Áder: 2030-ig megszűnik az energetikai célú szénégetés Magyarországon

2019. szeptember 17. 15:44
Ennek feltétele, hogy megépüljön Paks 2, valamint sikerüljön 2030-ig 7000 megawattra növelni az ország naperőmű-kapacitását – jelentette ki az államfő.

2030-ig megszűnik az energetikai célú szénégetés Magyarországon. Ennek feltétele, hogy megépüljön Paks 2, valamint sikerüljön 2030-ig 7000 megawattra növelni az ország naperőmű-kapacitását – jelentette ki a köztársasági elnök kedden Gyulán, a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Kara diákjainak tartott előadásán.

Mindezek következtében az áramtermelésből származó szén-dioxid-kibocsátás drasztikusan csökken Magyarországon – tette hozzá Áder János.

Elmondta: az új energiatermelő technológiák, kapacitások megteremtése mellett legalább ilyen fontos az épületek energiahatékonyságának növelése, a geotermikus energia nagyobb mértékű hasznosítása, a közlekedés, benne a tömegközlekedés elektronizálása, vagy gázüzemű, illetve hibrid meghajtásra való átállítása.

Hasonlóan fontosnak nevezte az energiaintenzív ipari ágazatok – cement-, üveg- és gumiipar – technológiai váltását, a mezőgazdaság metánkibocsátásának drasztikus csökkentését és az erdősítést. A klímaváltozás kapcsán az államfő emlékeztetett a Bahamákat sújtó hurrikánra, amely óránként közel 300 kilométeres széllel járt és 3000 halálos áldozatot követelt, valamint felidézte a két ével ezelőtt Houstonban történteket, amikor két nap alatt nagyjából 50 balatonnyi eső hullott az amerikai városra és környékére.

Ilyen viharoknak semmiféle infrastruktúra nem tud ellenállni – szögezte le. Áder János szólt a minden korábbiaknál nagyobb erdőtüzekről az Amazonas-medencében és Szibériában, amelyek hatalmas szén-dioxid-kibocsátással jártak, az extrém szárazságra pedig az indiai Csennai városát hozta fel példaként, ahol az idei évben teljesen kifogyott a víz a tározókból és a csapokból.

Napjainkra a tudományban már majdnem százszázalékos konszenzus alakult ki, hogy a klímaváltozásért elsősorban az emberi tevékenység a felelős – mondta a köztársasági elnök. A drasztikus változásokra jellemző, hogy 1980 és 1990 között maximum 50 milliárd dollárt ér el évente a természeti katasztrófák okozta károk nagysága, az elmúlt tíz évben azonban nem volt olyan esztendő, amikor ez az összeg kevesebb lett volna 100 milliárd dollárnál – mondta Áder János.

(MTI)

Összesen 243 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én meg azt nem értem, mi bajuk volt a ballereknek az energetikailag is hasznos vasárnapi boltbezárással?

A világ legnagyobb, éjjel is termelő naperőművét építik fel Dubajban
A világ legnagyobb koncentrált naperőművét építi fel Dubajban egy szaúdi cég. A 700 megawattos naperőmű technológiája lehetővé teszi, hogy naplemente után akár 15 órával is villamos energiával lássa el a fogyasztókat.
https://www.portfolio.hu/uzlet..

Ha a stadionépítések költségét, illetve az oligarchák repülőgépeinek, luxusjachtjainak és szigeteinek árát energiahatékonyságra fordítanánk, az ország sokkal jobban állna.

A szél és napenergia, bár időben változó, szuverén energiaforrás. Mi magunk is képesek vagyunk a telepítésére, működtetésére.

Az atomenergiával más a helyzet: nincs fűtőanyag, nem ismerjük a technológiát, atomerőművet sem építeni, sem működtetni, sem rekultiválni nem tudunk.

A jelenlegi vezetés az ország teljes energetikai kiszolgáltatásán dolgozik: a szélerőműveket betiltották, gázt csak az oroszok szállíthatnak, a paksi bővítés is orosz kézben van. A naperőműveket meg kínaiakkal építik.

Kicsit megkavarnak a számok. Paks nem 2800MW névleges teljesítményű lesz. A paksi erőmű tervezett bekerülési költsége 12milliárd EUR. (Összevetésül lásd a Puskás, a szegedi, vagy más tetszőlegesen kiválasztott stadion árának emelkedését).

Ráadásul a cikket végigolvasva, és az ábrákat megnézve, ez az erőmű nemcsak előállítja, de tárolja is az energiát.

Akkor ne csak szövegelj, hanem írj már valami konkrétumot is. Mondjuk a nap és szélerőművekről, gazdaságosságukról, kihasználhatóságukról, káros hatásaikról. A személyeskedéshez nem sok ész kell.

A vonatkozó cikkek széles körben elérhetők az interneten. Jó olvasást.

Azt hallottam egy profitól, hogy a kv számítógép már működik, de csak tudósok használhatják és az egész még fejlesztési stádiumban van.

Az előbb írtam, hogy rajta, itt a lehetőség, hogy megvilágítsd a kérdést, mit mivel mosnak össze. Ha már ekkora ásznak képzeled magadat, nem jelenthet nagy problémát.

Nem értem, a metán égetésekor széndioxid és víz képződik, még a kombinált ciklusu erőművekben is.

A naperőművek baja a helyigény, ideálisak sivatagokban vagy művelésre alkalmatlan, de azért napos területeken. Az persze megvalósítható, hogy a házak tetejét telerakjuk napelemekkel.

Értem, csak a duma van, többre nem futja, a lényegről fogalmad sincs.

A napelem termékdíj az kb. ugyanaz, mint a hűtőre vagy klimára bevezetett termékdíj, aminek a hulladékká vált termék hasznosítási/ártalmatlanítási költségeit lenne hivatott fedezni.

Ha a Vasárnapi Hírek 1876-os évfolyamában turkálsz, még kedvezőbb cikkeket találhatsz.

2019. van, nem 2015. Sok víz lefolyt azóta a Morván. Péter az első inas, mindenáron orosz gázt akar.

Klasszikus ellenvetés a megújulókkal szemben.

Jól is hangzik, a probléma azonban az, hogy ez a kérdés egy atomerőmű esetén is fennáll, csak ott nem borús időnek, hanem üzemzavarnak hívják.

Annak ellensúlyozásához is kell pótlás, úgyhogy ez nem érv a megújulókkal szemben.

Az első két mondatot egymás után elolvasva nyilvánvaló, hogy az energetikai célú szénégetés NEM fog megszűnni 2030-ig Magyarországon.

Ugyanis Paks 2 nem fog addig megépülni. 2019. második felében járunk és nemhogy az első kapavágás nem történt meg, de még a terveket sem adták be engedélyezésre.

Az államelnök eddig sem viselkedett államférfi módjára, de mára már a legegyszerűbb összefüggéseket sem látja át józan paraszti ésszel. Nem csak erkölcsileg, de szellemileg is alkalmatlan feladatára, ha ilyeneket beszél.

Én is szaglásztam, a vízgőz annyiban speciális, hogy a víz körfolyamat miatt a pára csak rövid ideig ( pár nap) van a légkörben, amíg a többi ( CO2, metán etc.) évekig és a víz mennyisége is nagyjából állandó, nem nő. mint a többi.

A permafrostban megkötött metántól tartanak, mert ha a melegedés miatt kiszabadul, akkor veszélyesebb lehet, mint a széndioxid.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés