Cigánycsászár palotája

2019. szeptember 2. 9:38

Bencsik Gábor
Facebook
Tudnunk kell, hogy a szép mű intellektuális értelemben sérülékeny, a groteszk viszont vastag bőrt visel, mint a rinocérosz.

„Megy a purparlé a József nádor téri porcelánfa körül. Ha az ember véleményt akar alkotni róla, először is próbálja meg lehántani a közzétett véleményekről a durva politikai elfogultságot. Mert a közleményekben az vastagon benne van, az ellenzéki sajtónak nagyjából tök mindegy, mit építenek »ezek«, úgyis rondának ítéli. Hántsuk le a saját, esetleg kormánypárti elfogultságunkat is. Ha ez nagyjából sikerült, vegyük számításba, amit egy alkalommal Sándor Pál mondott, amikor megkérdeztem tőle egy forgatáson, mikor derül ki, hogy jó-e a filmje. »Fél évvel a bemutató után«, volt a válasz. Szóval várjunk egy kicsit az ítélettel. Amikor a város egyik legszebb épülete, az Iparművészeti Múzeum elkészült, Tóth Béla, a kor egyik jelentős közírója a cigánycsászár palotájának, Czakó Elemér pedig, maga is jeles műtörténész, a delhii indóház mintájára épültnek nevezte. Ma már mindenki tudja, mekkorát tévedtek.

És van még valami. Szép jó művet létrehozni sokkal nehezebb, mint groteszket, durvát, torzat, éppen mert nagy a giccs veszélye, azt pedig feltétlenül el kell kerülni. Tudnunk kell, hogy ma a művészetben a szépség megjelenítéséhez kell bátorság és tehetség. Ami a legkevésbé sem igazolás a sok dilettáns giccsőr számára, de attól még igaz. Művészetfogyasztóként pedig nem szabad bedőlni azoknak, akik a szépséget kigúnyolják és kinevettetik. Tudnunk kell, hogy a szép mű intellektuális értelemben sérülékeny, a groteszk viszont vastag bőrt visel, mint a rinocérosz. Szóval vigyázzunk a szépségre.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az emberi természet alapja: a rosszindulat, a botrány, legfőképp az álszent rosszindulat és a hamis botrány.
Ezekkel fedi el a maga tehetségtelenségét, földhöz ragadtságát és irigységét, mint az itteni szakértők.
Mert lehet azt írni: inkább giccs, mint művészeti alkotás.
de még a köztéri kívánalmaktól is messze áll.
Csak azt indokolni is kellene, és ez már nem fér bele.
Ami a Fidesz-kormány alatt létrejött - és rengeteg beruházás valósult meg - döntően, legalább 93-95%-ban kiváló, jó, esetleg, kicsi arányban közepes, elégséges.
A nem tisztelt bal-lib internácikat az bántja ezzel az alkotással:
túlságosan hasonlít a Magyarok Égig Érő Fájához.
Ez a gond.
Számukra feloldhatatlan, dühítő, amitől habzik a szájuk, hiszen ami magyar, annak semmiképp nem lenne szabad nyilvánosságot kapnia, világos?... Ezt a vitát eldöntötték 1948-ban, 56 telén, 57 tavaszán, miután világcégük magyarországi leányvállalatát, az AVH-t, úgy oszlatták fel, hogy tagjai elfoglalták az ország minden fontos irányítási pontját!
Ha még nem lett volna elég, később Fekete János úr gondoskodott róla, hogy a magyar ABC-t szelektív módon, a Fekete János-i adósrabszolga módjára kelljen használni...
Most ezt teszi George Soros és barátai...
Ennek ellenére..., mégis, egyre jobban, egyre többen, egyre szebben... szól a magyar, ebbe bele kell őrülni..., hát igazság ez?

Mi már unjuk is, annyira nem újdonság ez az ordenáré stílus egyes kommentelőknél (sajnos).

Hahó, Bencsik, hahóóóóóóó!

Ezt a József nádor téri porcelánfát
– NEM MOST TERVEZTÉK,
– NEM IDE TERVEZTÉK
– NEM ILYENNEK TERVEZTÉK (szándékoltan festetlen lett volna).

A tervező:
"A porcelánfa tervei a 2. Gyurcsány kormány idején készültek 2008- ban. Már akkor is az szerepelt a briefben hogy LEGYEN ERŐS REKLÁMHORDOZÓ mely a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájának tudásvagyonát mutatja be egy fontos közlekedési csomópontban. ( Veszprém Aréna ) A herendi tudásvagyon legerősebb sarokpontját a kézi festést eleve kihagytuk a tervezésből, a terv emiatt kapta a bimbókon látható litofán körablakokat, a kézműves jelleget inkább így hangsúlyozva, a giccset elkerülendő. Mivel a porcelánkészítés alapvetően sokszorosító eljárás, és a szobor tulajdonosa a Manufaktúra, nem állít valótlant amikor azt mondja DIREKT IDE KÉSZÜLT. Az adott legújabb példány valóban ide KÉSZÜLT, viszont nem most és nem ide TERVEZTÉK, ráadásul szándékoltan festetlenül tehát NEM ÍGY.
Rendeltetése tehát az volt,
hogy a nyugatról (Győr felől) érkező forgalmat Herend felé irányítsa."
Forrás:
https://www.facebook.com/photo..

Az a giccs, amely nem nevetést vált ki, az olyan, hogy már-már esztétikai-művészi szintet súrol...
Ez a fa kb. ennyit tud ma.
ha giccs, bizonyos, hogy nem a kánon szerint giccseli a szemünket.
Az én egyszavas meglátásom, ill. kettő: kicsit meghökkentő, ... érdekes...

Számomra most az a legfontosabb, hogy hungarikumok díszítik a teret, a három híres magyar kerámiaműhelyből kettő, a Zsolnay és a Herendi. Hollóháza is megérdemelne egy ilyen lehetőséget.

Ízlésekről nem érdemes vitatkozni - állapodjunk meg ebben.

Gaudi épületeit sem szerették a spanyolok. Most pedig főleg ezek miatt a házak miatt özönlenek a turisták Barcelonába.
Többek között én is.

"De főképp abban, hogy a nulla ízlésű. még inkább ordas modernkedő (vaskefe, Rajk Veszprémben lebontott hulladék szobra, időkerék, stb.) bandát helyre teszed."

Na,
ami a vaskefét illeti,
jobb, ha tudod, hogy annak "a nulla ízlésű még inkább ordas modernkedő bandának"
a legismertebb TAGJA
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget projekt miniszteri biztosa, BAÁN LÁSZLÓ.

Olvasd:
2015.10.26., Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén
BAÁN LÁSZLÓ:
"Az ’56-os emlékmű, ezt szoktam sok helyen mondani, elmondom itt is most nyugodtan, szerintem az egyik legjobb köztéri emlékműve Magyarországnak.
...ÉN MINDIG ÉRVELTEM AMELLETT, HOGY MARADJON A HELYÉN, ez így is van, jelen pillanatban nem is nagyon hiszem, hogy meg fog változni, mert MÉLTÓ EMLÉK."

Na, ehhez mit szólsz, kismadár?

Megjegyzem,
én azok közé tartozom, akik a vaskefét (az időkerékkel együtt)
a Demszky-éra városligeti förmedvényének tartom és az eltávolításukat szeretném.
De mit lehet tenni,
a vaskefe kifejezetten tetszik a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában