Ki fújja a passzátszelet?

2019. augusztus 24. 09:48

A mostani csúcsértekezlet is eleve kudarcra van ítélve.

2019. augusztus 24. 09:48
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Rövidesen kiderült, akkor Biarritzban történelmi egyezség született, de ne vegyünk rá mérget, hogy hasonló horderejű döntéseket hoznak most is a glóbusz hét vezető gazdasági hatalma plusz az Európai Unió vezetői­nek csúcstalálkozóján. És a legkevésbé sem azért, mert az Európai Bizottság két hónap múlva végleg lelépő elnöke sajnos nem tud elutazni a hullámlovasok napfényes Mekkájába. (Igaz, ezúttal nem közismert isiásza miatt, hanem mert sürgős operációja után még nem épült fel teljesen.) De még csak azért sem, mert a tavaly júniusi hasonló, kanadai meeting csúfos kudarcba fulladt. Akkor az amerikai elnök idő előtt távozott, és nem is írta alá a közös zárónyilatkozatot. A német kancellár ezt kijózanítónak és elkedvetlenítőnek nevezte, s azt a tanulságot vonta le, hogy Európa nem támaszkodhat már teljes mértékben az Egyesült Államokra, ezért az EU-t meg kell erősíteni, hogy komoly világpolitikai tényező legyen Amerika, Kína és Oroszország mellett.

A mostani csúcsértekezlet is eleve kudarcra van ítélve. Legfőképpen azért, mert az összeülő állami vezetők közül ezúttal is hiányoznak olyan, a világpolitikai és világgazdasági folyamatokat meglehetősen markánsan befolyásoló személyek, mint az orosz és a kínai elnök vagy az indiai miniszterelnök. Az orosz külügyminiszter nem véletlenül mondta a német kollégájával szerdán Moszkvában folytatott megbeszélése után, hogy Oroszország kész tanulmányozni a »nagy nyolcas« visszaállításának kérdését, ha ilyen javaslattal fordulnak hozzá. Ugyanis a másik hét hatalom 2014-ben kizárta az informális egyeztető fórumból az oroszokat a Krím félsziget elcsatolására és a kelet-ukrajnai válságra hivatkozva. Az oroszok visszavételét javasolta már tavaly és most is Donald Trump, de a németek, franciák és britek ezt még mindig nem tartják időszerűnek. Hogy ez az álláspont mennyire téves számításon alapul, az is mutatja, hogy tavaly éppen a kanadai G7-csúcs idején látogatott Putyin Pekingbe, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel egy sor stratégiai megállapodást írt alá. Márpedig azt Berlinben, Párizsban és Londonban is tudják, hogy Kína a világ második legerősebb gazdasága és messze legnagyobb exportőre, Oroszország pedig (az Egyesült Államok után) a második legerősebb, legütőképesebb haderővel rendelkezik, és fél Európának nélkülözhetetlen kőolaj- és földgázellátója. Éppen ideje volna hát a G7-eket kibővíteni legalább Oroszországgal, Kínával és a már ötödik legnagyobb gazdasággá előlépő Indiával.

Ha az EU valóban komoly világpolitikai tényező akar lenni a »globális játékosok« között, akkor ne kövesse el azt a hibát, amit III. Napóleon Biarritzban, amikor azt hitte, hogy nem a poroszok, hanem ő fújja a passzátszelet. S ez a tévedése hamar az állásába került.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik