Újközép

Földrengés az olasz baloldalon, Renzi kilép pártjából

2019. szeptember 17. 7:05
Új centrumot akar létrehozni a volt olasz kormányfő.

Matteo Renzi, az olasz balközép Demokrata Párt (PD) volt főtitkára, volt miniszterelnök kilép pártjából, és önálló parlamenti frakciót alakít – jelentette a La Repubblica című olasz napilap hétfő éjjel. A balközép újság értesülései szerint Matteo Renzi ezt telefonon jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek.

Harmincan mennek vele

Renzi arról biztosította a kormányfőt, hogy az általa tervezett új parlamenti frakció továbbra is támogatja a PD és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szeptember elején megalakított kormányát. Számítások szerint Matteo Renzivel a PD mintegy húsz képviselője és tíz szenátora készül új parlamenti frakciót alakítani.

Az olasz politikában régóta nyílt titoknak számított, hogy Matteo Renzi szakítani akar pártjával, és ehhez csak a megfelelő pillanatot kereste. Kiváló alkalmat az új olasz kormány megalakulása adott, amelyet Matteo Renzi szorgalmazott a PD és az M5S között. Előrehozott választásokkal a PD-nek a Matteo Renzi vezette szárnya valószínűleg gyengült volna, a kormányalakítással viszont Renzi emberei a parlamentben maradtak.

Új centrum létrehozásán ügyködik?

A 44 éves Matteo Renzi 2013 és 2018 között volt a PD főtitkára, olasz miniszterelnök 2014 februártól 2016 decemberig, amikor az általa kezdeményezett alkotmányos népszavazás kudarca után lemondott. Mostani Lépése ismét új fejezetet nyit az olasz baloldal történetében: vele a PD centrista magja távozik a pártból, különválva a jelenlegi főtitkár, Nicola Zingaretti képviselte baloldaltól.

Elemzők szerint Matteo Renzi hosszabb távú terveit fedi fel, vagyis egy új centrum létrehozatalának szándékát az olasz politikában, az egyre inkább baloldal felé sodródó PD és M5S, valamint a Matteo Salvini vezette jobboldal között. Matteo Renzi az egykori olasz kereszténydemokrata szavazókat és a jobbközép választóit állíthatná maga mögé. Olasz sajtókommentárok szerint egy önálló frakcióval Renzi meghatározhatja – a néhány hete az ő közreműködésével megszületett – PD-M5S kormány sorsát is.

A PD politikusai „földrengésnek” nevezték a Matteo Renzi előidézte pártszakadást. Dario Franceschini szerint például Matteo Renzi a döntésével Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét és az olasz jobboldalt erősíti.

(MTI)

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Új centrumot akar létrehozni a volt olasz kormányfő."
Lassan mindenki Orbán Viktort akarja utánozni: Macron, most Renzi.
Annyiban közösek, hogy mindhárman romokat vettek át.
Mi már kikandikálunk a mi ÁVH-SZDSZ-es liberálkommunista gödrünkből, ők az övékben nyakig benne, és inkább süllyednek...
De Ausztria sem mutat sokkal jobb képet.
És még sokan mások, talán a dánokat kivéve.

Egyértelmű, az osztrákoknál az ügyvezető átmeneti időszak, majd az új választás ugyanerről szól.
A patrióta nemzeti erők lenyomásáról, a cél a spekuláns rablóbirodalom prolongálása.

Halva született nagymama ez az "új" kormányolmány.

De Renzi igazi politikai túlélő.
Rájött, hogy a baloldali fordulattal, amire nincs választói felhatalmazás, nem lehet szavatot generálni, és csak Salvinit erősíti.

Ha van esze, az új jobboldali centrumával jobbra tolja a követőit és a következő választásoknál újra összáll - vagy a Forza Italiával, vagy akár a Lega Norddal.

Így kerek a történet, ahogy írod.
Eddig legalábbis.
Sajnos, mesteri húzás, hogy a Salvini-elleneseknek immár kettő politikai platformjuk van, a Contééké, és immár Renzié.
Ahogyan Eötvös bohóc mondta a szakszafonokat cserélgetve:
Van mááásik..., uralomtechnikában egyelőre verhetetlenek, lásd, hogy kicsinálták Strachét, és lényegében minden patrióta erő megállt a fejlődésben, az AfD sem tudott áttörni a lélektani határt jelentő 30% fölé.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés