PC, nem PC

Nem folytatják Chesterton szentté avatási perét

2019. augusztus 10. 17:03

Három oka van, hogy az illetékes püspök érdemei elismerése mellett mégsem terjeszti fel G.K. Chesterton ügyét a Vatikánba, a Szenttéavatási Kongregációhoz.

Három okból nem terjeszti fel szentté avatásra G. K. Chestertont, az ismert brit konzervatív szerzőt és katolikus hitvédőt az illetékes northamptoni püspök, Peter Doyle, aki az Amerikai G.K. Chesterton Társaság éves, Kansas City-ben rendezett, augusztus eleji összejövetelére küldött levelében foglalta össze álláspontját. 

Doyle kifejti: magasra értékeli ugyan Chesterton személyes kvalitásait és az evangelizálásért tett erőfeszítéseit, de mindenekelőtt nincs helyi kultusza, nem bukkant nyomára a „személyes spiritualitás” kialakult gyakorlatának, és aggasztják Chesterton antiszemita megjegyzései. 
Ezért Doyle az egyházmegyei szakasz után nem terjeszti fel Chesterton ügyét a Vatikánba, a Szenttéavatási Kongregációhoz. 

John Udris atya, az ügy egyházmegyei felelőse úgy nyilatkozott: „természetesen csalódott vagyok. Ugyanakkor nagy ajándék volt Chesterton ügyében nyomozni.”

Benedict Kiely atya, aki úgy tartja, édesanyja Chesterton közbenjárásának köszönheti vérmérgezésből való felgyógyulását, úgyszintén csalódott, szerinte a döntés meghajlás a politikailag korrekt közhangulat előtt. 

Rod Dreher, aki jelen volt a levél felolvasásánál a Chesterton Társaság ülésén, azt írja, a jelenlévők közül szinte mindenki hitt Chesterton életszentségében. Hozzátette, hogy a következő püspöknek lehetősége van újranyitni az ügyet. 

Gilbert Keith Chesterton (1874-1936) brit író, esszéíró, publicista, akit többek közt a Brown atyáról szóló történeteiről ismerünk, élete folyamán anglikánból katolikusnak megtérve vált hitvédő szerzővé, egyben a konzervativizmus nagy alakjai közt is számon tartják. 

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/153108

Ajánljuk még a témában