Ismét erősödőben a migrációs hullám a görög partoknál

2019. augusztus 14. 16:08

Hiába telepítettek át több tízezer menekültet a szigetekről a szárazföldre, ismét túlterheltek leszboszi központok.

Szüntelenül  érkeznek menedékkérők Görögországba a török partokról,  egyedül szerda délelőtt 156 migránst vettek fedélzetre a görög parti őrség és az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) hajói az Égei-tengeren.

A görög hatóság tájékoztatása szerint egy vízbefúlt menedékkérőt is találtak, aki feltehetőleg Híosz szigetét próbálta elérni. A parti őrség beszámolt arról, hogy 103 migráns Híosz, 53 pedig Számosz szigetére érkezett. A menekültközpontok Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein túlzsúfoltak. Az égei-tengeri szigeteken jelenleg csaknem 21 ezer illegális bevándorló tartózkodik az állami menekülttáborokban és a civilszervezetek biztosította szálláshelyeken. Mindenek előtt Leszboszon és Számoszon okoz gondot a menedékkérők elhelyezése. Civilszervezetek ismételten kifogásolták a túlterhelt létesítményekben uralkodó rossz állapotokat.

A görög szigeteken kialakított menekültközpontok lakóinak száma az idén áprilisban átmenetileg tizennégyezerre apadt, mert az athéni hatóságok a túlzsúfolt menekülttáborok tehermentesítése érdekében 2018 októberétől menedékkérők ezreit költöztették a szárazföldre. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor – az EU-török menekültügyi megállapodás ellenére – ismét erősödött a török partokról érkező migrációs hullám.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/153337

Ajánljuk még a témában