Hollómese

2019. szeptember 17. 14:34

Galló Béla
Mozgástér blog
Természetesen Macron a róka, a V4 a holló, a sajt pedig a visegrádiak mindeddig megőrzött uniós akcióegysége.

„Mindenki ismeri La Fontaine meséjét, melyben a róka kiravaszkodja a holló csőréből a sajtot. Ha az ifjabbak közül valaki mégsem, akkor sürgősen pótolja. Alapsztori.

Macron, már az óvodában hallhatta zseniális honfitársa példázatát, nyilván meg is értette, s úgy fest, szívesen alkalmazná. Természetesen ő a róka, a V4 a holló, a sajt pedig a visegrádiak mindeddig megőrzött uniós akcióegysége.

Kezdjük távolabbról.

Az égető uniós kihívások közül Macronék (értsd, a németek is) a brexitet legföljebb enyhíteni képesek csak, megoldani (egyelőre?) nem. Az olasz melót viszont elvégezték, Rómában megint Brüsszelre hangolt kormány van, gyengus ugyan, de legalább a »miénk«. Kérdés, meddig tudják az ötcsillagos-ballib koalíciót kitartani… Nyilván csak időlegesen, de ez most édes mindegy. A politikában az egyik, ha nem a legfontosabb időegység, a pillanat.

S persze itt vannak még problémának a szokatlanul egységes visegrádiak. Nem érdemes minduntalan ostrom alatt tartani őket, csináljuk innentől kezdve máshogy, mert egy ostromlott várban mindig nagyobb a kohézió. Föl kell hát lazítani. A bizottsági posztok (folyamatban lévő) elosztásánál van der Leyenék már ezt a »máshogy« taktikát alkalmazzák. Komoly és testre szabott pozíciókat adnának a visegrádiaknak, összpontosítsanak csak azokra, energiaigényes feladat mindegyik, és nem mellékesen számon is kérhető.

Kezdjük el továbbá hirtelen dicsérni a régió legaktívabb politikusát, a magyar miniszterelnököt. Mondjuk róla azt, neki van egyedül átfogó koncepciója, amivel persze nem kell mindenben egyetérteni, de mégis: másnak nincs, csupáncsak neki. Hátha ez a dallam, a többieknek nem tetszik majd igazán, hiszen amint azt a históriából tudjuk (illetve tudják), a magyar kártya errefelé mindig megjátszható.

Macron széles körben közre adott és hangsúlyosan hízelgő minapi véleménye Orbánról aligha véletlen. Mint ahogy Merkel asszony korábbi soproni vizitje sem volt az, avagy komolyan hiheti valaki, hogy ne hangolták volna össze a kettőt? Kizárt dolog.

De ha még mindig kételkednénk, olvassuk csak el a derék Juncker úr szintén elég friss nyilatkozatát. Megrovó szándékkal elszánt nemzeti politikusnak nevezi ebben Orbánt, aki semmi mást, kizárólag csak saját »önző nemzeti érdekeit« képviseli. Ergo, sugallja Juncker, senki sem bízhat meg benne Európában, következésképpen a visegrádiak sem.

Igaz, Juncker úr máskor is összehordott már hetet-havat, de ez most más. Szép magyarsággal mondva, ez most időzítve van. Macronék egészen bizonyosan egyeztettek vele, ami nem is lehetett túlságosan nehéz. Komplexen kell dicsérni valakit, úgy, hogy közben rámutatunk, milyen veszélyes ember – ami rafinált összjátékot igényel. A lényeg az, hogy az uniós polgár előbb-utóbb föltegye gyanakvó kérdését: akkor Orbánnal most, hogy is van ez?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Régi jól bevált módszer a "divide et impera".
Merkel és Macron is próbálkozott már vele korábban is.

Hol lehetnénk, ha annak idején Klaus, a cseh, nem fojtja el csírájában a négyek összefogását, mondván, h. Csehország már a mag-Európa.

Ha nálunk nem kapnak még 12 évet a kommunisták és stb..

Most oda jutottunk, h. nekünk ez az utólsó járat. Ehhez képest a magam részéről tartok az önkormányzati választásoktól, furcsa módon szerintem Budapest egyértelműen nyerő kéne legyen az eredmények alapján, de az a legrizikósabb.

Idegen vagy ebben a körben.

A szlovákokat gyenge pontnak látom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés