Nézőpont Intézet: Nincs főpolgármester-váltó hangulat

2019. szeptember 16. 9:11
A jelenlegi állás szerint Tarlós jobb eredményt is elérhet, mint 2014-ben, amikor 49 százalékot szerzett.

Tarlós István egyedül is begyűjtené a szavazatok felét (50 százalék), így továbbra is jelentősen vezet a főpolgármesteri címért folyó versenyben – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb budapesti közvélemény-kutatásából. 

Egy hónappal az önkormányzati választások előtt változatlanul őrzi vezető helyét a főpolgármesteri címért folytatott küzdelemben Tarlós István. A hivatalban lévő városvezető egyedül begyűjtené a szavazatok felét, így a jelenlegi állás szerint jobb eredményt is elérhet, mint 2014-ben, amikor 49 százalékot szerzett. A biztos szavazók körében Karácsony Gergely eredménye nem változott (42 százalék). Hibahatáron belül erősödött viszont az aktívan kampányoló Puzsér Róbert. A bal- és a jobboldalt egyaránt elutasító üzeneteivel már 7 százalékos eredményt tudhat magáénak – emelik ki.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy jelentősen hozzájárul Tarlós István vezetéséhez, hogy a budapestiek többsége (51 százalék) elégedett a főpolgármester eddigi munkájával. A fideszesek teljes vállszélességgel a Budapestet 9 éve vezető politikus mellett állnak (90 százalékuk elégedett), de a baloldali ellenzékiek majdnem negyede (22 százalék) is elégedett Tarlós István munkájával. A magas elégedettségi mutató is arra utal az intézet szerint, hogy nincs főpolgármester-váltó hangulat Budapesten. Mindez megnehezíti Karácsony Gergely kormányellenességre építő kampányát.

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért ha Puzsér visszalép - ami messze nem elképzelhetetlen - még meleg lehet a pite.

Volt már Török Gábornak olyan jóslata, ami bejött?

Azoké pedig, akik el sem mennek, egészen természetesen az övé. (:

Azért ne feledjük, hogy a jobboldalt 2002 óta mindig és mindegyik közvélemény-kutató felülméri! Hátra dőlni nem lehet, el kell menni szavazni. Sajnos a libsik elhitették a választókkal, hogy ennek a választásnak a tétje a zorbántakaroggy, így aki él és mozog a baloldalon, mind képes a főváros vezetésére teljesen alkalmatlan Karigerire behúzni az X-et.

Karácsony Gergely mint ahogyan azt Zuglóban is láthattuk, Márki-Zay mintájára csak az országos politika felé irányuló ugródeszkának használná a vágyott pozíciót. Pontosabban szólva nem ő teszi, hanem az őt irányítók, akik őt tolják maguk előtt.

Karácsonynak a stábja feldobta: most már itt az ideje, hogy olyan legyen, mint a talajvíz.
Geri bólogatott, rendben, majd rákérdezett: mit tud az a talajvíz?

Gyurcsány egyszer már kimondta, hogy Karácsonnyal nem lehet nyerni, akkor vette elő Kálmán Olgát. Olgával nem tudott még előfutamot sem nyerni, most visszaállt Gergő mögé. Gyurcsány tudja, hogy ő nem léphet színre közvetlenül, bábokat tol maga előtt.

Török Gábor szerint: "A Fidesz számára sokkal kisebb a tétje ennek a választásnak, mint az ellenzéknek. A Fidesz a legrosszabb esetben elveszti a főpolgármesteri pozíciót, a fővárosi kerületek közel felét és mondjuk 7-8 megyei jogú várost. Mondom, ez a számukra legrosszabb forgatókönyv, a realitás ennél kedvezőbb képet vetít előre a kormánypártnak. Nyilván nem olyan jó, ha az ellenzék beteszi a lábát ennyi helyre, de nem a világvége.

Az ellenzéknek viszont a legrosszabb forgatókönyv tényleg a teljes megsemmisülés: ha ilyen széles egységet létrehozva sem lesznek sikeresebbek, mint öt éve voltak, akkor minden reményük elvész. Ha ekkora politikai árat fizetve sem nyernek az öt évvel ezelőttinél érezhetően több helyen, akkor semmijük sem marad: sem stratégiájuk, sem erőforrásuk. Számukra tehát az októberi választás arról szól, hogy marad-e reményük 2022-re."

Válaszok:
alkar70 | 2019. szeptember 16. 17:18

Tarlós félted? De megható.

Túl sok az a 42% Karácsonynak. Remélem ennél kevesebb lesz, amikor itt lesz az ideje.

A matematika makacs dolog, a számok nehezen adják magukat.

Ha Karácsony 42%-on áll, Puzsér 7%-on akkor mondhatjuk, hogy a biztos választók 49%-a definíció szerint elutasítja Tarlós tevékenységét. Ugyanakkor a felmérés szerint csak 40% teszi ezt. Valami nem stimmel, az biztos.

Továbbá, bár apróbetűvel van írva, de attól még fogadjuk el, 3,2% a mérés hibája, ami bizony azt mutatja, hogy a verseny 1 hónappal a befutó előtt teljesen nyílt.

Folytatva a gondolatmenetet, ha a jelenlegi ellenzék megsemmisül, immár semmi sem áll majd egy olyan új mozgalom útjában, amilyennel Franciaországtól, Olaszországon át Szlovákiáig találkozhattunk, amelyik képes lehet Fidesz pangás eltakarítására.

Csúsztatni csak pontosan és szépen...

Nagyon kilóg a lóláb ezeknél az elemzéseknél, egyetértünk

Török nem azt mondja, hogyha 2014-nél jobb eredményt érnek el, akkor 2022-ben van esélyük a győzelemre. Azt mondja, ha jobb eredményt érnek el akkor van esélyük az életben maradásra. Ezt az összes ellenzéki pártra értelmezni.

Karácsonyt Tarlós majd megbízza a faültetéssel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés