Milliók hagyhatják el otthonaikat a klímaváltozás miatt

2019. szeptember 13. 8:13
A szélsőséges időjárás miatt hétmillió ember hagyta el otthonát szerte a világon az év első felében.

Közel hétmillió ember kényszerült otthona elhagyására a szélsőséges időjárás miatt szerte a világon az idei év első felében, és ilyen tekintetben előreláthatólag a mostani lesz az egyik legkatasztrofálisabb esztendő – közölte az országokon belüli menekültfolyamatokat figyelő, genfi székhelyű nemzetközi központ, az IDMC információi alapján az Euronews.

A portál hozzáteszi, hogy az IDMC csütörtökön tette közzé féléves – a januártól júniusig tartó időszakot felölelő – jelentését, amelyet a kormányok, az ENSZ humanitárius ügynökségei és sajtójelentések alapján állított össze.

Az IDMC szerint az első félévben a szélsőséges időjárás, többnyire viharok és árvizek következtében hétmillió embernek kellett elhagynia otthonát, és mivel az év második felében általában gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek, az év végéig az otthonukat elhagyók száma megháromszorozódhat, és elérheti akár a 22 milliót, amivel az idei az egyik legsúlyosabb esztendővé válik.

A jelentés megemlíti a Fani ciklont, amely miatt 1,4 millió embernek kellett elköltöznie Indiában és Bangladesben, illetve az Idai ciklont is, amely hatalmas pusztításokat végzett Mozambikban, Malawiban, Zimbabwében és Madagaszkáron. Iránban a lakosság közel 90 százaléka volt árvizeknek kitéve.

Mára a klímaváltozással járó szélsőséges időjárási jelenségek miatti elköltözések megszokottá váltak” – hangsúlyozza jelentésében az IDMC.

Alexandra Bilak, a szervezet vezetője cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy fordítsa meg a kedvezőtlen folyamatot, és legyen a belső menekültek millióinak segítségére.

Az IDMC jelentésében szerepel az is, hogy a fegyveres konfliktusok miatt 3,8 millió ember menekült el otthonából, a legtöbben Szíriában, Kongóban, Etiópiában és Jemenben kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzék meg döntse már el, hogy a migrációt csak az Orbán találta ki, vagy az mégiscsak valós probléma!

Lassan el kellene kezdeni dolgozni az ENSZ-ben azon, hogy a túlnépesedést ne lehessen elvándorlással orvosolni- annak minden konzekvenciáját helyben kelljen megélni. Mielőtt nagyon sok halott lesz, kevesebb baba kellene...

Bizony a klíma szélsőséges. Ciklonok , anticiklonok és a hőmérséklet is lehet mínusz ötven. Napon meg akár plusz hatvan. Is.

Vigyázat! A pénzünket akarják!

Túlszaporodás létezik. Egy gerinces főemlősből jelenleg 7,8 milliárd él. Jól megy sora. Már kevésbé vadásznak rá, egymásra is alig. Kérődző szarvasmarhából 1 5 milliárd van. Az előző főemlős tenyészti, óvja.

Szombaton átmentünk Orlandóból Tampába de a Dorian nem ismerte a vonalat. Elmaradt a megjósolt klímakatasztrófa. A két napi jóslatot felülírta a természet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés