A brit kormány káoszra készül: kiszivárgott a titkos Yellowhammer riport

2019. augusztus 18. 11:12

A dokumentum most először került teljes terjedelmében nyilvánosságra.

2019. augusztus 18. 11:12

Az index beszámolója szerint, a Sunday Times megszerezte a brit miniszterelnökség minősített, nem a nyilvánosságnak szánt brexitügyi teljes jelentését, az Operation Yellowhammert. A „Sárga kalapács” azt írja le, mi történik Nagy-Britanniában, ha valóban nem sikerül megállapodásra jutni az EU-val, és bekövetkezik a megállapodás nélküli kilépés, a „hard Brexit”. Néhány pont a fontosabbak közül:

Üzemanyaghiány, élelmiszerhiány, gyógyszerhiány

Dráguló szociális ellátás

A határellenőrzést Írországgal nem fogják tudni megúszni, de az angol kikötők is kapnak egy nagy ütést legalább három hónapig.

A szöveg szerint a brit kormány is nagyon súlyos következményekkel számol, akkor is, ha Boris Johnson nyilvánosan nem ezt hangsúlyozza. A „no deal”, megállapodás nélküli brexittel járó lehetséges forgatókönyveket leíró Operation Yellowhammer léte először 2018 őszén derült ki (véletlenül, egy fotónak köszönhetően), majd idén tavasszal a Times szerzett meg belőle részleteket. A dokumentum most először került teljes terjedelmében nyilvánosságra, akkor, amikor a megállapodás nélküli kilépést mindenképpen elkerülni akaró Theresa May helyett már az így vagy úgy, de október 31-én mindenképpen kilépő Johnson a miniszterelnök. Hogy az Operation Yellowhammer Johnson miniszterelnöksége alatt továbbra is érvényben van-e, nem erősítette meg a hivatala.

 A dokumentum alapvetően azt mutatja meg, hogy maga a brit miniszterelnökség is nagyon súlyos következményekkel számol egy megállapodás nélküli kilépés esetén, akkor is, ha ennek az ellenkezőjét kommunikálják. Boris Johnson stratégiája minden jel szerint, hogy elhitesse a világgal: hajlandó elmenni a falig, és kilépni megállapodás nélkül is. A miniszterelnök gyakorlatilag ezzel akarja elérni, hogy mégis legyen megállapodás, csak számára jobb feltételekkel. Ezt lényegében ki is mondja abban a most a Mailben kiszivárgott levelében, melyben saját pártjának belső ellenzékét torkolja le, és azt magyarázza nekik, hogy a megállapodás nélküli Brexittel szembeni ellenállásuk éppen egy új megállapodás kilátásait rontja:

Világos, mint az egyszeregy, hogy az EU nem fog kompromisszumot kötni, amíg minimális esélyét látják annak, hogy a Parlament blokkolni fogja az október 31-i Brexitet.” – írja.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DavidBL
2019. augusztus 19. 17:43
"Skócia biztosan szakad, egyre biztosabb, hogy Észak-Írország is." Hát ez van. Birodalmak jönnek és mennek... Az elmúlt fél évszázadban elolvadt a nagy Brit Birodalom, most a maradéka következik.
Besenyő István
2019. augusztus 18. 20:47
"Minden import termék drágulna. " Ez ösztönözné a hazai termelést ( persze nem a banánra gondolok). Ezt csinálja Trump- is, ezert akarja vízbe fojtani a globál. "Az export cikkek veszítenének piaci pozicióikból. " Picit össze kéne kapjak magukat az exportőrök - asszem ezt versenyképesség-javításnak nevezik ezt szakszerűen. Emellett a belföldi piac bővülne mert ugye az import az drágább. De, ismétlem, ha mondjuk a vámok 1% lesznek , az nem sokat változtat az árakon. Angliának nem érdeke a magas vám, hogy könnyebben exportálhasson. Az EU nem fog tudni bevezetni magas (büntető)vámokat mert van pár fejlett EU-s gazdaság aki függ a brit exporttól (Dánia, Hollandia, Írország) és hát azoknak is lesz 1-2 szavuk a témához. Hja, és hadd fűzzem meg hozzá: azzal hogy az angolok kilépnek, piszkosul nagy lóvét spórolnak meg azáltal, hogy nem fizetnek az EU-nak tagsági díjat. "Nahát, majd elfelejtettem: az EU-s forrásokon élősködő politikai és gazdasági kalandorok (a hazai elit jó része) lázongana. Vajon mit mondana nekik a fidesz? - őket szimpla sorosozással nem lehetne megvezetni." Ez legyen a fidesz problémája, de annyit elmondhatok, hogy amíg az átlagember megél és gyarapodik, addig forradalomra buzdító szavaid süket fülekre fognak találni. Asszem erre a fidesz is rájött már. ;)
bunko_jobbos
2019. augusztus 18. 20:31
Rohadt jó ez a kis cuki sárga kalapács ezen az angol zászlón. Még jó, hogy a rajzoló olyan sokat dolgozott rajta. Csak az a baj, hogy a magyar fordítása citromsármány: https://hu.wikipedia.org/wiki/Citroms%C3%A1rm%C3%A1ny Úgyhogy jó lett volna ha egy kis cuki madarat rajzol ez az ügyes gyerek. :-)))))))))))))))))))))))))))))))))
annamanna
2019. augusztus 18. 14:32
Egy pont, amit nem említ a szöveg, de máshol olvastam: a brit kormány ATOMBUNKERBE KÉSZÜL, hogy onnan vezényelje a kitörő káoszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik