Egy erős és hagyományaira büszke Magyarország képével gazdagodtunk a hétvégén

2019. augusztus 25. 14:24

A Tranzit nem szervezet, hanem egy együttgondolkodási folyamat. Interjú.

2019. augusztus 25. 14:24
Gyürk András
PestiSrácok.hu

„A Tranzit közösségről és rendezvényeiről a szélesebb közvélemény legfeljebb annyit hall, hogy szép helyeken sok fiatal összejön, hogy előadásokat hallgasson, vitákat folytasson. Miért ilyen titokzatos az egész?

Nem titokzatos, csupán nem a nagy médianyilvánosságnak, hanem ennek a közösségnek szól. Tíz éve indult el a Kommentár folyóirat, amely a szellemi bázisát a Tranzit rendezvénysorozatnak. Közösség, hagyomány, szabadság – ez a három kifejezés szerepel a Kommentár címoldalán és ez határozza meg a Tranzit gondolatvilágát. Ezek a szavak semmit nem veszítettek az aktualitásukból az elmúlt évtizedben. A mostani eseményünk az utóbbi évek egyik legnagyobb találkozója, több mint ezren vagyunk itt Tihanyban és annak dacára, hogy a hőségben óriási a vonzása a Balatonnak, a résztvevők bent ülnek az előadásokon, hozzászólnak, elmondják a véleményüket és vitatkoznak. Ez egyébként a fő célunk: a valóban pezsgő, értelmes és színvonalas vita. A sok kamera inkább hátrányt jelentene, mint előnyt, de nem zárkózunk be, a rendezvény nyilvános és bárki jöhet, aki időben jelentkezik.

Akárhogyan is nézzük, ez idei tihanyi Tranzit Gondolatexpo egy igen rangos esemény, hiszen az előadók között megtalálható Rogán Antal, Szijjártó Péter, Varga Judit, Maróth Miklós, Kövér László vagy Kubatov Gábor mellett még számos államtitkár, nagyövet és uniós politikus, miközben az ellenzék részéről is itt van több hangadó vagy a múltban meghatározó politikus, újságíró és elemző.

Megtiszteltetés, hogy ezek az emberek pártállástól függetlenül elfogadják a meghívásunkat. Ugyanilyen megtiszteltetésnek érzem, hogy van ezer fiatal, aki a nyár legmelegebb napjain ide eljön és vitatkozik Magyarország jövőjéről. Sokszor azt állítják, hogy apátia van, a közélet nem érdekli a fiatalokat, meghalt a politikai vita műfaja. A Tranzit élő cáfolata mindennek. Hozzáteszem, hogy ide a gyerekes családokat is várjuk: miközben a kicsik a gyerekprogramokon vesznek részt, a felnőttek bent ülnek az előadótermekben- és sátrakban.

Mit visznek haza az ittlévők a leendő feleségeken, férjeken, barátokon és buliélményeken túl?

Most először a vitákon túl expojelleget is öltött a Tranzit, a kiállító sátrakban a Nézőpont Intézettől a budai várrekonstrukciót intéző várkapitányságon keresztül az Operán át a PestiSrácok.hu rendszerváltó kiállításáig sok mindent és mindenkit megtalálhatunk itt. Ezen túl most az Erős Magyarország témaköréhez csoportosítottuk a beszélgetéseket, ezért nagyon remélem, hogy ma egy erős és magabiztos, a hagyományaira büszke Magyarország képével a gondolataikban mennek majd haza a résztvevők. A Tranzit nem szervezet, hanem egy együttgondolkodási folyamat. A szó klasszikus értelmében egy olyan fórum, ahol a különböző közösségek tagjai egy értékrend alapján összekapcsolódnak egymással. Persze nagyon bízom benne, hogy ebből a networkból, erős gondolati hálóból az ország mellett a résztvevők is profitálnak. Akik maguk is részesévé válhatnak annak az építkezésnek, ami ezt az erős Magyarországot megteremti.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2019. augusztus 25. 18:16
"Egy erős és hagyományaira büszke Magyarország képével gazdagodtunk a hétvégén" - höhöhö.... hol jártál, báránykám? "A leépült társadalmi réteg aránya tájtól függően 20-90%, ami az ún. hátrányos helyzetű térségekben a 90%-hoz közelít. A leépült réteg a tájtól, közösségétől elidegenedett, jövőkép nélküli, napról-napra élő, könnyen befolyásolható és irányítható, képességeiben és erkölcsében elszegényedett, alacsony jövedelmű, sérült családban élő, általában dohányzó és gyakran alkoholista emberekből áll. Legjelentősebb vagyonukat eltékozolták (termőföld, épületingatlanok, ősi örökségek ...) ... A vidéket segítő vagy sújtó utóbbi két és fél évtized fejlesztő beavatkozásai azt mutatják, hogy a leépült rétegnek sem helyzetén, sem leépült állapotán nem sikerült javítani. Helyzete inkább súlyosbodott, létszámaránya nőtt...." (Lantos Tamás, Markóc polgármestere, az Ős-Dráva projekt tájgazdálkodási szakértője, gyakorló biogazda)
Óbor Dezső
2019. augusztus 25. 18:04
Értelmes kezdeményezés!.....persze a ballib csűrhe erre megvadúlva ajvékol ahogy szokott....(azért vonyítanak, mert a mai világban a szorgalom, a tudás, és a bátorság felértékelődött) ....ez viszont hiányzik náluk,....
ökobetyár
2019. augusztus 25. 17:26
Lehet, hogy mi azzal, de az előadók mással gazdagodtak... Régen otthon születtünk, anyánktól tanultunk anyanyelvet, főzni-varrni, beteget gyógyítani, időseket ápolni; apánktól vetni-aratni, ácsolni, házat építeni. Mindezt mára szétszedték. Lett szülészet, óvoda/iskola, menza, gyár, kórház, aggok háza –óriási energia- és anyagráfordítással, butító szakosítással. Régen az élelmet behoztuk a kertből és megettük. Ma gyárak, hűtők, szupermarketek láncán megy keresztül – ismét irdatlan energiafogyasztással, környezetszennyezéssel. (A mezőgazdaság energiamérlege erősen negatív, l. Energiamenü). Az ilyen „munkahelyen” az ember testileg-lelkileg eltorzul. Gombnyomásra megkap mindent, de ő maga elhízik, unatkozik, iszik, válik. Elveszítettük önszórakoztató képességünket, óriási szórakoztató ipart rendelünk meg. A nagyfogyasztó háborúkeltő: katonákat küld az olajért. A kórházak tele vannak civilizációs betegségekkel; egyre több a tévelygő, mértéket vesztett ember.
Pelso j.
2019. augusztus 25. 16:50
A közpénzből finanszírozott, torz hatalmi ideológián nyugvó ill azt demonstráló, kádervillantó és karrieregyengető fórumokon született "gondolatok" teremtik meg a majdani erős Magyarországot? Akkor bizony nem lesz abból semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik