A tudás felelősség

2019. szeptember 15. 09:51

Elfogadhatatlan, hogy az adófizetők pénzét olyanokra költsék, akik szorgalmasabb tudóstársaik elől veszik el a forrásokat.

2019. szeptember 15. 09:51
Csekő Imre
Magyar Nemzet

„Az elmúlt hónapokban számtalanszor elhangzott, hogy a kormány jelentősen emelné a tudományra fordított összeget, de nem kívánják lyukas hordóba önteni a pénzt. Minden diszciplínában megvannak a tudósközösségben elfogadott, eredményt mérő paraméterek, amelyek ismerői pillanatok alatt képesek megállapítani egy kutató pedigréjét. Az akadémiai kutatóintézetek honlapjain a kutatók tudományos önéletrajzait és publikációs listáit böngészve kiderül, rengeteg a nemzetközi összevetésben is kimagasló teljesítményt nyújtó tudós, de akadnak olyanok is, akik nem teljesítik a tudományterületükön joggal elvárható, releváns követelményeket. Ennek kapcsán nyilatkozta lapunknak Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányítótestületének vezetője, hogy el lehetett tölteni úgy egy életet a kutatóhálózatban, hogy valaki »sok kárt nem tett a tudományban«.

Az intézetek tudósközössége tehát erkölcsileg alkalmatlan volt rá vagy az intézményi keretek megakadályozták abban, hogy ezeket a kollégákat kiszűrje.

Az viszont elfogadhatatlan, hogy az adófizetők pénzét olyanokra költsék, akik a náluk szorgalmasabb és eredményesebb tudóstársaik elől veszik el a forrásokat. Cselekvésre volt szükség, és a minisztérium – a folyamatos tiltakozások ellenére – lépett is az ügyben. Azt azonban egyelőre nem lehet megmondani, beválik-e az átalakítás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mukk
2019. szeptember 15. 23:08
Lehetne kezdeni pl. Gábor György "filozófus" tevékenységének vizsgálatával, aki olyan szövegekkel uszít, melyek nem a jobb oldaliakra, hanem egy az egyben a kártékony szdsz-re igazak. Nem szeretném, ha ilyen emberek katedrához juthatnának a jövőben. Az ilyenekért fizették az én adómból az MTA Filozófiai Kutatóintézetet, akik ezzel a szöveggel bátorkodnak előjönni: "Nem az a legnagyobb bűnük, hogy elloptak mindent, amit csak lehetett, s vitték azt is, amit nem lehetett. Tragédia, de az anyagi pusztítást az ország akár egy évtized alatt is kiheverhetné, igaz – amióta az eszemet tudom, így megy ez ebben az országban – megint ráment néhány évünk, évtizedünk nekünk is, az utánunk következőknek is, már persze azoknak, akik voltunk olyan hülyék, hogy maradtunk." Mindezeket a jobb oldali kormányra, kormányokra érti a szerző. És szerintem komolyan is gondolja. Valahol megállj kellene parancsolni az ilyen eszmefuttatásoknak. Lefogadom, hogy 5-6 százezres nyugdíjat kap, pedig én a kormány helyében az ilyen uszítóktól büntiből megvonnám a kiemelt jövedelmet, legyen az akár a nyugdíj is. https://civilhetes.net/a-legaljasabb-es-a-leginkabb-megbocsathatatlan-az-a-szellemi-tatardulas?fbclid=IwAR0X8qHlp0zZ4cmJOKzdNPdotiazuXigzHdZZzQe_DiA3YBS1IAeFS8tQ2k
Coccothraustes
2019. szeptember 15. 18:01
"Az viszont elfogadhatatlan, hogy az adófizetők pénzét olyanokra költsék, akik a náluk szorgalmasabb és eredményesebb tudóstársaik elől veszik el a forrásokat" Mint például a libsi filozófusok és gendertudósok.
Bokros Birka
2019. szeptember 15. 12:24
Na végre már én is rájöttem, miért nincs felelős ellenzékünk! :D
BandiMandi
2019. szeptember 15. 12:12
Legalább 7 évet késett a kormány. De ami késett.... Végre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik