléseinek” – tette hozzá.

Az Endeavour mása három hagyományos waka hourua maori hajó kíséretében tesz kéthónapos körutat Új-Zéland körül.

Történelmi háttér

James Cook 1768-ban indult útnak az Endeavour fedélzetén, hogy III. György király parancsára megkeresse a korabeli feltevések szerint az északi félteke tömegét kiegyensúlyozó déli földet, a Terra Australist. Cook feltérképezte Új-Zélandot, és 1770. április 19-én első európaiként elérte Ausztrália keleti partjait. Hajója nyolc napig horgonyzott a mai Sydney közelében lévő öbölben. A part mellett észak felé tartva megfeneklettek a Nagy-korallzátonynál, a hetekig tartó javítás után a Jóreménység fokát megkerülve 1771 júliusában érkeztek haza Angliába.

(MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azon érdemes elgondolkodni, hogy ki ment és kihez?
Mondhattak anno az őslakosok, hogy köszi, de hagyjátok magunkra, nem kérünk a " vendégeskedésből".

Invázió volt, ez kétségtelen, ám annak oka volt, hogy innen indult oda és nem fordítva, onnan ide. A fejlettebb és erősebb társadalom szállta meg a fejletlent és gyengét. Új-Zélandot ma európai eredetű fehérek lakják és nem maorik, s ezen nincs mit "kiegyensúlyozni". A muszlim és a mongol hódítás is invázió volt annak idején, ám az európai keresztény civilizáció ellenállt és hatalmas áldozatok árán, de visszaverte az inváziót. Az erő és a fejlettségbeli előny még ma is itt van és vigyáznunk is kell rá, mert az invázió irányát most meg akarják fordítani. Mivel erővel és a fejlettebbhez való igazodással nem megy, infantilis bűntudatképzéssel akarnak bennünket rávenni, hogy vessük alá magunkat a fordított inváziónak. Ilyen még a történelemben nem volt, de ettől még a hagyományos történelem nem ért véget: ez az invázió is a hatalomról, a megszálltak legyőzéséről és alávetéséről szól. Csak a pénzeszsákokon ülők és az általuk fizetett világmegváltó széplelkűek hiszik azt, hogy nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés