Nem szabad az embercsempészeket támogatni

Merkel: A migráció Európa és Afrika közös problémája

2019. augusztus 13. 19:59
A kancellár szerint együtt kell működni az afrikai országokkal a leginkább rászorulók megsegítéséhez.

Németország a Földközi-tengeren kimentett emberek elosztására szervezett valamennyi akcióban részt vett, de ez nem csak német probléma – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Stralsundban. Az Ostsee-Zeitung című lap olvasói fórumán az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az Európai Unióba igyekvő menedékkérők ügyéről kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy ez „valóban egy nagyon nagy probléma, amely a politikai munkában is sokat foglalkoztat minket”. Mint mondta, alapvető elv, hogy „a tengeri mentés az emberségesség parancsa”, azonban ezt az elvet együtt kell érvényesíteni azzal az elvvel, hogy nem szabad az embercsempészeket támogatni, és az államok közötti együttműködéssel kell a problémát megoldani.

Kiemelte, hogy nemcsak német problémáról, hanem Európa és Afrika közös problémájáról van szó, és

nem mindig a legszegényebbek, a leggyengébbek” érkeznek.

Ezért együtt kell működni az afrikai országokkal, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM), hogy a leginkább rászorulók jussanak segítséghez, és a támogatás ne az embercsempész bűnszervezetek finanszírozásával legyen egyenlő. A polgárháború sújtotta észak-afrikai Líbiával, az embercsempészek révén az EU felé igyekvők jelentős részének kiinduló állomásával kapcsolatban kifejtette: nem lehet megtenni, hogy „azt mondjuk az embercsempészeknek, hogy indítsák csak útnak az embereket rossz hajókkal, hiszen úgyis kimentik majd őket”. Ezért a német kormány a líbiai parti őrség megerősítésére összpontosít, és az UNHCR-rel és az IOM-mal együttműködve arra törekszik, hogy a tengeren kimentett embereket visszaszállítsák Líbiába, regisztrálják és elhelyezzék befogadóállomásokon. A német kormány arra is „nagyon erősen törekszik”, hogy ezeket az embereket visszajuttassák a hazájukba, és ott induljanak programok a támogatásukra, illetve közvetlenül a hazájukból fogadjanak be olyan embereket, akik a „leginkább sérülékenyek, elesettek, akiknek a legtöbb segítségre van szükségük”.

(Környezet)védelem

A kancellár a fórumon a legtöbb kérdést az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a környezetvédelem ügyével kapcsolatban kapta. Kormánya formálódó – a tervek szerint szeptemberben elkészülő – klímavédelmi programjáról elmondta, hogy „be kell árazni a szén-dioxid-kibocsátást” – az éghajlatváltozást erősítő üvegházhatást előidéző gázok szén-dioxidban számolt kibocsátását – amire két módszer tűnik alkalmasnak. Az egyik a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatása, a másik pedig a kibocsátási jogosultságok – úgynevezett certifikátok – rendszere. Kiemelte, hogy az utóbbi megoldást pártolja, mert a jogosultságok piacának fokozatos szűkítésével – kevesebb certifikát értékesítésével – jobban lehet ösztönözni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, előmozdítva ezzel a kormány célja, az úgynevezett szén-dioxid-semlegesség elérését.

Angela Merkel a többi között arról is szólt, hogy kormánya elkötelezett a védelmi kiadások további növelése mellett, célja, hogy 2024-re a hazai össztermék (GDP) arányában számolva elérje az 1,5 százalékos szintet. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a NATO-tagországok vezetői 2014-es walesi csúcstalálkozójukon arról határoztak, hogy a következő tíz évben a védelmi kiadásaikat a GDP-arányosan 2 százalékos szint „felé” kell közelíteniük. Ezt azt jelenti, hogy a kiadásokat „a 2 százalék irányában” kell növelni – mutatott rá a német kancellár, utalva a német védelmi költségvetés alakulására vonatkozó amerikai bírálatokra, amelyek a walesi megállapodás azon értelmezésén alapulnak, hogy a GDP 2 százalékának megfelelő összegre kell emelni a védelmi kiadásokat.

Az AfD-sek is elmondhatják a véleményüket

A kancellár nem értett egyet a pártjától, a Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) egy politikusa azon felvetésével, miszerint vezetésével Németországban „a tolerancia nevében diktatúra” alakult ki, amelyben nem érvényesül a szólás és a vélemény szabadsága, különösen az AfD híveinek esetében. Angela Merkel megjegyezte: „éppen elég sokatmondó”, hogy a kérdező a fórumon az első sorból szólásra emelkedve zavartalanul kifejthette gondolatait. Hozzátette: a szövetségi parlamentben (Bundestag) sem tapasztalta, hogy az AfD-s képviselőket bármi is gátolná véleményük kifejtésében.

Angela Merkel kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a jelenlegi – 2021 őszéig tartó – törvényhozási ciklus végeztével befejezi hivatásos politikusi pályafutását.

(MTI)

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Közös probléma persze. Kohnhalmi nagyobb innovàtor Mürkülnél: ÁLPROBLÉMA!

Van még a német tartomànyoknak pár más 'közös' 'problémàja': duális pocsékoló energiarendszer, demogràfia, vélemény és médiaszabadsàg hiànya, Euro, autóipar.

Németországnak volt már megoldása afrikai problémáira. Afrika Korps, egy híres sváb, Erwin Rommel vezérletével.

Az biztos hogy a világnézetileg egyenirányosított média, ARD, ZDF, Bertelsmann nélkül ez így együtt nem jöhetett volna létre. Az aranynál is értékesebb no limits afrikai arabok mellé még van egy belső hadoszlopuk is, akik mos épp ökodzsihadisták

Híresebb német kancellár is követte el azt a hibát, hogy nem nézett a térképre. Afrika és Európa 'közös problémája', hogy egy Földközi tenger választja el.
De 'szerencsére' itt van a klímakatasztrófa, ami minden ilyen jellegű 'problémát' megold. A Bakony tetejéről fogjuk a lábunkat belelógatni a Pannon tengerbe. A klímadzsihadisták a tudománytól értesültek erről.

"Amíg az olyan emberek, mint Orbán Viktor azt mondják, hogy 'a menekültpolitika nem ránk tartozik, ez német probléma', addig Európa nem tud megbirkózni a kihívással

- mondta Martin Schulz"

Most talán nem kéne a németek után a kútba ugrani.

Most, hogy Mürkül kipihente magát a szomszédos baráti osztrákiai hegyekben, kapott pár hetes remegésgátló kúrát, felfrissülve, tele erővel ugyanott folytatja.

"komolyan egy Fritz se meri megkérdeni, hogy "ugyan, Frau Merkel.."

A nyugdíjasok 4 sör után mernek kérdést feltenni zárt társaságban, meg akinek Svájcban van birtoka, stabil egzisztenciája, gazdag számlája. Aki energetikai cégnél, könyvtárban, Edekában 40..10 Evrós órabérben van, asztalos, burkoló, tetőfedő - az nem kérdez. Este kapja a választ kérdés nélkül az ARD, ZDF, Bertelsmann, Facebook, stb. csatornákon. A kancellár asszony a leghatalmasabb, év arca, év embere, év nője, címlap, a legbefolyásosabb, Béke-díj várományos, értünk remeg, meg Európáért. Az áram ugyan nem lett ingyen, de majd ingyen lesz és négerek, arabusok fognak tologatni, meg pelenkát cserélni. Belefér, hogy most a vonat alá löknek, meg belehajtanak a 'téli" vásárba teherautóval. A téli vásár van körbebetonozva, zöld színre fújva, nem Európa.

"a Wir_schaffen_das"-ban az az oltári, hogy nincs benne a mit, mikor, mikorra. A ki benne van: WIR! Nem Te, nem én, nem Ő: MI!

Illetve közben terelődik: TI! Nem mi, hanem a nem szolidáris nácik :)

Helyesen: a gyarmattartók és az áldozataik közösproblémája.
Ne kutyulj.

"Himnuszt neki !!!!"
Kezelhetetlen remegést vált ki...

"1. Kimondaná, hogy tévedett 2015-ben"

Az Energiewende, meg az Euro 'megmentése' korábban volt.

Mürküléket fogják pelenkázni, remegésgátlózni, meg tologatni, ez az üzenet.
Amúgy persze kötvénykibocsátás a cél.

Magyaroszàgnak nincsenek baràtai. Érdekei vannak. Berlin érdekelt a magyar sikerekben. Ahogy Moszkva és Sztambul. Is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés