A brit kormány káoszra készül: kiszivárgott a titkos Yellowhammer riport

2019. augusztus 18. 11:12
A dokumentum most először került teljes terjedelmében nyilvánosságra.

Az index beszámolója szerint, a Sunday Times megszerezte a brit miniszterelnökség minősített, nem a nyilvánosságnak szánt brexitügyi teljes jelentését, az Operation Yellowhammert. A „Sárga kalapács” azt írja le, mi történik Nagy-Britanniában, ha valóban nem sikerül megállapodásra jutni az EU-val, és bekövetkezik a megállapodás nélküli kilépés, a „hard Brexit”. Néhány pont a fontosabbak közül:

Üzemanyaghiány, élelmiszerhiány, gyógyszerhiány

Dráguló szociális ellátás

A határellenőrzést Írországgal nem fogják tudni megúszni, de az angol kikötők is kapnak egy nagy ütést legalább három hónapig.

A szöveg szerint a brit kormány is nagyon súlyos következményekkel számol, akkor is, ha Boris Johnson nyilvánosan nem ezt hangsúlyozza. A „no deal”, megállapodás nélküli brexittel járó lehetséges forgatókönyveket leíró Operation Yellowhammer léte először 2018 őszén derült ki (véletlenül, egy fotónak köszönhetően), majd idén tavasszal a Times szerzett meg belőle részleteket. A dokumentum most először került teljes terjedelmében nyilvánosságra, akkor, amikor a megállapodás nélküli kilépést mindenképpen elkerülni akaró Theresa May helyett már az így vagy úgy, de október 31-én mindenképpen kilépő Johnson a miniszterelnök. Hogy az Operation Yellowhammer Johnson miniszterelnöksége alatt továbbra is érvényben van-e, nem erősítette meg a hivatala.

 A dokumentum alapvetően azt mutatja meg, hogy maga a brit miniszterelnökség is nagyon súlyos következményekkel számol egy megállapodás nélküli kilépés esetén, akkor is, ha ennek az ellenkezőjét kommunikálják. Boris Johnson stratégiája minden jel szerint, hogy elhitesse a világgal: hajlandó elmenni a falig, és kilépni megállapodás nélkül is. A miniszterelnök gyakorlatilag ezzel akarja elérni, hogy mégis legyen megállapodás, csak számára jobb feltételekkel. Ezt lényegében ki is mondja abban a most a Mailben kiszivárgott levelében, melyben saját pártjának belső ellenzékét torkolja le, és azt magyarázza nekik, hogy a megállapodás nélküli Brexittel szembeni ellenállásuk éppen egy új megállapodás kilátásait rontja:

Világos, mint az egyszeregy, hogy az EU nem fog kompromisszumot kötni, amíg minimális esélyét látják annak, hogy a Parlament blokkolni fogja az október 31-i Brexitet.” – írja.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Figyelmeztetés az EU-nak:
Mi nehéz napok elé nézünk, de hogy veletek mi történik a mi bajaink okán, azt nem tudjuk...
A végén: a britek lelépnek, és lényegében minden marad nagyjából a régiben.
Persze a kommunikáció mindkét fél részéről kemény lesz.

Én meg azt mondom, miután a britek kilépnek, szép lassan lenyúlják a német exportot, majd szállítanak, eladnak ők.

El akarna szakadni tőlünk Erdély?

Ezt a kérdést inkább magadnak tedd fel?
Az meg, hogy ki hülye, inkább hagyjuk...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés