Timmermans: Újabb meghallgatásokra van szükség Magyarország ügyében

2019. szeptember 16. 20:53
Varga Judit szerint a meghallgatás a bevándorláspárti erők bosszúhadjáratának újabb állomása volt.

Újabb meghallgatásokra van szükség a hétfői után az európai uniós alapszerződés hetes cikke alapján Magyarországgal szemben megindított eljárás ügyében, de az látszik, hogy a többi tagország kész kérdéseket feltenni, a magyar kormány pedig arra, hogy megpróbáljon ezekre választ adni – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek hétfői brüsszeli tanácsülésén sor került a magyar kormány első meghallgatására a jogállamisági eljárás részeként. Tytti Tuppurainen, az EU soros elnökségét betöltő Finnország képviselője arról számolt be, hogy az ülés hosszú volt, de „nagyon együttműködő” szellemben zajlott, és a következő hetekben-hónapokban döntenek majd a további lépésekről. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az eljárás nem irányul senki ellen, minden félnek érdeke, hogy a kérdéses ország bemutathassa az álláspontját.

Frans Timmermans rámutatott, hogy a Sargentini-jelentés, amelynek alapján megindították az eljárást, meglehetősen összetett és sok területet lefed, ezért esetleg meg lehetne hívni a jövőbeli meghallgatásokra azon nemzetközi szervezeteket is, amelyek jelentéseire hivatkoztak a dokumentumban, például a Velencei Bizottságot, s így fókuszáltan végigvenni bizonyos témákat. Hozzátette, tévedés azt hinni, hogy a novemberben hivatalba lépő új Európai Bizottsággal véget ér majd egy korszak, minthogy az új testület azonos eltökéltséggel fog fellépni a jogállamiság védelmében. „A jogállamiság tisztelete nélkül nincs Európai Unió”​​​​​​ – fogalmazott.

Amélie de Montchalin francia külügyi államtitkár ismertette a francia-német közös álláspontot, amelynek értelmében a magyarországi helyzet „​​​​​​​aggodalomra ad okot”. Ezzel szemben Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes leszögezte: Varsó szerint a magyar kormány intézkedései nem jelentenek rendszerszintű veszélyt a demokratikus normákra.

Varga Judit igazságügyi miniszter kiemelte, a meghallgatás a bevándorláspárti erők bosszúhadjáratának újabb állomása volt. Mint mondta, tételesen cáfoltak minden vádat és hamis állítást, de a politikai boszorkányüldözés oka egyértelműen az, hogy a magyarok többször is nemet mondtak a migrációra. Sajtóhírek szerint eközben az Európai Parlament illetékes bizottságának elnöke levelet küldött a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, sérelmezve, hogy az EP nem képviseltethette magát az ülésen.

(MTI)

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... a magyarországi helyzet „​​​​​​​aggodalomra ad okot”.
Ha nem tudjuk szétosztani a cigányokat, akkor biztos. Hol a szolidaritás NyEU?

Frédi a reptérről a zsinagógába hajtatott, útba ejtette az elüldözött CEU-t, majd Veesenmayerként 3 ultimátumot intézett a tagállam kormányfőjéhez. A délutáni gépet még elérte.

Az 'egypártrendszerben' a Mozgalom beállt a Dobrev Klein mögé.

A Helsinki Bizottság ki fogja számlázni OSA-nak a meghallgatást. Gyuri bácsi bábszinhaza.

"A 27 EU-tagàllam közül csupán pár ország fogadna be tessék-lássék pár migránst, ennek ellenére állandóan Magyarország van terítéken" írod.
Vazze, talán ha elgondolkodnál ezen. Megfejtés: a jogállamiság leépítése miatt támadják a főnöködet, pont úgy, ahogy mondják.
Borzalmas egy ilyen jó nő, mint Varga Judit, szájából hallani Viktorodat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés