Gyurcsány ma is az őszödi beszéd által kijelölt úton halad

2019. szeptember 17. 20:20

Pálfalvi Milán
Vasárnap.hu
Az őszödi beszéddel beszorította magát abba a szerepbe, amelyben most is van.

„Hogyan befolyásolták az ellenzéki térfél politikai küzdelmeit a későbbiekben az őszödi beszéd utóhatásai?

Érdekes elemzést lehetne készíteni arról, hogyan jöttek létre a „semmiből” politikai alakulatok, hogyan váltak szét, olvadtak össze, szűntek meg, de ennek nem sok köze van ahhoz, ami igazán számít. Magyarország sereghajtóból éllovas lett, miután a választók íteletet mondtak a 2010 előtti szocialista kormányzásról, és egymás után háromszor rábízták az ország vezetését a Fidesz-KDNP-re. Ez az, ami számít, még akkor is, ha ennek meghatározó előzménye 2006. szeptember 17. Ha mégis mondani kell valamit az ellenzéki viszonyokról, akkor olyanok, mint a róka fogta csuka, csuka fogta róka. Egyik sem tudja elengedi a másikat, mert akkor a másik egyből nekiugrana.

Szűk másfél évtizeddel a beszéd után a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció vezető szerepre tör az ellenzéki térfélen. Ott van még a beszéd jelentette üvegplafon a DK fölött?

Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéddel beszorította magát abba a szerepbe, amelyben most is van. Folyamatosan arra menekül, amerre még van tér a számára. Ez pedig láthatóan egy szélsőséges, érzelemvezérelt terület. Az őszödi beszéd nemcsak egy régi rossz kormányzás kortünete, hanem egy politikusi arcél része is. Az üvegplafont éppen ez jelenti a DK számára. Ne feledjük, 2006 előtt ott volt a határon túli magyarok elleni vállalhatatlan kampány Gyurcsány kormányzása idején. Jobb, hogy nem tudjuk, milyen nemzetellenes lépések következtek volna még, ha nincs a lebukás.

A közvélemény-kutatások 13 éve folyamatosan az egyik legelutasítottabb politikusként regisztrálják Gyurcsány Ferencet. Mi lehet ma az egykori kormányfő stratégiája?

Stratégia vagy sem, Gyurcsány és a DK következetesen támadja a kormány összes olyan intézkedését, aminek célja a kereszténydemokrata politika erősítése. Ezzel az a gond, hogy nem ellenzéki kritikát fogalmaz meg racionális érvekkel, tényekkel alátámasztva, hanem pusztán kormányellenes indulatokat szít.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez igy igaz. Azota se banta meg. Csak azt, hogy kiderult.
Es az is tobb mint jellemzo, hogy azota is azt tartjak bunosnek aki reven kikerult, nem azt aki elmondta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés