Ferenc Pápa: Aggódom, mert Hitler 1934-es beszédeihez hasonló beszédek hangzanak el!

2019. augusztus 10. 23:02

A katolikus egyházfő többek közt az európai politikáról, az EU jövőjéről, a migrációról beszélt a La Stampa nevű olasz napilapnak adott interjúban.

Nagyinterjút adott a La Stampa olasz napilapnak pénteken Ferenc pápa. A katolikus egyház vezetőjét többek közt a migrációról, az európai értékekről, politikáról és az EU jövőjéről kérdezte ifj. Domenico Agasso. Az interjú teljes, magyar nyelvű változata a Magyar Kurir oldalán olvasható.

Ferenc pápa szerint az Európai Unió az évek során igazgatási problémák és belső nézeteltérések miatt is meggyengült, de meg kell menteni. Ehhez elsősorban a párbeszédre van szükség, melynek alapja az az elv kell, legyen, hogy minden érintett fél fontos, de Európa mindegyiküknél többet számít – véli.

Örül neki, hogy Ursula von der Leyen személyében egy nőt választottak az Európai Bizottság élére, mert úgy véli, alkalmas lehet arra, hogy „felélessze az alapító atyák erejét”.

A szuverenizmus veszélyes

„A saját identitásunkból nem engedhetünk, azt integrálni kell. Ha valaki eltúlozza az identitás védelmét, azzal az a probléma, hogy bezárkózik saját identitásába, és nem nyílik meg” – fogalmazott az egyházfő.  Szerinte a globalizációt, az egységet nem gömbként, hanem poliéderként kell felfogni: minden nép megőrzi identitását a másokkal való egységben.

A pápa úgy látja, hogy a szuverenizmus elszigetelődő magatartás, bezárkózás, túlzás, amely mindig rosszul végződik: háborúkhoz vezet.

„Aggódom, mert elhangzanak olyan beszédek, amelyek Hitler 1934-es beszédeihez hasonlítanak: »Előbb mi! Mi…, mi…«: ezek a gondolatok félelmet keltenek.” – mondta.

Migráció: helyben segíteni és befogadni

A migrációval kapcsolatban úgy gondolja, a bevándorlók elsősorban azért jönnek, mert háború vagy éhség elől menekülnek, ezért keményen dolgozni és harcolni kell a békéért és segíteni kell megoldani az éhezés által sújtott Afrika problémáit, és így megállítani a migrációs áramlatokat.

Azokat a bevándorlókat, akik Európába érkeztek, szerinte be kell fogadni, de ez nem elég, kísérni támogatni és integrálni kell őket. A kormányoknak azonban elővigyázatosan kell gondolkodniuk és cselekedniük, meg  kell állapítaniuk, hány migránst tudnak befogadni – tette hozzá.

Amennyiben pedig a bevándorlók száma meghaladja egy ország befogadóképességét, Ferenc pápa szerint más országokkal folytatott párbeszéddel lehet megoldani a helyzetet. Vannak országok, amelyeknek szükségük van emberekre, például a mezőgazdaságban.

„Beszámoltak nekem például arról, hogy az egyik európai országban a demográfiai hanyatlás miatt vannak félig üres városok. Oda lehetne költöztetni néhány migráns közösséget, amelyek többek között fel tudnák lendíteni a térség gazdasági életét.” – fogalmazott.

Európa fellendítése

A pápa úgy véli  az Európai Unió fellendítésének alapja és kiindulópontja pedig az emberi személy, az emberi értékek kell legyenek, együtt a keresztény értékekkel, mert Európának emberi és keresztény gyökerei vannak.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/153119

Ajánljuk még a témában