Liberális kontra illiberális

2019. augusztus 22. 10:37

Hajdú Miklós
Népszava
A nemzeti identitástudatot elvitatni a liberális demokráciában élőktől otromba tájékozatlanság.

„Az előadó szerint a liberális demokráciában élők nemzeti identitás nélküli, egymással versengő, laza kapcsolatban élő emberek, az illiberális rendszerben élőket pedig összeköti a nemzeti identitás és a közösséghez tartozás érzése. Egy olyan politikus mondja ezt, akiről köztudott, hogy értékrendjében kiemelkedő helyen áll a sport, a verseny, a harc. Sajnos ugyanez a kötődés például a tudományokhoz vagy a kiművelt emberfők gyarapításához nem fedezhető fel. Mindezt jól tükrözi a költségvetés, azaz a nemzeti jövedelem elosztása. Az oktatásra, az egészségügyre, a szociális területre, a nyugdíjakra fordított állami kiadásoknak a nemzeti jövedelemhez viszonyított aránya évről évre csökken, a sportra fordítottaké (a vallási tevékenységre fordítottakéval együtt) megállíthatatlanul növekszik, ahogy ez az elfogadott 2020. évi költségvetésből is kiolvasható.

Amiből jól látszik, hogy minden alapot nélkülöz a versengést a liberális világkép sajátjának tekinteni, mert az minden emberi társadalomra jellemző. Sőt: a sport mint a versengés terepe az ú.n. »illiberális demokráciákban« sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mint másutt. Magyarországon például már régen megnyerte a versenyt egyebek között a tudománnyal szemben. Ez érthető: a Fradi »B-közép« ultrái nem tesznek fel kínos kérdéseket, és nem írnak kellemetlen ügyekről. Az viszont igaz, hogy egy liberális demokráciára jellemző a valódi (nem pedig az annak hazudott) piaci verseny, amelyben az állami megbízásokat nem az arra előre kijelölt csókosok nyerik el látszat-pályázatokon. A nemzeti identitástudatot a kormányfő az illiberális demokráciák (van ilyen?) megkülönböztető sajátosságának deklarálta. Vajon mit szólna ehhez egy francia, holland, német, vagy éppen japán, ahol sok évtizede éppenséggel a Liberális Demokrata Párt kormányoz? A nemzeti identitástudatot elvitatni a liberális demokráciában élőktől otromba tájékozatlanságra utal.

Magyarországon a helyzet rosszabb. A kormányzó többség a másként gondolkodóktól – alaptalanul - elvitatja ezt az érzést, lépten-nyomon kinyilatkoztatva, hogy nem tekinti őket a nemzet részének. Ez a kérdés egyébként is jégre visz. Egy nemzethez tartozni és ezt átérezni felemelő tudat: úgy hívják, hogy hazaszeretet. Azt gondolni, hogy a nemzetünk különb, előbbre való a többi nemzetnél: ezt nacionalizmusnak hívják. Hogy az utóbbi mire képes akkor, ha »értő kezek«manipulálják, arra sok példával szolgál a történelem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magyar ellenzék saját magát zárja ki a haza, a nemzet fogalmából. Ebben a Népszavában megjelent írások élen járnak. Meg aztán az ellenzék ugyanígy zárja ki a magamfajtákat az "európaiságból" és a "demokratikusságból".

Ami pedig a versengést illeti. A jövőben a közösség, a szolidaritás, a kooperáció lesznek azok az értékek, amelyek alapján a társadalomnak működnie kell. A sport pedig erre tanít meg. Nem beszélve a közösségformáló és az egészségmegőrző szerepéről.

Igaza van Bencsiknek: tobbe-kevesbe mindenki liberalis, azaz keresztenyi.
A jakobinusok pedig ne sirjanak: ok maguk nevezik sajat magukat internacionalistaknak, tehat nekik nem elsosorban a hazajuk, hanem az egesz vilag jakobinus boldogitasa a fontos.
Nem is ertem, mit akar ez a manus. Aki mindenkit boldogitani akar, az vegul senkit sem fog boldogga tenni. Es ezt mi mar jol kitapasztaltuk. A tandijat busasan megfizettuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés