Halálos vírusokat tároló szibériai laborban történt robbanás

2019. szeptember 17. 10:28
Korábban ebben az intézményben fejlesztették a szovjet biológiai fegyvereket.

Gázrobbanás volt egy oroszországi laboratóriumban, ahol többek közt a fekete himlő és az ebolavírus mintáit is tárolják, írja a Guardian orosz forrásokra hivatkozva – számolt be az Euronews kedden.

A brit baloldali napilapra hivatkozva azt írják, a robbanást tűz követte a Szibériában, a Koltsovo városában lévő Vector néven ismert állami kutatóintézetben. Megjegyzik, az épületben régen a szovjetek biológiai fegyverekkel kísérleteztek, ma ez Oroszország egyik legjelentősebb betegségkutató központja.

Első beszámolók szerint egy munkás harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a robbanást követően, ami az épület ablakait is kitörte. A harminc négyzetméteren tomboló lángokat végül sikerült eloltani. A hatóságok szerint biológiailag veszélyes anyag nem volt abban a szobában, ahol tűz ütött ki, és az épület sem károsodott jelentősen.

A fekete himlő vírusát csak két helyen tárolják a Földön: a robbanás helyszínén és egy atlantai kutatóintézetben. Korábban, 2004-ben egy kutató életét vesztette a laboratóriumban, miután véletlenül egy ebolavírust hordozó tűvel szúrta meg magát.

(Borítóképünk illusztráció, MTI/EPA Fotó)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés