Új olasz migrációs politika

Partra szállhatnak az Ocean Vikingen érkezett migránsok Olaszországban

2019. szeptember 14. 13:35
A Salvini nélküli baloldali olasz kormány megengedi, hogy kikössenek a bevándorlokkal teli hajók.

Lampedusán kapott partraszállási engedélyt az Ocean Viking civil hajón tartózkodó 82 migráns – jelentette be az olasz kormány szombaton, biztonságos helyként meghatározva a szigetet. Az olasz hatóságok arról még nem döntöttek, hogy az Ocean Viking egyenesen behajózhat-e a földközi-tengeri sziget kikötőjébe vagy a civil hajóról az olasz parti őrség hajói szállítják partra az embereket.

Szétosztják a hajón érkezetteket

A római kormány közlése szerint a 82 ember negyedét-negyedét Franciaország és Németország vesz át, a többiek szétosztására eddig nem jelentkezett más EU-tagállam. Az Ocean Viking – a francia Sos Mediterranée és a svájci bejegyzésű Orvosok Határok Nélkül (MSF) közös hajója – először 50, majd további 34 migránst vett a fedélzetére a líbiai partoknál. Líbia kikötési lehetőséget ajánlott fel, de az Ocean Viking ezt elutasítva Máltától és Olaszországtól kért kikötési engedélyt. Egy gyermeket váró anyát és férjét Máltára szállították, így a hajón 82-en maradtak.

A római kormány csütörtökön döntötte el, hogy a civil hajó kikötésének engedélyezését a migránscsoport tagjainak európai szétosztásához köti. Ez volt az első eset, hogy a kormány már azelőtt megkezdte a migránsok szétosztását, hogy hajójuk olasz területi vizekre ért.

Változtatna a migrációs politikán az új kormány

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) alkotta új kormány változtatni akar az eddigi migrációs politikán: a migránsok európai szétosztását szorgalmazza a korábbi kormányfőhelyettes, belügyminiszter, a Liga pártot vezető Matteo Salvini által bevezetett határ- és kikötőlezárás helyett. Giuseppe Conte miniszterelnök a Róma által kívánatosnak tartott elosztási rendszert úgy foglalta össze, hogy ha százan érkeznek, akkor tízen Olaszországban maradhatnak, a többieket szétosztják a tagállamok között.

Olasz sajtókommentárok szerint erről a rendszerről Franciaország és Németország már a nyáron döntött, és ez szerepel abban a megállapodásban is, amelyet a francia, a német, az olasz és a máltai belügyminiszter Máltán, szeptember 23-án készül aláírni. A megállapodás szerint Olaszország és Málta lesz ismét az első európai kikötő a földközi-tengeri migrációs útvonalon. Tehát az olasz kikötők megnyílnak, és ismét Olaszországra és Máltára hárul az érkezők első befogadása és azonosítása. Párizs és Berlin az érkezők 25-25 százalék befogadására kötelezi el magát, de kizárólag a menedékkérőnek minősülő személyeket vennék át.

Salvini egy korábbi mikroblogos bejegyzésében hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy évben az Ocean Viking az első civil hajó, amely úgy érkezik meg olasz kikötőbe, hogy „ezt senki sem ellenzi”.

(MTI)

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én is örülök ennek a hírnek. Erős kontraszt a két kormány között.

A politikára gondolhattál. Ha kiírták volna az előrehozott választást, Salvini nyert volna. Tehát a polgárok Salvinit támogatnák. Erre még egy kicsit várni kell, de talán nem sokat.

Olaszországban a hajcihő majd a költségvetés elfogadásakor, utána kezdődik el. Tavaszra már csak emlék lesz a mostani olasz kormány. Salvini a Ligával egyedül fog kormányt alakítani.

A Berlusconi vezette olasz kormány jó kapcsolatokat ápolt Kadhafi elnökkel, lényegében sikeresen blokkolták a tömeges migrációt. Líbia egy jól működő szaniter zóna volt. Kadhafi ma is élne, ha nem indított volna támadást a dollár ellen, az olaj kapcsán, ismert a probléma.

Bengázi, 2011.február 15: véletlenül kitörtek a zavargások, amik eszkalálódtak. ENSZ beavatkozás, majd március 19-én megindultak a francia bombázások. Szövetséges részvétellel felszámolták a biztonságos Líbiát, megnyitották a migrációs "vízcsapot", Itáliát szó szerint a víz alá nyomták, de ezáltal Európát is. Cui prodest?

Itália ugye a stabil kormányzati ciklusokról híres, így a jelenlegi kormány is tiszavirág életű lesz. A globális nagytőke nem ülhet nyugodtan a babérjain. Olasz baloldali elemzések szerint is nagy a baj, a kormánynak nincs érdemi programja, a kormány mögött egy instabil ország áll.

A koalíciós PD harmincegy képviselője párton belüli szakadásról beszél, mivel egyetlen toszkán politikus sem került be a kormányba, amit a Renzi elleni bosszúként értékelnek. Elemzők szerint az M5S rövid időn belül három áramlatra fog szakadni. Ennyit az új kormányt alkotó pártok stabilitásáról.

Salvini szerint Itália újból menekülttáborrá változik. Ez lesz az első számú okozója Conte bukásának. Aki persze erős európai támogatásról beszél a migráció kapcsán, s külügyminisztere, Di Maio is úgy nyilatkozott, hogy: "...Európa úgy döntött, hogy átveszi a migránsok jelentős részét, ez lesz a gyakorlat, Itáliában csak tíz százalékuk marad.

Európa úgy döntött, nyilatkozta. Szeptember 23-án Németország, Franciaország, Olaszország és Málta fog La Valletta vendégeként Európa nevében dönteni. Az angolok sajnálatos kiesésével a Berlin-Párizs tengely jelenti Európát, a demokrácia legnagyobb dicsőségére. Az instabil, megbízhatatlan olaszokat látszólag emelik be az angolok helyére, de Róma csak egyszerű végrehajtó.

Amíg nem lázadnak fel az olaszok. Észak-Itália kimondottan Salvini mögött áll, s friss felmérések szerint az olaszok többsége a választásokat tartotta volna az egyedüli megoldásnak.

Most jön a baloldali száraztészta, tizenkilencezer forintos trükk, Conte bejelentette, hogy hatalmas projekteket indítanak a Dél felzárkóztatására. Mielőtt még ők is végleg Salvini mellett köteleznék el magukat.

De már a Dél sem a régi megbízható baloldali fellegvár. Salvatore Martello, Lampedusa polgármestere keményen tiltakozik. Szerinte nem a sziget jelentheti a megoldást, s különben is, keretének ne jöjjenek.

Ismert, hogy Itália miniszterelnökeit egy ideje már kívülről, választások nélkül jelölik ki. Nyilvánvalóan már dolgoznak az új jelölteken, a mostani koalíció megalakulása napjától rohad.

Persze addig még óriási károkat fognak okozni Európának, folytatódik annak iszlamizációja, a zsidó-keresztény kultúra szétverése. Itthoni segéderőiket, az egész balliberális tábort ugye nem kell bemutatni.

Tévedsz, olvasd el a La Repubblicát, az olaszok többsége a szavazást tartotta volna a legjobb megoldásnak. S abban sem mondasz igazat, hogy a nép kezdeményezi a választójogi törvény módosítását, az igazság, a mostani, választások, valós választói legitimáció nélkül kormányra került pártok vezetői szorgalmazzák ezt hatalmuk stabilizálása érdekében.

Ne nézd már hülyének az embereket a ferdítéseiddel.

Uszkve 3 milliárd - háromezer millió emberről, migránsról van szó.
Akik az 500 milliós Európát hatszorosan árasztanák el.
Ezek a tények, egyelőre. 20 év múlva, négyezer millió, Európa nyolcszorosa, és így tovább.
Álmodj...

Varom a felhaborodo reakciokat balrol hogy a migrancsok puszta elterelese (100-bol tizet) nem old meg semmi problemat...

Jobbiknal ugy latszik a foldrajzot is ugy rendezik at mint a partjukat a politikai terkepen

Most, hogy nincs migráció, évente kb 500000 menedékkérelmet nyújtanak be az eu-ban. Ennek 40%- át a németeknél és a franciáknál.

Jövő év tavaszán a Liga fog kormányt alakítani és Salvini lesz a kormányfő. Továbbá a Liga fogja adni a köztársasági elnököt.

Válaszok:
Csigorin | 2019. szeptember 15. 21:49

Ugy legyen de minden perc draga. Mar igy is tele van fekaval Europa. Kegyetlen hogy nez ki Parizs vagy Brusszel, mindenutt ott vannak

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés