Kínai katonai járművek rejtőzködnek egy Hongkonghoz közeli stadionban

2019. augusztus 14. 13:40
Kína szerint csupán gyakorlatozni érkezett a hadsereg a környékre, aminek nincs köze a hongkongi eseményekhez.

Egy műholdfelvételen jól látszik, amint egy sencseni sportcsarnokban több száz katonai teherautó állomásozik – írja az Index. Az AP hírügynökség beszámolója nyomán a portál szerint a járművek a kínai hadsereg járművei és azért érkeztek a Hongkonggal határos Sencsenbe, hogy nyomást gyakoroljanak a demokráciapárti hongkongi tüntetőkre. A hétfői felvételen körülbelül ötszáz jármű látható.

A kínai állami média tudósítása szerint csupán gyakorlatozni érkezett a hadsereg a határra és a megerősített katonai jelenlétnek nincs köze a hongkongi tüntetésekhez. Mégis, röviddel azután érkezett a több száz autó, hogy a kínai kormány arról kezdett beszélni, hogy a tüntetések a „terrorizmus csíráit” mutatják, írja az AP.

Az 1997 óta Kínához tartozó, de számos területen független Hongkongban júniusban robbantak ki zavargások egy olyan törvénytervezet miatt, ami lehetővé tette volna, hogy a hatóságok kiadjanak Kínának egyes gyanúsítottakat. Annak ellenére, hogy a hongkongi kormány már június közepén  felfüggesztette (de el nem vetette) a kiadatási törvénnyel kapcsolatos törvényalkotást, a demonstrációk a törvény végleges elvetését, a Peking-barátnak tartott Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a brutális rendőri fellépés kivizsgálását követelve folytatódtak.

Az eldurvuló tüntetések kapcsán egyesek már újabb Tienanmen teret emlegetnek. Ha ez nem is reális, a patthelyzet csak súlyosbodhat.

Kedd hajnalban például 160 kimenő és 150 beérkező járatot törölt a Hongkongi Nemzetközi Repülőtér, estére

Egyelőre nem tudni, mi lesz Kína következő lépése, de az Axios szerzője szerint akármi is lesz az, mindenképp komoly kockázatokat rejt majd. Ha megtámadják a tüntetőket, akkor számolniuk kell azzal, hogy az egész világ ellenük fordul, pláne, hogy éppen harminc éve zajlott a Tienanmen téri vérengzés, amikor a kínai hadsereg katonái megtámadták egy pekingi diáktüntetés résztvevőit, és egyes becslések szerint akár tízezer embert is megöltek.

Amennyiben azonban várakozó állásponton maradnak, az a gyengeség jeleiként értelmezhető majd és az amúgy is megtépázott hongkongi politikai-gazdasági helyzet tovább hanyatlik.

Fotó: Handout / Reuters

 

 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés