Rövid távon is csak a tőkének jó az amazóniai erdő irtása, de hosszabb távon mind belehalunk

2019. augusztus 26. 9:04

Kiss Soma Ábrahám
Mérce
Az esőerdő nagyon közel lehet ahhoz a ponthoz, amin túl nem tudja önmagát fenntartani, és száraz szavannává alakul.

„Vagyis szavak szintjén mind a brazil kormány, mind a nemzetközi szereplők részéről van szándék, hogy megóvják a világ legnagyobb esőerdejének maradványait, miután az elmúlt fél évszázadban nagyjából az ötödét pusztították ki – négymillióból 800.000 négyzetkilométert, vagyis nagyjából egy Törökországnyi területet – és tették szavannává a rövidtávú haszonszerzés érdekében. A múltbéli tendenciák alapján azonban erre nem látszik sok valós esély, márpedig nagyon is szükség lenne rá, tekintve, hogy a tudományos konszenzus szerin az erdőt a kiszáradás fenyegeti, amennyiben elvágják összeköttetését az Atlanti-óceánhoz, mivel abban az esetben az összefüggő növénytakaró nem lenne képes nedvességet szállítani a kontinens belsőbb részeibe.

Ennél is aggasztóbb azonban, hogy az esőerdő nagyon közel lehet ahhoz a ponthoz, amin túl nem tudja önmagát fenntartani, és lassan önfenntartó folyamattá válik a jelenleg ismert növénytakaró pusztulása, és a terület alacsony biodiverzitású, száraz szavannává alakulása. Korábbi számítások szerint ez az erdő 40 százalékának kiirtása körül jön el, azonban egy 2018-as kutatás szerint az erdő keleti, déli és középső részén ehhez elég 20-25 százaléknyi erdőirtás, amihez nagyon közel vagyunk, hacsak nem hagytuk el. Carlos Nobre, a brazil Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet és a kutatás egyik vezetője szerint »habár nem tudjuk, hol van pontosan a fordulópont, számításaink szerint az amazóniai esőerdő nagyon közel van a visszafordíthatatlan pusztulás határához«.

Ezzel pedig amellett, hogy a farmerek sem tudnának gazdálkodni az erdőből kihasított területeken, mivel az erdő párolgása nem biztosítaná a mezőgazdasági területek öntözéséhez szükséges vizet, az USA közép-nyugati vidékén is szárazságot okozna, hisz az ottani folyók vízgyűjtő területei is nagymértékben függnek az amazóniai erdőből útnak induló »égi folyótól«, mely északabbra hullik le csapadék formájában.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában