A helyünkön maradunk, és harcolunk

2019. augusztus 1. 7:54

Lovász László
168 Óra
Egyeztetve a többi választott vezetővel azt mondtuk: ha felállunk, akkor nem képviseli senki az Akadémia érdekeit, ezért a harcot választottuk. Interjú.

Az MTA volt a NER kilencéves története alatt az egyetlen intézmény, amely tartással és az intézményi méltóságának megőrzésével jött ki egy vesztes csatából. A többiek is elveszítették a csatát, de azzal együtt a méltóságukat is. Ebből az attitűdből nem az következett volna, hogy az MTA nem tölti fel a neki fenntartott helyeket? Egy ilyen gesztus nem azt az üzenetet küldte volna a tudósvilágnak, hogy ez egy illegitim helyzet?

Vagy azt, hogy az Akadémia nem tud veszteni. A tudósvilág, itthon és külföldön, számtalan levélben, nyilatkozatban kifejezte, hogy nagyon nagy többséggel mellettünk áll. Nem szabad a célt szem elől téveszteni: az intézethálózat minél zavartalanabb, szabadabb működését kell biztosítani.

Milyen a lelkiállapota? Kívülről mindvégig nagyon fegyelmezettnek tűnt. Nem esett időnként kétségbe? Nem érzett dühöt? Vagy azt, hogy semmi értelme már semminek?

Nagyon pozitív élmény volt, hogy egyrészt kiderült, kiváló titkársága van az Akadémiának. Tényleg éjt nappallá téve dolgoztak a kollégáim. Az Akadémia dolgozói is hangosan és egybehangzóan fejezték ki, hogy ők az Akadémiának szeretnének dolgozni. Nagyon örültem annak, hogy a fiatal kutatók igen aktívan és konstruktívan vettek részt a folyamatokban. Nem abban merült ki a tevékenységük, hogy tiltakozó leveleket írtak, hanem javaslatokat dolgoztak ki, tárgyaltak. A következő tudósgeneráció tagjai tehát egymásra találtak! Az intézethálózat vezetői is összetartottak, és esetleges korábbi nézeteltéréseiket félre tudták tenni.

Nem voltak olyan pillanatok, amikor azt érezte, tényleg mindegy már? Például amikor Palkovics László a német kutatóintézetekre hivatkozva próbálta igazolni a szándékait, miközben a teljes német tudomány tiltakozott a nyilvánvalóan hamis sugallat ellen. A törvényt megszavazták, Áder János aláírta. Ezek olyan mozzanatok, amelyek az embert megrendíthetik.

A tárgyalások nehezek voltak. Többször nézett ki úgy, hogy van megegyezés, aztán mégis fel lettek rúgva. A legelején, amikor az Akadémia finanszírozását megváltoztató törvény kijött, nagyon közel kerültem ahhoz, hogy tiltakozásképp lemondjak. Máig sem tudom, hogy jó vagy nem jó, de egyeztetve a többi választott vezetővel azt mondtuk: ha felállunk, akkor nem képviseli senki az Akadémia érdekeit, hiszen hónapokba telik, amíg új elnököt választanak. Ezért a harcot választottuk. Azóta, úgy érzem, folyamatosan lépéskényszerben vagyok.

Hogyan élte meg, hogy a kormány a pénzügyi zsarolás eszközét is bevetette?

Ez egyike volt a legméltatlanabb lépéseknek. Egy ponton úgy döntöttünk, hogy a fő célt, vagyis azt, hogy a tudományos kutatás politikai befolyás nélkül működjön, nem szabad szem elől téveszteni. Ma is úgy néz ki, hogy csak akkor lehet eredményeket elérni, ha a helyünkön maradunk, és harcolunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 177 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hiszem, a kormány szerint ugyanaz az egyik fő cél, mint az elnök úr szerint. Hogy tudniillik a tudományos kutatás politikai befolyás nélkül működjön. A társadalomtudományi és filozófiai intézetekben is. Pláne közpénzből.

És ezzel el is értünk a másik célig. Hogy a közpénzből működő MTA is szíveskedjen átláthatóan gazdálkodni.

E két cél miatt érzik elveszni a "függetlenségüket" a "tudósok". Nem biztos, hogy lehet tovább adóforintokból genderkutatni, és el kell számolni a költésekkel.

Pont, mint mindenki másnak.

Válaszok:
emhem | 2019. augusztus 1. 9:35

Vagy ha eljárt volna vele szemben, jött volna az "akkora a diktatúra, hogy már az MTA is beszántásra kerül, mer' a NAV vegzálja" szöveg.

Nem. A NAV helyett az ÁSZ az illetékes felügyeleti szerv.

ezt te nagyon rosszul hiszed.

ha a politikai befolyás elkerülése lett volna a cél, akkor nem lett volna olyan fontos, hogy egy politikai szervezetet állítsanak a kutatóintézet fölé.
akkor nem lett volna értelme az elmúlt év hercehurcáinak.
az akadémiát részben palkovics javaslatára átvilágították a télen. az derült ki, hogy nagyon jól működik, csak apróbb változtatásokra van szükség.
erre palkovics felforgatta a rendszert, anélkül, hogy megvizsgálták volna, mik lesznek a hatások.

mellesleg az akadémia eddig is átláthatóan működött. aki mást állít, az hazudik.
kétévente maguk a parlamenti képviselők szavaznak az akadémia beszámolójáról, és eddig mindig elfogadták azt.
https://mta.hu/mta_hirei/atlat..
ezek 80-150 oldalas beszámolók, itt találod őket: https://mta.hu/hatteranyagok/o..

ha átláthatóságról akarsz papolni, akkor inkább a ne-zavarj-épp-lopok tövényen problémázhatnál, amivel a fidesz elérte a kormányzati rendszer átláthatatlanságát.
https://index.hu/belfold/2013/..

egyetértek. pontosan ezt hozhatja el palkovics új törvénye.
vissza kell vonni.

Úgy látszik a kérdés eddig az volt, hogy az Akadémia tudós társaság vagy főhatóság. Attól tartok kialakul egy harmadik változat: valamiféle NGO.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés