Portfolio: Hajszálnyira van történelmi mélypontjától a forint

2019. július 30. 10:30
Kedden 328 forintot ért egy euró, de a Fed holnapi kamatdöntése még lejjebb taszíthatja a magyar fizetőeszközt – számol be összeállításában az aktuális helyzetről a gazdasági portál.

Mint írják, kedden 327,9 körül járt a forint az euróval szemben, ez a hétfői gyengülés következménye, ami után viszont teljesen ellentétes hatás következhet, mint a május második felében történt erősödésnél, amikor is 327,5 környékéről fordult a magyar deviza erősödésbe. 

A Portfolio szerint a fenti szint azért is kulcsfontosságú, mert szerintük innentől nincs komoly ellenállása az eurónak a tavaly júliusban látott 330,8-as történelmi rekordig. Vagyis könnyen lehet, hogy a következő napokban ezt veszi majd célba az árfolyam, ha nem enyhül a nyomás a forinton. Ez mindenképpen nőhet, ha a Fed bejelenti a napok óta lebegtetett kamatcsökkenést, ami egy tízéves trend megfordulását jelentheti, így kihatással lehet az euró-dollár árfolyamra is.

Apropó, dollár: az amerikai fizetőeszközzel szemben most 294,4-nél jár a forint, míg az angol font a tegnapi után további komoly eséssel kezdett ma reggel is, így 357,55 forintba kerül. Régiós versenytársak közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdték a napot, miközben a feltörekvő piacokon a török líra 0,2 százalékkal erősödött a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig kismértékben gyengült.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés