Elmarasztalták Gyergyócsomafalva hivatalát, mert csak magyarul jelenik meg a helyi közlöny

2019. augusztus 20. 15:37

A több mint 4300 lakosú településen tíz román nemzetiségű személyt számoltak meg 2011-ben.

2019. augusztus 20. 15:37

Elmarasztalta a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a románok hátrányos megkülönböztetése miatt a 99,8 százalékban magyarok által lakott Gyergyócsomafalva polgármesteri hivatalát, amiért csak magyar nyelven adja ki a község közlönyét.

A határozatról a feljelentő Dan Tanasa blogger, a magyar feliratok és szimbólumok elleni pereskedéseiről elhíresült Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) alapító elnöke számolt be a blogján kedden. 

A CNCD elmarasztalta a polgármesteri hivatalt, de nem rótt ki pénzbírságot ellene. A testületben öten támogatták, ketten ellenezték a határozatot. A 2011-ben rögzített népszámlálási adatok szerint Gyergyócsomafalván a magyar etnikumú lakosság aránya 99,8 százalék. A több mint 4300 lakosú településen tíz román nemzetiségű személyt számoltak meg. 

Márton László Szilárd polgármester az MTI-nek elmondta: nem tudja pontosan, ki vallotta magát románnak a településen, de csak a helyi rendőrparancsnokot és családját ismerik románnak a községben. Hozzátette: őket hivatalos levélben kérdezte meg, hogy igénylik-e a Csomafalvi Hírlap román nyelvű kiadását, és még nem kapott választ a kérdésre. Hozzátette azonban, a rendőr és felesége is beszélik a magyar nyelvet.

Márton László Szilárd elmondta: a Csomafalvi Hírlapot havonta-kéthavonta adják ki, amikor elég közölni való közérdekű információ gyűlt össze. Ebben a község pénzügyi helyzetéről, az elhalálozásokról, születésekről, a helyi eseményekről számolnak be. A közérdekű helyi információkat tartalmazó lapot a község valamennyi portáján ingyenesen bedobják a postaládába.

A polgármester közölte: nem kapott még tájékoztatást a diszkriminációellenes tanács határozatáról, és kíváncsian várja a határozat indoklását. Ez alapján döntenek majd arról, hogy megtámadják-e az elmarasztaló határozatot a bíróságon.

„Nevetséges és felháborító az egész” – minősítette a helyzetet Márton László Szilárd polgármester. Korábban a 99,2 százalékban magyarok által lakott Gyergyóremete polgármesterét marasztalta el hasonló okból a CNCD.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2019. augusztus 21. 01:20
A diszkriminációmentesség azt is jelenti, hogy ahol négyezer román mellett 10 magyar is él, ott is elvárás a magyar nyelvű helyi lap?
ThunderDan
2019. augusztus 20. 23:21
Ha ennyire zavarja a románokat a még ma is 1.200.000 magyar, nagyon egyszerű megoldást lehet találni: adják vissza a 100 évvel ezelőtt elrabolt területeket. Mondjuk a második bécsi döntés által kijelölt határ hellyel-közzel megtenné.
hentes
2019. augusztus 20. 20:00
Akinek nem tetszik az Orbán kormánya az szedje a sátorfáját.. Akinek nem tetszik a román kormány szedje a sátorfáját. Jöhetnek magyarba, a fideszes oligarháknak kellenek a cselédek. Hehehe
balbako_
2019. augusztus 20. 17:52
Ez a Diszkrimináció ellenes csürhe tett valamit valaha a magyarokat sújtó diszkrimináció ellen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik