Greta, a repülés tök rendben van!

2019. augusztus 8. 11:19

Tyler Cowen
Bloomberg
Nem világos, hogy Thunberg vitorlással való utazása egyáltalán bármilyen mértékben csökkenti-e a széndioxid-kibocsátást, s még kisebb hatása van a globális átlaghőmérsékletre.

„De a repülés a legrosszabb, amikor a széndioxid-kibocsátásról van szó. Egyes kritikák szerint a repülés a világszéndioxid-kibocsátásának 5 százalékáért felelős, de a legtöbb becslés ezt közelebb teszi a 2 százalékhoz. Akármi is a pontos arány, aligha a repülés a fő probléma. 

A széndioxid-kibocsátás származhat egy helyben lévő energiatermelésből (mint a  szén égetése), autókból, az élelmiszeriparból, építkezésekből és más egyéb források mellett a repülésből is. Okkal remélhetünk nagy fejlődést a napenergiától, a szélenergiától és a nukleáris energiától, sőt még a fracking módszeréből is. A több elektromos autó és a valószínűsíthetően megjelenő, hidrogénnal hajtott teherautók ugyancsak segíthetnek csökkenteni a kibocsátást. Az élelmiszeriparban könnyen fejlődés volna elérhető ezen a területen, ha az emberek kevesebb húst ennének. Az energiatakarékos építkezés már nehezebb ügy. A legnehezebb azonban a repülés kérdése, mivel a nukleárisan, napenergiával vagy elemmel hajtott repülőkről semmi hír, habár a bioüzemanyag talán kecsegtet némi reménnyel. 

Viszont szerintem azzal már nagyon is jók vagyunk, ha a legtöbb területen csökkentjük a széndioxid-kibocsátást, csak épp a repülésben nem. Ha ez nem elég Thunbergnek, akkor megkérheti a légitársaságot, hogy csak akkor értesítse, ha vannak extra helyek egy járaton. A repülő egy picit több kerozint fog elhasználni, de Thunberg is csomagolhat kevesebbet. Sőt, akár megkérheti a légitársaságot, hogy kicsit lassabban repüljön, hogy kevesebb üzemanyag fogyjon. 

Nem világos, hogy Thunberg vitorlással való utazása egyáltalán bármilyen mértékben csökkenti-e a széndioxid-kibocsátást, s még kisebb hatása van a globális átlaghőmérsékletre. Számos cikk született az útról, és még számos fog, s ahogy az emberek olvassák a cikkeket (ezt is beleértve), a képernyők és szerverek egyre több energiát fogyasztanak.

Thunberg két hetet tölt a vitorláson, eléggé kényelmetlen körülmények között. Ettől lehet, hogy csökken a produktivitása, ami nem biztos, hogy jól jön a klímakampánynak. 

Persze nyilvánvaló, hogy ez egy szimbolikus döntés volt. Talán Thunberg és társai úgy érzik, nyilvánosan fel kell lépniük a széndioxid-kibocsátás minden formája ellen. Sajnos azonban ezt az elvárást senki sem tudja úgy teljesíteni, hogy életben is maradjon. Valószínűleg a szimbolikus üzenet arról szólt, mit részesítsünk előnyben, s nem pusztán arról van szó, hogy valami látványosat választottak azért, hogy így hívják fel Gretára még jobban a figyelmet.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És a vitorlást kisérő hajókat evezőkkel hajtják?

Kösz, tökéletes idézet a helyzetre. :)

Magyarországon, ha egy gyerek 50 napot hiányzik az iskolából igazolatlanul... az iskolából való távolmaradásnak a tanuló életkorától függően súlyos jogszabályi és anyagi következményei lehetnek (szabálysértési eljárás, családi pótlék felfügesztése,iskolából való kizárás, stb.).

Gréta augusztus óta minden pénteken tüntet, vagyis nem megy iskolába. Sőt: "
Még nem volt 16, amikor úgy döntött, addig nem megy iskolába, amíg a világ nem talál megoldást az éghajlatváltozásra. Fogta a táskáját, elballagott reggelente a svéd parlament elé, leült a lépcsőre, és maga elé tette tiltakozó táblácskáját: „Skolstrejk för klimatet” (Iskolai sztrájk az éghajlatért). Tanárai­nak annyit sikerült elérni, hogy a folyamatos maszek sztrájkot feladva csak péntekenként ült ki a lépcsőre,"

https://www.magyarhirlap.hu/ve..

Nem csak erről van szó. Nem Gréta kel át a tengeren hajón, hanem egy egész kompánia, tévésekkel, meg kiszolgálószemélyzettel. Szerintem a széndioxidmérlege a Gréta team hajókázásának messze felülmúlja egy szimpla repülőútét.

A róla készült fotón pedig volt előtte egy csomó műanyag kajás zacskó.
Vajon a managere nem szólt neki arról, hogy a műanyag is -jogosan- ellenség, tehát valahogy annak használatát is csökkentenie kellene?????
Ha iskolába is járna, lehet még tanulna is erről...

Azzal kezdted az első hozzászólásodat, hogy "Buzi, annak, aki..." aztán te írsz arról, hogy " a puszta sértegetésen kívül semmi véleményed".

No comment...

Bocsika, de attól hogy te az vagy, miből gondolod, hogy rád hasonlítok????

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés