Többségben a skót függetlenségpártiak

2019. augusztus 06. 00:43

2019. augusztus 06. 00:43

A skótok többsége a függetlenség pártján áll. Egy friss kutatás szerint csekély mértékben ugyan, de többségben vannak azok a skót szavazók akik támogatnák Skócia függetlenedését az Egyesült Királyságtól – írja az euronews.

Az elmúlt két évben ez az első alkalom, hogy függetlenségpárti többséget mértek. A felmérést azután készítették, hogy a brit miniszterelnök országjáró körútja során Edinburgh-ba látogatott, és tárgyalt a skót főminiszterrel. Boris Johnsont a hivatal előtt ellentüntetők fogadták.

Arra a kérdésre, hogy Skóciának vajon független országgá kellene-e válnia, a megkérdezettek 46%- válaszolt igennel, míg ennél alig alacsonyabb, 43% a maradók táborának aránya.

Ennél figyelemreméltóbb, hogy bár 2014-ben, a legutóbbi függetlenségi népszavazáson a voksolók 55%-a akart inkább Nagy-Britannia része maradni, egyötödük mára meggondolta magát, és mégis inkább elszakadna a koronától.

Nagy-Britannia egysége a tét

A függetlenségpártiak 2017 óta először vannak többségben, az eredmények azonban azt is jelzik, hogy Boris Johnsonnak nemcsak az október 31-re tervezett brexittel, hanem Nagy-Britannia egységével is foglalkoznia kell.

Nicola Sturgeon skót főminiszter a Twitteren üdvözölte a felmérés eredményeit. Hozzátette: „..tarthatatlan a konzervatívok igyekezete, hogy blokkolják jogainkat jövőnk megválasztásához.”

A 2016-os brexit-referendumon a skótok többsége az EU-ban maradásra szavazott. Egy májusi törvénymódosítással azonban még 2021 előtt kiírhatnak egy újabb függetlenségi népszavazást. Az esetleges elszakadás után pedig Skócia az unióban maradna.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2019. augusztus 06. 07:45
"inkább elszakadna a koronától." rossz megfogalmazás, nem a koronától hanem az uniótól. Kanada is függetlenedett de az államfő a király/királynő maradt. Az más kérdés hogy akár, államformát is válthatnak, de a hagyományok és a sok összefonódás miatt ez erősen kétséges.
Bástyaelvtárs
2019. augusztus 06. 07:14
ez a boris gyerek egy megszállott fanatikus. Bármi áron ki akarná léptetni a uk -t az eu-ból. Az sem érdekes ha elvesztik Skóciát, aztán é-írországot, ha tönkrebasszák a gazdaságot..... Anglia legalább jó elrettentő példa lesz azoknak akik ilyesmit terveznek...
Akitlosz
2019. augusztus 06. 01:34
Liberális szokás addig szavaztatni valamit, ameddig a kívánt eredmény meg nem születik. Aztán persze többet már nem, hiszen a nép döntött. Ráadásul demokratikusan.
Robur
2019. augusztus 06. 01:28
Jól van! Nagy-Britannia közel a széthulláshoz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik