Alszunk a lelátón

2019. szeptember 16. 20:23

Friss Róbert
Népszava
Ebben a nacionalista álomban üvöltözzük, hogy a szlovákoknak nincs hazájuk. Nekünk vajon van?

„Egy éve még azt írtuk: vegyük komolyan a kormányfő tusnádfürdői bejelentkezését Közép-Kelet-Európa vezetésére, mert az törekvés a térség szupranacionalista magyar vezetésére. Ha a jobboldali magyar kormányzat a nacionalizmust választotta nemzetet összetartó és saját hatalmát megalapozó kovásznak a nacionalizmust kioltó egységes Európa helyett, akkor csak szítja a tüzet, amelynek apró lángjait látjuk a stadionokban. Ezek a lángok Európában életveszélyesek, a magyar nacionalista bármikor ölre mehet a szlovák, az ukrán, a szerb, a horvát nacionalistával.

A kormányfő pedig rátesz egy lapáttal. A hét végén az ország házában, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán – mit keresett a Házban a KÉSZ? – azt lihegte: »Ne féljünk kimondani: Magyarország a hegyen épült város... Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak, és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk... Magyarországon létrejött egy új állam- és politikaelméleti modell, egy sajátos kereszténydemokrata állam«, amely Európának is minta lehet. A magyar felsőbbrendűség meghirdetésén túl mi bármilyen értelmet nem találunk ezekben a mondatokban. Kiépült ugyan itt egy rendszer, amely mint állam a közjót nem szolgálja, viszont céljai és módszerei emlékeztetnek a XX. század autoriter és brutális diktatúráira.

De hogy a futballnál maradjunk, azt a nacionalista ragyogás legegyszerűbb eszközének szemelte ki a hatalom. Igaz, eddig kevés sikerrel. Nem önmagában a stadionok szaporodásával van bajunk, hanem azzal a rendszerrel, ami a stadionokban, a NER részeként kiépült. Miközben a társadalom mélye azon dübörög, miért keresnek havonta milliókat olyanok, akiknek kevés közük van a játékhoz, voltaképpen azon dühöngenek, hogy a focipályán nem tudják kiélni saját nemzeti érzelmeiket. Azon nem dühöng senki, hogyan bújik el a futballisták mögé egy szervezet – a játékosmegfigyelőktől az edzőkig –, amelynek tagjai remekül megélnek a semmiből. S ez maga is az »új politikai modell« része.

Alszunk a pályán, de alszunk a lelátón is. Ebben a nacionalista álomban üvöltözzük, hogy a szlovákoknak nincs hazájuk. Nekünk vajon van?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Neked drágám biztos, hogy nem itt van. Az többször kiderült.

Hát, egy része fel van vásárolva, az biztos.

"a szlovákoknak nincs hazájuk. Nekünk vajon van?"

Robi, Nektek van.

"Hülye vagy! Hülye vagy! Hülye vagy" - hogy stílszerű legyek.

"Mocskos Robi! Buzi Népszava!"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés