A devizahitelek gerjesztették a magyarok kivándorlását?

2019. szeptember 15. 10:39
A G7 gazdasági portál vasárnap megjelent írásában állítja, lehet összefüggés a magyarok kivándorlása és a 2009-ben kezdődő devizahiteles-kálvária.

Mint azt a cikk szerzője ismerteti, egy gazdasági kutató, Kajdi Lászlónak 2018-ban megjelent kutatásából – a portál szerint leegyszerűsítve – az derült ki, hogy a Magyarországra érkező támogatásokat leginkább a fiatal kivándorlók küldik otthon maradt idősebb szüleiknek, és hogy a legszegényebb magyarok számára a hazautalások komoly bevételi forrást jelentenek. Egy újabb kutatásból Kajdi és szerzőtársai arra a következtetésre jutottak, hogy – megerősítve a 2018-as adatokat – jellemzően tényleg a szegényebb jövedelmi tizedekbe tartozó háztartások részesülnek hazaküldött jövedelemben.

Megállapítja a cikk szerzője azt is, hogy a fogadó háztartásokat a hazautalt pénzben nem részesülő háztartásokkal összehasonítva is látszik, hogy alapvetően a szegényebb háztartások kapnak külföldről pénzt. Ennek bizonyságául azt az adatot emeli ki, hogy a fogadó háztartások között több volt az olyan, ami nem volt képes egy váratlan 70 ezer forintos kiadás fedezésére (49,8-a a háztartásoknak igen, 53,2 százaléka nem).

Ez valószínűleg azért van – fűzi tovább a cikk – mert a kapott pénzt elköltik, ugyanis a megtakarításra képes háztartások is alul vannak reprezentálva ebben a csoportban (25,1, illetve 28,7 százalék). A cikk ezután megállapítja: a fogadó háztartások azonban nemcsak fogyasztásra, hanem hiteltörlesztésre is többet költhetnek, ugyanis a fogadó háztartások között 2017-ben a lakáshitellel rendelkező és a fizetési elmaradással rendelkező is több volt a statisztikai adatok szerint. 

Bár a tanulmány ezt így ebben a formában nem említi meg, de arra következtet a szerző, hogy a 2009-ben indult második hazautalási hullám egybecseng a devizahitelesek kálváriájának kezdetével is, így valószínűleg a devizahiteles családok egy részének a külföldi munkavállalás volt a megoldás a törlesztő drasztikus megugrására.

De mint azt a cikk írója megjegyzi, az is érdekes, – és erre a jelenségre a tanulmány nem ad magyarázatot –, hogy a legnagyobb arányban a legjobban kereső nagyjából 400 ezer háztartás között voltak azok, amelyek hazautalt pénzt kaptak.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Bár a tanulmány ezt így ebben a formában nem említi meg, de arra következtet a szerző, hogy a 2009-ben indult második hazautalási hullám egybecseng a devizahitelesek kálváriájának kezdetével is, így valószínűleg a devizahiteles családok egy részének a külföldi munkavállalás volt a megoldás a törlesztő drasztikus megugrására."

Ez részben igaz. 2009-ben jelentős gazdasági visszaesés volt, aminek többek közt a devizahitelesek is a kárát látták, de maga a válság indíthatta el külföldre a többséget.

Ez egyébként fontos adat, ugyanis sokan 2010-t szokták felhozni, hogy akkor ugrott meg a kivándorlás, kvázi Orbánék kormányra kerülésére utalva. Csak hogy ez nem igaz.

Lehet, hogy akad pár olyan ember, aki olyan Schilling Árpádosan, elvi okokra hivatkozva ment ki dolgozni, de szerintem még ezeknek egy része is inkább csak magának hazudik ezzel. Miért nem Lengyelországba vagy Horvátországba vándoroltak ki? Szándékosan hozom fel ezt a két országot, ahol nagyjából olyanok a jövedelmi viszonyok, mint nálunk.

Schilling is valójában azért hisztizett, mert a Krétakör kevesebb pénzt kapott az államtól a faszverős performanszokért, ezt már csak úgy lábjegyzetként szúrom ide. Persze, hogy a pénz miatt.

Nekem nem egy haverom úgy ment ki, hogy inkább alszanak barakkban, de Anyut kimentik a balga hiteléből. Sokan alig várják, h hazajöhessenek.

A baloldali értelmi közéleti diktatúrázásához:

1. A diktatúrázással akarnak maguknak több pénzt kizsarolni az államtól.
2. A közönségüknek akarnak megfelelni. Lásd a számtalan esetet, amikor egy akárki (sok példa van rá) hirtelen előbukkan, ad egy interjút arról, milyen fojtogató a légkör, majd hirtelen kiderül, hogy új könyve jelenik meg, vagy koncertet készül adni (Teltházas, de még kapható jegy).
3. Mindkettő.

A sikeres embernek ugyanis mi más, racionális oka lenne panaszkodni a _rendszere_, amelyikben ilyen jól elkaristol?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés