Több mint agrársiker

2019. augusztus 28. 7:49

Nagy Ottó
Magyar Hírlap
A V4 sikerei mellett még inkább érthetetlen az unió lépése a magyar határvédelem finanszírozásáról.

„A lengyel agrárbiztosság tehát siker. És nemcsak kizárólagos lengyel siker, noha az ország mezőgazdasága az egyik legjelentősebb az unióban, hanem a bevándorlást ellenző visegrádiak sikere is. Majdnem ugyanúgy, ahogy az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen megválasztása, hiszen abban a V4-eknek is tevékeny szerep jutott. És persze abban is, hogy eltérítették az elnöki pozíciótól Frans Timmermanst, aki erősen támogatja a bevándorlást, és ennek érdekében az agrárpénzek megcsapolására is hajlandó lett volna.

Természetesen, de ez nem meglepő, arra soha nem lett volna kész, hogy ossza a visegrádiak migrációs álláspontját, de arra sem, hogy elismerje gazdasági eredményeiket. Pedig ez a négy ország az unió gazdasági motorja, ezt GDP-adataik bizonyítják, és most igazolja a Polish Economic Institute lengyel gazdaságkutató intézet felmérése is, amelyből kiderül, hogy a visegrádi négyek az unió autógyártásának 18 százalékát adták 2017-ben, és az autóiparban előállított minden egyes euró további 1,1 euró hozzáadott értékkel gyarapította a V4-ek nemzeti termékét. És minden, az autóiparban létesített munkahely mellé 1,3 munkahely létesült a négy ország gazdaságának egészében. Nemhiába dicsérte meg hazánkat mostani látogatásakor az uniós pénzek hatékony felhasználása miatt Angela Merkel német kancellár sem – noha a magyar gazdasági eredmények uniós pénzek nélkül is „jönnének”.

Ilyen sikerek mellett még inkább érthetetlen az unió lépése a magyar határvédelem finanszírozásáról, hiszen csak a költségek egy százalékának megtérítését ígérik hazánknak. Pedig biztosan tudják, hogy Szlovénia is meghosszabbítja a határkerítését, és tudnak arról is, hogy a bajor tartományi belügyminiszter bejelentette: hat hónappal meg kell toldani a migrációs válság miatt 2015-ben ideiglenesen visszaállított ellenőrzést Németország Ausztriával közös határán.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés