Olasz történész: Az Öt Csillag Mozgalom és a baloldal kormánya bukásra van ítélve

2019. augusztus 29. 19:30
Federigo Argentieri olasz történészprofesszor szerint a most felálló római kormányt annyira heterogén erők alkotják, hogy semmilyen politikai paktum nem lesz képes garantálni hosszú távon a közös kormányzást.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormánya bukásra van ítélve – nyilatkozta Federigo Argentieri olasz történészprofesszor az MTI-nek.

Argentieri elmondta, hogy a másodszorra is Giuseppe Conte vezetésével felálló római kormányt annyira heterogén erők alkotják, hogy semmilyen politikai paktum nem lesz képes garantálni hosszú távon az M5S és a PD közös kormányzását.

Hangsúlyozta, hogy az M5S és a Matteo Salvini vezette Liga közös kormánya is csak valamivel több mint egy évig tartott, ennél már csak az M5S-PD kormánya lesz rövidebb életű szerinte. 

„Maximum jövő júniusig bírják ki együtt, és akkor új választások lesznek Olaszországban” – jelentette ki.

A római John Cabot amerikai egyetem professzora, a magyar és kelet-európai történelem szakértője kiemelte, hogy az Öt Csillag Mozgalomnak és a Demokrata Pártnak semmilyen közös politikai háttere nincsen, sőt kezdettől fogva ellenfeleknek számítottak. „Előfordul, hogy politikai vetélytársak szövetkeznek, de az M5S és a PD annyira durván támadták egymást az utóbbi öt évben, hogy ezek után nehéz hosszú jövőt jósolni a házasságuknak” – fejtette ki Argentieri.

A történészprofesszor úgy vélte, az M5S-nek mindegy volt, kivel alakít ismét kormányt, mivel nem számít se jobb-, se baloldalinak, vagyis nincsen meghatározott politikai identitása. A baloldali PD döntése, hogy kormányt alakít az M5S-szel, szintén nem számít meglepetésnek, mivel a párt semmiképpen nem akarta most választásokon megméretni magát, inkább egy évet vár, hogy mepróbálja erősíteni támogatottságát.

Argentieri megjegyezte, hogy a leendő kormánynak azonnal a legnehezebb feladat, a költségvetési törvény kidolgozása jut. Ez a kormány nagyon népszerűtlen döntéseket hoz majd, az biztos – mondta.

Úgy vélte, az egyetlen homogén politikai koalíciót Olaszországban a jobbközép képviseli, a Matteo Salvini vezette Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) hármasával, amelyek azonban együtt sem bírnak a kormányzáshoz elegendő többséggel. Hozzátette, hogy ez az idősödő Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) válságával magyarázható, miután pártjának támogatottsága jelentősen, tíz százalék alá gyengült.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2006-ban az MSZP-SZDSZ nem merte kiírni az előre hozott választást, pedig akkor jobban jártak volna, főleg az MSZP.

Most az olasz baloldal nem merte vállalni a megmérettetést, Salvini így ellenzékben gyűjtheti a szavazókat a következő választásra. Neki volt esze, nem hagyta, hogy kormányon amortizálódjon le. Conténak ez lesz a sorsa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés