Ferenc Pápa: Aggódom, mert Hitler 1934-es beszédeihez hasonló beszédek hangzanak el!

2019. augusztus 10. 23:02

A katolikus egyházfő többek közt az európai politikáról, az EU jövőjéről, a migrációról beszélt a La Stampa nevű olasz napilapnak adott interjúban.

2019. augusztus 10. 23:02

Nagyinterjút adott a La Stampa olasz napilapnak pénteken Ferenc pápa. A katolikus egyház vezetőjét többek közt a migrációról, az európai értékekről, politikáról és az EU jövőjéről kérdezte ifj. Domenico Agasso. Az interjú teljes, magyar nyelvű változata a Magyar Kurir oldalán olvasható.

Ferenc pápa szerint az Európai Unió az évek során igazgatási problémák és belső nézeteltérések miatt is meggyengült, de meg kell menteni. Ehhez elsősorban a párbeszédre van szükség, melynek alapja az az elv kell, legyen, hogy minden érintett fél fontos, de Európa mindegyiküknél többet számít – véli.

Örül neki, hogy Ursula von der Leyen személyében egy nőt választottak az Európai Bizottság élére, mert úgy véli, alkalmas lehet arra, hogy „felélessze az alapító atyák erejét”.

A szuverenizmus veszélyes

„A saját identitásunkból nem engedhetünk, azt integrálni kell. Ha valaki eltúlozza az identitás védelmét, azzal az a probléma, hogy bezárkózik saját identitásába, és nem nyílik meg” – fogalmazott az egyházfő.  Szerinte a globalizációt, az egységet nem gömbként, hanem poliéderként kell felfogni: minden nép megőrzi identitását a másokkal való egységben.

A pápa úgy látja, hogy a szuverenizmus elszigetelődő magatartás, bezárkózás, túlzás, amely mindig rosszul végződik: háborúkhoz vezet.

„Aggódom, mert elhangzanak olyan beszédek, amelyek Hitler 1934-es beszédeihez hasonlítanak: »Előbb mi! Mi…, mi…«: ezek a gondolatok félelmet keltenek.” – mondta.

Migráció: helyben segíteni és befogadni

A migrációval kapcsolatban úgy gondolja, a bevándorlók elsősorban azért jönnek, mert háború vagy éhség elől menekülnek, ezért keményen dolgozni és harcolni kell a békéért és segíteni kell megoldani az éhezés által sújtott Afrika problémáit, és így megállítani a migrációs áramlatokat.

Azokat a bevándorlókat, akik Európába érkeztek, szerinte be kell fogadni, de ez nem elég, kísérni támogatni és integrálni kell őket. A kormányoknak azonban elővigyázatosan kell gondolkodniuk és cselekedniük, meg  kell állapítaniuk, hány migránst tudnak befogadni – tette hozzá.

Amennyiben pedig a bevándorlók száma meghaladja egy ország befogadóképességét, Ferenc pápa szerint más országokkal folytatott párbeszéddel lehet megoldani a helyzetet. Vannak országok, amelyeknek szükségük van emberekre, például a mezőgazdaságban.

„Beszámoltak nekem például arról, hogy az egyik európai országban a demográfiai hanyatlás miatt vannak félig üres városok. Oda lehetne költöztetni néhány migráns közösséget, amelyek többek között fel tudnák lendíteni a térség gazdasági életét.” – fogalmazott.

Európa fellendítése

A pápa úgy véli  az Európai Unió fellendítésének alapja és kiindulópontja pedig az emberi személy, az emberi értékek kell legyenek, együtt a keresztény értékekkel, mert Európának emberi és keresztény gyökerei vannak.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. augusztus 13. 12:06
Mellesleg a RÓMAI FŐRABBI XII.PIUS HATÁSÁRA(!!!!) katolizált a ii.Világháború végetértét követően. Deklarálva ás prezentálva azt: "AZÉRT LESZEK KATOLIKUS KERESZTÉNNYÉ, METRT ILYEN SZENT EMBER ÁLL ELŐTTEM PÉLDAKÁÉNT--EMBNERMENTÉSBEN, JÓSÁGBAN, SZERETETBEN ÉS BÖLCSESSÉGBEN--MINT ŐSZENTSÉGE XII..Pius pápa." ELGONDOLHATÓ-É ÉP ÉSSZEL AZ, HOGY EGY VILÁGVÁROS FŐRABBIJA "EZT IGY"(!!!) MEGTENNÉ, HA NEM AZ LENNE A VALÓSÁG, HOGY A SZENTATYA ÉLEN JÁRT ÉS PÉLDÁT ADOTT EMBERMENTÉSBEN, OKOS ELLENÁLLÁSBAN...??? ALIGHA KÉPZELHETŐ EL ILYESMI NORMÁLIS--ÉS NEM ELMEBAJOS--EMBEREK KÖZÖTT!!!
RollsRoyce
2019. augusztus 12. 14:25
Ez a vén trotyli valamikor kidobólegényként /!/ dolgozott ,az esze is annyi. Ennél a kajlafülű argentin tangótáncosnak köszönhető az, hogy a katolikus egyház lejtmenetben van. Fogadjon be a Vatikánba néhányszáz niggert meg arabot és integrálja őket., ájtatos Franz menj a francba .
scion
2019. augusztus 12. 12:29
az egyház fejének egyébként mi köze van a napi politikai témákhoz? foglalkozzon csak a hívei hitéletével az az ő asztala...
Kandeláber
2019. augusztus 12. 10:33
Ez a vatikáni főmufti veszélyt jelent az egész kereszténységre, mivel a betolakodók szálláscsinálójaként állandóan csak róluk beszél, muszlimok lábát csókolgatja, de az európai őslakos kereszténységet ért sérelmek valamint a világszerte tapasztalható keresztényüldözés ellen nem szól egy szót sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik