A szeretet követei

2019. szeptember 15. 18:00

Az egykori krakkói érsek megválasztása égi jel volt a kommunista rendszer számára, hogy uralmuk a végéhez közeledik.

2019. szeptember 15. 18:00
Schmidt Mária

„Mindszenty Magyarország lelkiismeretévé vált, élete, hűsége, majd mártíromsága a bizonyíték arra, hogy a vallásellenesség inkább előbb, mint utóbb emberellenessé válik. Ahogy arra is, hogy a diktatúra, a cinizmus, a reálpolitikai megfontolásokból elkövetett megalkuvás csak ideig-óráig győzhet, mert a végső szót mindig a bátorság, az állhatatosság, a hűség és az igazságosság mondják ki. Mindszenty a magyarok igazi hőse, akinek sorsa pontosan leképezi mindazt a szenvedést és gyötrelmet, amit nemzeti közösségünk a huszadik században átélt. A két totális diktatúra emberellenes pusztítását, a szabadság elleni sorozatos támadások emberpróbáló hatásait és a Nyugat sokáig közömbös és megalkuvó passzivitását. Különösen fájdalmasan érintette a katolikus híveket a Vatikán és ezen belül VI. Pál pápa ellene elkövetett árulása, amit még az enyhülés időszakának szovjetbarát korszelleme sem indokolt.

Ezért is lett különleges jelentőségű Szent II. János Pál pápa életpéldája. II. János Pál hosszú szolgálata alatt mindvégig erkölcsi és spirituális mérce tudott maradni. Egy másik Vatikánt képviselt, mint azok, akik a megalkuvást választották. II. János Pál értékei mellett bátran kiálló, szelíd, de határozott, hitét megvallani tudó, békésen harcos egyházat képviselt. És miután fél életét Lengyelországban élte le, ahogy Mindszenty, ő is megtapasztalta a nácizmus és a kommunizmus üldözését, pontosan kiismerte őket és nagyra értékelte mindazon elődeinek példáját, akiknek a nyomába akart lépni. Ezek közül Mindszenty József volt az egyik legfontosabb.

Az egykori krakkói érsek megválasztása súlyos csapás volt az addigra amúgy is ezer sebből vérző kommunista rendszer számára, mert végképp megrengette a magabiztosságukat. Megértette velük: égi jelet kaptak arról, hogy uralmuk a végéhez közeledik. Az új pápa szavai, amelyeket 1978. október 22-i beiktatásakor mondott, jeges félelemmel töltötték el a kommunista hatalomgyakorlókat, reménnyel és bizakodással mindazokat, akik változásra vágytak. »Ne féljetek! Nyissátok meg, sőt tárjátok ki a kapukat Krisztus előtt! Nyissátok meg az Ő üdvözítő hatalma előtt az államhatárokat, a gazdasági és politikai rendszerek határait, a kultúra, a civilizáció és a fejlődés széles területeinek határait!«”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. szeptember 15. 23:48
"De ez ahhoz képest mindenképpen újdonság, hogy eddig az Egyesült Államokat, a fegyverkezési versenyt, az afganisztáni mudzsahedeket, a világgazdasági változásokat, a kommunista rendszer életképtelenségét, pénzügyi-gazdasági csődjét, esetleg - megengedőbb módon - a hazai ellenzéki mozgalmakat, illetve ezek összességét volt szokás sejteni a Szovjetunió és a kommunista rezsimek összeomlása mögött. (...) vadonatúj, eddig nem látott értelmezés a vallásnak, az istenhitnek és a kereszténységnek kiemelt (vagy Lengyelországot leszámítva: bármilyen) szerepet tulajdonítani az 1989-es kelet-európai rendszerváltásokban. Az a drasztikus vallásosság mindenesetre se a rendszerváltás idején, se azóta nem öntötte el a templomokat. Hogy mennyire korszerű ma a vallás, az talán a rendszeresen templombajárók európaiak 2-7 százalékos arányából is kitűnik. A fenti interpretáció még Schmidthez képest is meglepő. Például azért, mert általa igazgatott rendszerváltási emlékév fő motívuma eddig az volt, hogy 30 éve Orbán űzte ki egyetlen szavával a szovjet megszálló csapatokat Magyarországról. Pár éve egyenesen azt vizionálta, hogy Orbán egy elemi erejű népmozgalom élén döntötte meg a kommunizmust és zavarta haza az oroszokat: "Ami ’89–’90-ben nálunk és a térségben, a csodák évében történt, az egy olyan antikommunista forradalmi hullámvolt, amiben a nép fellázadt a kommunizmus, és a szovjet megszállás ellen, szabad választásokat és demokráciát követelve. A Szolidaritás, és Orbán igen, de Havel nem állt ennek az elemi erejű népmozgalomnak az élén." Az az Orbán, aki akkor köztudottan vallástalan és hitetlen volt. (Ehhez lásd: csuhások, térdre, imához, vagy hogy Kövérrel együtt markánsan kiállt a hittan, abortusztilalom és egyéb ilyen, Magyarországon hagyományosan a keresztény valláshoz köthető dolgokkal szemben.)" https://b1.blog.hu/2019/09/07/schmidt_maria_meg_orbannal_is_nagyobb_okorseget_tudott_mondani
jóember
2019. szeptember 15. 23:18
"A történelem rég eltemetettnek gondolt erői váltak a XX. század végére újra a legkorszerűbbekké: az Istenbe vetett hit, a vallás legyőzték az ateista kommunizmust. A XX. század igazi győztes eszméi tehát az istenhit és a kereszténység lettek." Én ebben erősen kételkedek és ahogy a napjaink ideológiai változását az európai iszlamizációt látom valószínű, hogy a XXI. század nagy vesztese a kereszténység lesz. A mini golfpályává és mecsetté alakított templomok nem a feltámadást vizionálják, az üresen kongó templomokban már nem keresnek lelki vigaszt az emberek, a keresztények földi helytartója, a Pápa Mohamednek parolázik, a kereszténység felett úgy tűnik eljárt az idő, még saját magát sem tudja megmenteni nemhogy a kommunizmust legyőzni. A kommunizmus mint államforma napjainkra tényleg kifújt, de az eszme az itt van, új köntösben tovább él. Csak most nem kelet, hanem nyugat az irány amerre le kell borulni, most nem nevezi néven magát hanem megbújik, a háttérből aknamunkál. Szóval ezzel csak azt akarom mondani, hogy Schmidth Mária téved, a kommunizmus csak imágót váltott, ő ezt hiszi halálnak. De az igazi győztes, a nevető harmadik igencsak az Iszlám lesz én úgy vélem. Bár ki tudja, a katolikusok hisznek a csodában és lehet, hogy feltámad. Kitudja? Adja isten.
Marhajó!
2019. szeptember 15. 21:08
közhelyek puffogtatása nem ismeri iijp írásait sem
annamanna
2019. szeptember 15. 20:39
A komcsikra meg más se volt jellemzőbb, mint az égi jelek kutatása, az azoktól való reszketés. Képzelem, ahogy pölö Apró Antal térdig szaros gatyában vette át a Szent Koronát, mert befosott attól, hogy íme, itt egy égi jel! A koronát ugyanis nem lett volna szabad visszaadniuk a jenkiknek, megígérték a koronaőröknek, hogy ide nem kerül vissza, amíg Magyarországot megszállva tartják az oroszok. Meg kellett magyarázniuk, miért szegik meg az ígéretüket, és a mese szerint Carter nejét álmában angyalok látogatták meg, akik arra intették, hogy a koronát adják vissza. Tehát a Szent Korona visszaadása pláne égi jel volt, a komcsi világrendszer bukásának legbiztosabb jele! Apró Antal meg befosott. Képzelem. Még ez jutott eszembe: "Lám, csak jó az isten, jót ád, Hogy fölvitte a kend dolgát! (...) Eszébe jut, kotkodákol"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik