Svéd jégtörő mentette meg a belugák énekét

2019. augusztus 5. 12:19
A tudósok már csaknem feladták a reményt, hogy az értékes kutatási adatok előkerülnek.

Egy svéd jégtörő hajó mentette meg a belugák éneket rögzítő, az északi-sarkvidéken elsodródott felvételeket. A műszerek jeladóit figyelemmel követő kaliforniai tudósok már csaknem feladták a reményt, hogy az értékes kutatási adatok előkerülnek. A véletlenek sorozatának köszönhetően azonban az Oden nevű jégtörő hajó rögtönzött mentőakció keretében kihalászta a kutatóbóját Kanada északi részén. 

Műholdakon keresztül láttuk, amint elsodródik, és egészen véletlenül éppen az Oden mellett sodródott. Fantasztikus szerencse volt” – mondta Josh Jones, a San Diegó-i székhelyű Scripps Óceánkutató Intézet munkatársa. Hozzátette: mivel a műszer összetorlódott jégtáblákba szorult, csak idő kérdése volt, hogy széttörjön. 

A Scripps kutatói 2013-ban helyezték üzembe a bójára rögzített eszközt Kanadában, az északi-sarkvidéki Barrow-szorosnál a tengerfenéken. Az általa regisztrált hangok felhasználásának célja, hogy jobban megérthessék, milyen hatással van a klímaváltozás a régió tengeri élővilágára. Egy éven át rögzítette a bója az óceán zajait az elhaladó hajók propellereinek zúgásától kezdve a belugák énekéig. Az érzékeny műszer felvette a narválok zenéjét, grönlandi bálnák és szakállas fókák hangját is. Jones és társai két egymást követő évben sem tudták begyűjteni a bóját, amely július közepén került felszínre, vélhetően akkor, amikor egy jéghegy felrántotta a tengerfenékről.

(képünk illusztráció)

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés