Már a reptéren is tüntetnek Hongkongban

2019. augusztus 9. 11:33
Demokráciát akarnak.

A hongkongi tüntetők háromnapos tüntetésbe kezdtek a helyi repülőtéren néhány nappal azután, hogy általános sztrájkot hirdettek – számol be az index.

A hatóságok által nem engedélyezett tüntetést a repülőtér érkező termináljában kezdték meg, hogy a külföldiek figyelmét is felhívják az akcióra.

 A terv az, hogy egész hétvégén a repülőtéren maradnak. Közben Kína újabb videóval üzent a demonstrálóknak, melyen a kínai rendőrök éppen tömegoszlatást gyakorolnak. A múlt héten a kínai hadsereg adott ki egy propagandavideót, amin katonák hadgyakorlatot tartanak Hongkongban.

A helyiek azért folytatják az akciókat, mert továbbra sem akar lemondani Carrie Lam hongkongi kormányzó, aki szerint a hónapok óta tartó tüntetéshullám fenyegetést jelent az egy ország, két rendszer elvére, valamint Hongkong fejlődésére és stabilitására. A hongkongi helyzetről itt írtunk bővebben. A hónapok óta tartó tüntetéssorozat egy kiadatási törvénytervezet miatt indult, amely bírálói szerint lehetővé tenné a kínai pártállami hatóságoknak, hogy Hongkongban is utolérjék a rendszer ellenségeit.

 

Fotó: Thomas Peter / Reuters

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez nem ilyen egyszerű.
A kiadatási törvény: hatalmas stratégiai hiba.
Ha visszavonják, Peking hallgatólagosan lemond Hongkongról, legalább egy felejtésnyi, értsd: emberöltőnyi időre.
Ebbe Peking nem megy bele.
Ha nem vonják vissza, a tüntetések prolongálva vannak.
Csak annyi a kérdés: mikor fáradnak bele, lásd: sárga mellényesek.
A keleti ember - bár nincs ismeretem, csak megérzés, - nem sárga mellényes.

Válaszok:
Cassi | 2019. augusztus 9. 17:15

Nincs itt semmilyen stratégiai hiba, teljesen tervszerűen haladnak a szakadár kínai tartományok beolvasztásával. Ahogy másvalaki írta, az "egy ország, két rendszer" koncepcióból a KKP mindig az előbbit gondolta elsődlegesnek, miközben a hongkongiak az utóbbi elsődlegességében reménykedtek. Rövid távon a hongkongi tüntetések vereséget fognak szenvedni, mert semmilyen külföldi hatalom nem fog ebben a kérdésben nyíltan melléjük állni. Az egész kínai gazdaság szempontjából HK csak egy apró pötty, addig hagyhatják őket tüntetni, amíg meg nem unják. Hongkongnak valószínűleg vége, mint független gazdasági centrumnak, a pénz már elkezdett máshová vándorolni.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. augusztus 9. 17:22

Ha jól megszállják őket, azzal elriasztják az afrikai estébé új barátokat.
Ezt nem vállalják.

"a szakadár kínai tartományok beolvasztásával" az a baj, hogy sanszos, Hongkonggal kezd eldőlni a dominó...
Ujgur, Tibet estébé, nem olyan egyszerű ez, itt már nemzetiségi alapproblémák mellett, tessék-lássék gazdagodásról, magánvagyonokról, horibile dictu_ "polgárosodásról" szól a történet...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés