Elhunyt Marton László

2019. szeptember 13. 9:26
A Kossuth-díjas rendező 76 éves volt.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező – közölte az MTI-vel a család pénteken. Marton László 1943-ban született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező tanszakának elvégzése után 1968-ban kezdte a pályát a Vígszínházban. 1979-1985 között főrendező, 1987-től 2009-ig a Vígszínház igazgató-főrendezője, 2009-től 2017-ig főrendezője volt.

Tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és külföldön: Finnországban, Kanadában, Londonban is. Vendégrendezőként többször dolgozott Helsinkiben, Louisville-ben (USA), Tel-Avivban, Kanadában, Németországban. Színházvezetőként a régi vígszínházi hagyományok folytatására törekedett. A közönség számára vonzó műsorpolitikát alakított ki: klasszikusokat, zenés darabokat, musicalokat is műsorra tűzött. Sikeres rendezései közé tartozik a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Szentivánéji álom, a II. Richárd vagy A padlás.

1975-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1984-ben Érdemes, 1990-ben Kiváló művész címmel, 2000-ben Hevesi Sándor-díjjal, 2003-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 2004-ben elnyerte az egyik legelőkelőbb ír színházi kitüntetést, az Irish Theatre Awards-ot. 1990-től a londoni Guildhall School of Music and Drama tiszteletbeli tagja. 1997 novemberében az amerikai Society of Stage Directors and Choreographers tagjai lett, elsőként a magyar színházrendezők közül. 2001 óta az ír nemzeti színház művészeti tanácsadója. 2009-ben a XIII. kerület díszpolgárává, 2015-ben a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választották. 2016-ban Prima Primissima-díjat kapott.

2017-ben szexuális zaklatási vádak miatt felfüggesztette oktatói tevékenységét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, valamint lemondott főrendezői állásáról a Vígszínházban. Marton László Veszprémben tért vissza a színpadra: idén februárban Moliere Tartuffe-jét vitte színre.

(MTI)
 

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amit tett, - ha tett, - csúnya volt.
Amit vele tett az elszenvedő "hölgy" 30 évvel később, az legalább annyira volt csúnya.
76 év hosszú idő, sok minden belefér.
Aki leélte, már az egy teljesítmény, főként, ha tisztelői is vannak.
És - tudtommal Marton Lászlónak voltak.

Kirakták a Vígszínházból, ill. felmondott, de azért továbbra is telt házzal játsszák a darabját, a Pál utcai fiúkat.
Arról nem mondtak le, azt nem vették le a műsorról.
Mit műveltek vele Veszprémben is, a Tarttuffe bemutatóján.

Na most örülhet ez a tehetségtelen, gusztustalan, erkölcstelen házaspár, akik Franciaországig futottak, de gyorsan vissza is fordultak. Ez a péniszeket verő verő Sárosdi és a meztelenül szaladgáló gusztustalan férje Schilling Árpád.

Mire nem lehet bocsánat? Mi olyat tett?
Hallottad Weiszer Alinda műsorában a betelefonáló nőt?

A tiéd az eredeti változat.

Nagyon megrendült Marton László egészsége a tavaly októberben kirobbant zaklatási botrány után. Pár hét alatt 15 kilót adott le, sőt, szó szerint majdnem meghalt.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy interjút adjon, ezért a Best magazin felkereste jogi képviselőjét, dr. Magyar Györgyöt, aki – mivel köti az ügyvédi titoktartás – baráti minőségben nyilatkozott Marton állapotáról.
– Amikor kirobbant ez az egész ügy, Laci szó szerint majdnem meghalt. Nem fogadta be a szervezete az ételt, pár hét alatt tizenöt kilót fogyott, infúzión tartották. Londonban, Szlovákiában kezelték, hosszabb időt volt szanatóriumban.
Majd egyszer csak eljött hozzám, és azt mondta: Gyurikám, azt mondta az orvosom, ha a szerdát túlélem, akkor megúszom, de ha nem – és itt elcsuklott a hangja –, akkor arra kérlek, törődj a családommal, gondoskodj róluk, az ügyvéd tartotta és a mai napig tartja a lelket Marton Lászlóban, és örül, hogy a szakma visszahívta, visszafogadta őt.

Szerintem is így van. Részvétem a családnak.

Ezt nem lehet leírni. Aludnának elvált a szava Azt hitte rosszul hal.
Azt állította, hogy zaklatta, azt most nem írom le hogyan, de már azt sem hittem el, úgy megharagudott a csaj, akkor még csaj volt, hogy pár hónap múlva beült a kocsijába és egy másik ott ülő pasi előtt egy parkolóban leszo.... Martint.
És ezt úgy mesélte el mint egy zaklatást. Martin jóképű volt, körül lihegték a nők. Egyik nő sem számolt be közösülésről, vagy szexuális kényszerítésről.

Jah. Akkora sokk érte, hogy kénytelen volt a Krétakör nevezetű szarban fetrengő szennylerakathoz csatlakozni, hogy nyílt színen, meztelenül férfiak farkát verhesse. Ezt ők művészetnek nevezték el, amire állami támogatást is igényeltek (amit, hála istennek, nem kaptak meg). Tényleg rohadtul sokkoló lehetett ennek a rohadék mocskos kurvának a Marton eset. Már ha úgy történt, ahogy azt állította ez a hazug, ócska ribanc.

Nem abba halt bele, ami 30 évvel ezelőtt történt.
Elővette és eltette. Ennyi történt.
Az a lejárató hadjárat, ami utána következett, és milyen nőktől! Ezeket a nőket nevezte kis női csukáknak Ady.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés