LMP: Orbánnak is be kell látnia, hogy a klímaválság kezelése nemzeti sorskérdés

2019. augusztus 2. 15:57
A klímaváltozással a migrációs nyomás növekedni fog – hangsúlyozta Kendernay János, a párt társelnöke.

Az LMP reméli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is belátja: nemzeti sorskérdés a klímaválság kezelése – mondta Kendernay János, az LMP társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

A politikus Orbán Viktor magyar kormányfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének csütörtöki megbeszélését értékelve üdvözölte, hogy a klímaválság kezelése a bizottsági elnök programjának kiemelt pontja, és reményét fejezte ki, hogy a magyar kormányfő is belátja: az európai klímacélok elérése globális, európai és magyar nemzeti sorskérdés is. 

Az LMP társelnöke biztató kijelentésnek tartotta, hogy a magyar kormányfő a tárgyaláson pragmatikus hozzáállást ígért a témával kapcsolatban. Kendernay János ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: Orbán Viktor pragmatizmusa nem volt tapasztalható az elmúlt időszakban, hiszen a kormánypártok nem engedték tárgyalni az Országgyűlésben az LMP a klímavészhelyzetről szóló javaslatát.

Amikor Orbán Viktor a gyermekeink iránti felelősségről beszél, akkor fontos lenne az is, hogy a kormány a klímaválság elleni küzdelemre több erőforrást csoportosítson át – hangsúlyozta.

Közölte azt is: az LMP reméli, hogy Magyarország teljesíti a bizottság kérését, és két – egy női és egy férfi – biztosjelöltet nevez majd meg, akik megfelelő szakkompetenciával rendelkeznek, képesek a bizottság munkáját támogatni, Magyarországot hitelesen képviselni, és a klímaváltozás ügyét is fontosnak tartják.

Kérdésre válaszolva elmondta: örült annak, hogy a magyar kormányfő és a bizottsági elnök tárgyalásán a jogbiztonság kérdése és a migráció ügye is szóba került. Hozzátette: klímaváltozással a migrációs nyomás növekedni fog, ezért fontos, hogy az uniós intézmények és a kormányok képesek legyenek a klímaváltozásra stratégiai választ adni, és ne csak a fal- vagy kerítésépítéssel legyenek elfoglalva. A problémát a gyökerénél kell kezelni, ezért a migrációval nemcsak pragmatikusan, hanem stratégiailag és központilag kell foglalkozni – mondta.

(MTI)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bauer Ervin 61890-1942/ elméleti biológus írta:

"Minden élőlény egy nyitott termodinamikai rendszer, amely nincs egyensúlyban környezetével. A környezethez történő sikeres alkalmazkodás a túlélés érdekében az a megtartó erő, amely stabilizálja a fajt. Környezeti katasztrófák viszont új fajok kialakulását hajtják."

Alkalmazkodunk, vagy eltűnünk, s jön egy új faj? A sarkok jégtakarója megőrzésén amerikai tudósok dolgoznak.

LMP vàlsàg van. Nem fogjàk megoldani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés