Johnson Párizsban: Új Brexit-megállapodás kell

2019. augusztus 22. 14:32
Az Egyesült Királyság semmilyen körülmények között nem állítja vissza az ír-északír határellenőrzés – mondta Boris Johnson.

A brit európai uniós tagság megszűnéséről (Brexit) szóló tárgyalásokon Párizsban tartózkodó Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön kijelentette: újabb megállapodást szeretne kötni a kilépés feltételrendszeréről, és ez szerinte el is érhető a jelenlegi október 31-i határideig.

Johnson elmondta azt is: „rendkívül ösztönzőleg hatott rá” az, amit Angela Merkel német kancellártól hallott a szerdai berlini tárgyalásokon. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök azt mondta a brit kormányfőnek: rajta áll, hogy milyen sorsot választ Nagy-Britanniának. Bár a megállapodás nélküli Brexit nincs az EU ínyére, a blokk készen áll arra is – tette hozzá.

Macron szerint az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) a stabilitás biztosítéka Írországban és Észak-Írországban. Johnson azonban leszögezte: az Egyesült Királyság semmilyen körülmények között nem állítja vissza a határellenőrzést az említett szakaszon.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés