Nemzet, gazdaság, anya

2019. augusztus 27. 18:12

Boros Imre
Magyar Hírlap
A veretes, fősodorbeli balliberális olvasókat óvnám attól, hogy a következő sorokat olvassák, valójában azonban mégis örömmel töltene el, ha megtennék és okulnának.

„A gazdaságról ugyan hallunk tőlük, esetenként talán túl sokat is, de minden különösebb meghatározottság nélkül, a kérdés teljes mellőzésével, hogy a gazdaság produktumai kiknek a jólétét növelik, kiknek az érdekeit szolgálják. Kapcsolatot teremteni a három fogalom között (amelyek közül kettő szerintük már nem is létezik) eleve zsákutca.

Nos, e reménytelennek kikiáltott kísérletbe mégis belevágok, kezdve a nemzet és a gazdaság fogalompáros kapcsolatrendszerének bemutatásával. Nemzetnek azon emberi közösség tekinthető, amelyet összeköt a nyelv, a közös történelem, a kultúra és a hagyományok. Szerencsés esetben a terület is, ahol élnek, és nem elhanyagolhatóan ehhez az évezredes közösséghez tartozónak is érzik és vallják magukat, függetlenül hitbéli és eredetgenetikai különbözőségeiktől. Tehát mindenki a magyar nemzet része, aki annak érzi magát az ismérvek alapján.

Minden közösségnek – így a nemzetnek is – vannak másoktól jól elkülönülő érdekei. Az elkülönülő érdekek kiemelkedően legfontosabb terepe a gazdaság, főként annak eredményessége. A nemzetgazdasággal foglalkozó szakemberek, a nemzetgazdászok a gazdasággal kapcsolatos történések kapcsán a kérdést mindig úgy teszik fel, hogy a világban végbemenő folyamatok növelik, vagy éppen veszélyeztetik a nemzet jólétét. (A nemzet és a gazdaság, valamint a nemzet és a (köz)gazdász szavunkból automatikusan adódnak a nemzetgazdaság és a nemzetgazdász szavak. Nem is túl régen még az NDK-ban is adtak ki Volkswirt, azaz nemzetgazdász diplomákat.)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mannuskához kapcsolódva: valóban általában nem helyes pénzt adni feltételek és teljesítésük ellenőrzése nélkül, szakképzettséget igénylő munkáért, szakképzettség nélkülieknek.

Nem természetellenes a gondolat, h. vajon érdemes-e orvosokat, mérnököket, tanárokat képezni azért, h. a 3-5 gyerekükkel hosszabb-rövidebb időt csak, v. főleg, a családjuknak szenteljenek. Tanulni meg minden értelmes fiatal szeret.

Normális esetben az életnek, a folytatódás vágyának kéne győzni. Jobb az iskolázott anya, legalábbis elvileg, mint az iskolázatlan. Elvileg minden anya a legjobbat kívánja a gyerekének, a tapasztalatok pedig megjönnek.

A közgondolkodásnak kell átformálódni és erre most van esély. A családi életre oktatásból az iskolának nagy részt kéne vállalni, igen, de egy kettészakadt társadalomban milyen értékek szerint?

A magyar társadalommal sok baj van. Végtelen az önzés, a kaparj, kurta, neked is jut. Nem kéne MINDEN lehetőséget, ami a kiszolgáltatottak kárára biztosít haszonszerzést automatikusan a legnagyobb mértékben kihasználni. Konkréten az irreálisra emelkedett albérleti díjakra, telekárakra gondolok.

Minden családi élet kezdete a lakhatás megteremtése, ami most a valóban komoly állami segítség ellenére nagyon nehézzé vált.

Az sem semmi, h. tömegek nyígnak jobb egészségügyért, oktatásét, de az adóelkerülés nemzeti sport lett, kölönösen és hagyományosan a lakás kiadók körében. Ennyi járulékból nagyjából ez van.

Őszintén kívánom, h. ne fogyjunk el, és ehhez tényleg az kell, h. a nők meggyőződésből, szeretetből fölvállalják a sokéves, sok munkával és felelősséggel járó mama szerepet és találjanak ehhez a programmhoz megfelelő párt, társadalmi segítságet!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés