Átnyergelhet a franciákhoz egy olasz politikus

2019. augusztus 02. 07:15

Egy 1992-ben elfogadott olasz törvény szerint megvonhatják az állampolgárságát annak, aki idegen országnak vagy intézménynek dolgozik.

2019. augusztus 02. 07:15

A francia kormány munkáját segíti mostantól Olaszország korábbi Európa-ügyi államtitkára, Sandro Gozi – adta hírül a euronews. Az 51 éves politikus hazájában 2014-től 2018-ig felelt az európai ügyekért, a jövőben viszont – hasonló területen – Edouard Philippe francia miniszterelnök tanácsadója lesz.

Az olasz miniszterelnök-helyettes, Luigi Di Maio nyugtalanítónak nevezte a helyzetet, az 5 Csillag Mozgalom vezetője Gozi olasz állampolgárságának megvonását is kilátásba helyezte.

– Ez groteszk – reagált Gozi. „Azt tanácsolnám neki, hogy tanulmányozza az uniós jogszabályokat. EU-s ország állampolgárától politikai okból nem lehet megvonni az állampolgárságát, és nem lehet megakadályozni, hogy egy másik ország kormányának dolgozzon. Nem vagyok a francia kormány tagja, nem vagyok miniszter vagy államtitkár. Csak az európai ügyek és kapcsolatok tanácsadója vagyok. A munkám fókuszában az unió jövője, illetve a lehetséges intézményi és politikai reformok állnak.”

Hiszek Olaszország és Franciaország közös jövőjében. A közös érdekek sokkal erősebbek, mint a – bizonyos kérdésekben meglévő – nézetkülönbségeink. Szerintem a jelenlegi olasz kormány hibát követ el azzal, hogy nem folytatja az előző kormány Franciaországgal kapcsolatos politikáját, melynek az volt a lényege, hogy a két ország erősítse politikai, intézményes és kulturális kapcsolatait, különös tekintettel az európai ügyekre – mondta Gozi, aki az idei választáson Emmanuel Macron francia elnök pártjának (LREM) listájáról bekerült az európai parlamentbe, melynek munkájához akkor csatlakozik, ha bekövetkezik a brexit.

Egy 1992-ben elfogadott olasz törvény szerint megvonhatják az állampolgárságát annak, aki idegen országnak vagy intézménynek dolgozik, és állását vagy pozícióját az olasz kormány kérése ellenére sem adja fel.

Arra, hogy egy bizonyos ország kormányában dolgozó politikus később egy másik ország kormányában, vagy külföldi város adminisztrációjában dolgozzon még nem volt példa. A korábbi francia miniszterelnök, Manuel Valls tavaly bejelentette, hogy ringbe száll Barcelona polgármesteri székéért, azonban nem járt sikerrel.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. augusztus 02. 09:59
Mindenütt vannak hazaárulók, igaz olyan ocsmányok, mint Gyurcsányné, Cseh Katalin, vagy Újhülye nemigen akad másutt.
Természetes Orbánizmus
2019. augusztus 02. 08:04
Állampolgárság melynek önkényes elvétele zajlik közbe alkotmányos alap elv akarat ellenébe nem fosztható meg tőle! Olaszország TRIANON szellemiségébe megfogalmazódott jogszabályt érvényesit TASZ Helsinki hallgattok hol vagytok!
KannibálTatárÚr
2019. augusztus 02. 07:58
Liberáliséknál az árulók a legértékesebb "emberek".
gallfec
2019. augusztus 02. 07:37
Gyererke, jó pénzért bárkinek bármit. Ja, és ez becsöletes is, majd elfelejtettem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik